Νέα ψήφος εμπιστοσύνης από τον αραβικό όμιλο Olayan

Ο όμιλος Olayan στο συγκρότημα Costa Navarino. Ενα από τα σημαντικότερα deals των τελευταίων ετών στον τουριστικό κλάδο

Ο όμιλος Olayan στο συγκρότημα Costa Navarino. Ενα από τα σημαντικότερα deals των τελευταίων ετών στον τουριστικό κλάδο έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα καθώς ο σαουδαραβικών συμφερόντων όμιλος Olayan εισέρχεται ως τέταρτος ισότιμος μέτοχος στον όμιλο εταιρειών της οικογενείας Κωνσταντακόπουλου.
Σύμφωνα με όσα έγιναν επισήμως γνωστά, ο πανίσχυρος σαουδάραβας επενδυτής που έχει παρουσία περίπου τεσσάρων δεκαετιών στην ελληνική αγορά θα συμμετάσχει στην ελληνική τουριστική επιχείρηση μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με στόχο την ενίσχυση των σχεδίων της TEMES (μητρικής εταιρείας του Costa Navarino) για την ανάδειξη της περιοχής και γενικότερα της Μεσσηνίας σε τουριστικό προορισμό παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών.
Από το 1947


Η ιστορία του σαουδαραβικών συμφερόντων ομίλου ξεκινά το 1947, όταν ο Sulliman Saleh Olayan, γιος εμπόρου μπαχαρικών, ίδρυσε την κατασκευαστική εταιρεία General Contracting Company (CGC). Ο οραματιστής Olayan ήταν ίσως ο πρώτος άραβας επιχειρηματίας που έκανε άνοιγμα στη Δύση συνάπτοντας συνεργασία με την αμερικανική, επίσης κατασκευαστική εταιρεία Bechtel. Το 1954 επεκτάθηκε στον τομέα της βιομηχανίας τροφίμων και των ασφαλιστικών υπηρεσιών. Στην προσπάθεια αναζήτησης χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων του ομίλου του ο ιδρυτής της δυναστείας εστράφη προς τις επενδύσεις σε εισηγμένες κυρίως εταιρείες. Οι κινήσεις του αυτές άνοιξαν τον δρόμο για την οικοδόμηση στενών σχέσεων με υψηλούς παράγοντες των επιχειρηματικών κύκλων της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Μετά τον θάνατό του το 2000 τα ηνία του ομίλου κρατούν τα τέσσερα παιδιά του.
Ο όμιλος Olayan δεν είναι νέος παίκτης στην ελληνική αγορά. Η παρουσία του αρχίζει από το 1976, όταν ο Suliman Olayan αποφάσισε να μετακομίσει μαζί με την οικογένειά του και την ανώτατη διοίκηση των επιχειρήσεών του από τον Λίβανο στην Αθήνα προκειμένου να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο που σπάραζε τη χώρα. Ο όμιλος ελέγχει σήμερα ένα μεγάλο δίκτυο θυγατρικών εταιρειών που εδρεύουν στα μεγαλύτερα επιχειρηματικά κέντρα παγκοσμίως. Στην Αθήνα στεγάζεται η Olayan Investments Company Establishment (OICE), μητρική εταιρεία του Olayan Group αλλά και πολλών θυγατρικών του δαιδαλώδους δικτύου επιχειρήσεων του αραβικού ομίλου.
Στην Chipita


Ωστόσο η επενδυτική δραστηριότητα του Olayan στη χώρα μας έγινε ευρύτερα γνωστή το 1989, όταν επένδυσε στην επιχειρηματική προσπάθεια του νεαρού τότε επιχειρηματία κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου στην Chipita. Από τότε έχει πραγματοποιήσει αρκετές σημαντικές τοποθετήσεις σε ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους, μεταξύ των οποίων εκείνοι των τροφίμων, των τηλεπικοινωνιών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.ά. Σε συνεργασία με την επενδυτική εταιρεία Global Finance του κ. Αγγελου Πλακόπητα (που, σύμφωνα με διάφορους επιχειρηματικούς κύκλους, λειτούργησε ως καταλύτης για την είσοδο του αραβικού ομίλου στην εγχώρια αγορά) πραγματοποίησαν πολύ σημαντικές επενδύσεις σε εισηγμένες και μη ελληνικές επιχειρήσεις (Coca-Cola 3E, Flecopack, Algonet, Eurodrip κ.ά.). Μία από τις σημαίνουσες μάλιστα συμφωνίες είναι εκείνη με τον όμιλο εταιρειών Vivartia, με τον οποίο η Olayan Financing Company έχει ιδρύσει κοινή εταιρεία για την παραγωγή και διανομή προϊόντων αρτοποιίας στις αραβικές χώρες.
Η είσοδος στο Costa Navarino είναι η πρώτη μεγάλη επένδυση που πραγματοποιεί η οικογένεια Olayan στον εγχώριο τουρισμό. Η συνεργασία ωστόσο των δύο ομίλων δεν είναι τωρινή αλλά άρχισε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, όταν είχαν καταθέσει κοινή πρόταση για την εξαγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης. Στόχος της τοποθέτησης του ομίλου Olayan στο Costa Navarino δεν είναι απλώς να στηρίξει το επόμενο στάδιο του αναπτυξιακού τουριστικού project προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ της TEMES αλλά κυρίως να ενισχύσει την απαραίτητη για την ολοκλήρωσή του ρευστότητα.
Η στρατηγική


Η επένδυση αυτή είναι ένα ακόμη δείγμα της μακροχρόνιας στρατηγικής τοποθέτησης του ομίλου Olayan στη χώρα μας και μάλιστα σε μια περίοδο εξαιρετικά αμφιλεγόμενη ο αραβικός επενδυτικός όμιλος φαίνεται ότι παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk