Τζέισον Αθερτον: Από… φροντιστής γαϊδουριών master chef με αλυσίδα εστιατορίων

Με 15 πολυτελή εστιατόρια στη Βρετανία, στη Σιγκαπούρη, στο Χονγκ Κονγκ, στη Σανγκάη και στο Ντουμπάι, ο Τζέισον Αθερτον

Με 15 πολυτελή εστιατόρια στη Βρετανία, στη Σιγκαπούρη, στο Χονγκ Κονγκ, στη Σανγκάη και στο Ντουμπάι, ο Τζέισον Αθερτον είναι αδιαμφισβήτητα από τους ανθρώπους «που έχουν άστρο», και για την ακρίβεια όχι ένα αλλά τρία αστέρια Μισελέν (ένα για τον ίδιο και δύο για τα εστιατόριά του). Ο ηλικίας 43 ετών Αθερτον διοικεί σήμερα μια αυτοκρατορία εστιατορίων με έσοδα που ξεπερνούν τα 70 εκατ. στερλίνες τον χρόνο, παρότι ο ίδιος προέρχεται από ένα υπόβαθρο εντελώς διαφορετικό από την πλειονότητα των ευκατάστατων πελατών τους οποίους σερβίρει.
Ο διάσημος βρετανός σεφ δεν ήταν πάντοτε τόσο δημοφιλής και πετυχημένος. Μεγάλωσε σε μία από τις υποβαθμισμένες περιοχές της Ανατολικής Αγγλίας και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών του χρόνων μένοντας σε τροχόσπιτο με τη μητέρα του. Αργότερα βοηθούσε στην προετοιμασία των γευμάτων στον οικογενειακό ξενώνα ενώ στην ηλικία των 11 ετών και έπειτα από προτροπή της οικογένειάς του αναγκάστηκε να βρει δουλειά ως φροντιστής γαϊδουριών για να συμβάλει στο οικογενειακό εισόδημα.
Το μάθημα


«Μερικοί άνθρωποι λένε ότι ήταν κακό, αλλά αυτό μου δίδαξε ένα σημαντικό μάθημα στη ζωή: τίποτε δεν είναι δωρεάν. Ισως πρόκειται κυρίως για τη νοοτροπία των Βορείων, αλλά μου έδωσε προβάδισμα σε σχέση με άλλους. Ημασταν απλώς μια μέση οικογένεια που προσπαθούσε να επιβιώσει στο καθεστώς της Μάγκαρετ Θάτσερ» δηλώνει ο ίδιος σε συνέντευξή του σε βρετανικό περιοδικό.
Το ενδιαφέρον του για τη μαγειρική ξεκίνησε από τα σχολικά χρόνια, όταν αποφάσισε να παρακολουθήσει το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας. Πέντε χρόνια αργότερα ο Αθερτον το έσκασε από το σπίτι του, αφού συνειδητοποίησε ότι εκείνη την εποχή το μόνο μέρος όπου θα μπορούσε να γίνει σεφ ήταν το Λονδίνο.
Δουλειά και λογική


Ο ίδιος αποδίδει την επιτυχία του σε δύο παράγοντες: τη σκληρή δουλειά και την κοινή λογική. «Δούλεψα και χάραξα την πορεία μου μέσα από όλες τις κορυφαίες κουζίνες του Λονδίνου και στη συνέχεια της Γαλλίας και της Ισπανίας» επισημαίνει χαρακτηριστικά μιλώντας στο δίκτυο BBC.
Υπάρχουν ωστόσο και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο γνωστός σεφ εξαργυρώνει την τύχη του να έχει δουλέψει δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς κουζίνας (πραγματικής αλλά και τηλεοπτικής), όπως ο Μάρκο Πιερ Γουάιτ και ο Νίκο Λαντενίς. Tο 2001 ο Αθερτον άρχισε να εργάζεται για τον συνάδελφό του και διάσημο σε όλον τον κόσμο – και στη χώρα μας – από τις τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής Γκόρντον Ράμσεϊ, τον οποίο εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τη μεγαλύτερη επιρροή στην καριέρα του, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, η λήξη της συνεργασίας τους ήταν άκρως επεισοδιακή. Ο Αθερτον πέρασε εννέα χρόνια όντας το «δεξί χέρι» του εκκεντρικού και επίσης βραβευμένου σεφ, ενώ για πολλά χρόνια ήταν επικεφαλής σε ένα από τα πιο φημισμένα εστιατόρια του Ράμσεϊ στη βρετανική πρωτεύουσα και συμμετείχε σε πολλές από τις εκπομπές που εκείνος παρουσίαζε στην τηλεόραση.
Πρώτα σεφ μετά μάνατζερ


Το 2010 ο Αθερτον άνοιξε το πρώτο του εστιατόριο στη Σανγκάη, αφού αναγκάστηκε να υποθηκεύσει εις διπλούν το σπίτι του αντί 500.000 στερλινών. Η ναυαρχίδα της αυτοκρατορίας του, το εστιατόριο Pollen Street Social, άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό τον Απρίλιο του 2011 και βραβεύθηκε σε λιγότερο από έναν χρόνο με αστέρι Μισελέν, μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις της υψηλής γαστρονομίας. Μέσα σε τρία χρόνια ακολούθησαν και άλλα εστιατόρια, αν και σε παλαιότερες συνεντεύξεις του είχε δηλώσει πως ποτέ δεν πίστευε ότι θα άνοιγε περισσότερα από τέσσερα.
Οι συνταγές και τα άρθρα του έχουν εμφανιστεί σε ορισμένα από τα σημαντικότερα έντυπα της Βρετανίας και όχι μόνο, ενώ είναι συχνά βασικό πρόσωπο σε εκθέσεις τροφίμων και γαστρονομίας.
Ο Αθερτον, παρά την πολυάσχολη καθημερινότητά του, η οποία μοιράζεται ανάμεσα σε Ευρώπη και Ασία όπου διατηρεί τα εστιατόριά του, υποστηρίζει ότι εξακολουθεί να είναι πρώτα σεφ και δευτερευόντως μάνατζερ, καθώς, όπως λέει, αυτό τον κρατά προσγειωμένο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk