Πιο πολλά από την Εφορία εισπράττουν oι μάνατζερ!

Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 δεν είναι μακριά και οι υπερβολές που οδήγησαν σ’ αυτήν δεν έχουν ξεχαστεί.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 δεν είναι μακριά και οι υπερβολές που οδήγησαν σ’ αυτήν δεν έχουν ξεχαστεί. Κυρίως σε ό,τι αφορά τις αμοιβές των μεγαλομάνατζερ, που βρίσκονταν σε κραυγαλέα ανακολουθία με το έργο που αυτοί προσέφεραν – και αν κρίνει κανείς εκ του αποτελέσματος, που ήταν η οικονομική κατάρρευση και σε κάποιες περιπτώσεις η χρεοκοπία της επιχείρησης για την ευημερία και μακροημέρευση της οποίας χρυσοπληρώνονταν.
Ερευνα σε 30 επιχειρήσεις


Κοινή έρευνα των αμερικανικών Institute for Policy Studies και Center for Effective Government αποκάλυψε ότι επτά από τις 30 μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση αμερικανικές εταιρείες κατέβαλαν πέρυσι περισσότερα χρήματα στον διευθύνοντα σύμβουλό τους παρά στον… θείο Σαμ! Τα χρήματα, δηλαδή, που έδωσαν ως μισθό, μπόνους και τα συναφή σε μια χούφτα ανθρώπους ήταν περισσότερα από τους φόρους που πλήρωσαν στο αμερικανικό κράτος!
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοσιοποίηση της έρευνας συνέπεσε με τις συζητήσεις που διεξάγονται στην Ουάσιγκτον για την αναμόρφωση του συστήματος εταιρικής φορολόγησης.
Στερεί κέρδη


Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα είναι φλέγον για τον αμερικανικό επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος από τη μια μεριά τάσσεται εκ προοιμίου και αναφανδόν κατά της έννοιας της φορολογίας που στερεί από τους μετόχους κέρδη και μερίσματα και από την άλλη επιθυμεί να σβήσει από τη συνείδηση των επενδυτών τις προκλήσεις του παρελθόντος.
Ηδη μία εκ των επτά εταιρειών που η έρευνα «έβγαλε στη σέντρα», η τηλεπικοινωνιακή Verizon, διέψευσε το αποτέλεσμα της έρευνας, σε όσο ασφαλώς αφορά αυτή την ίδια. Και οι άλλοι έξι όμιλοι ωστόσο είχαν εξηγήσεις να δώσουν.
Εκτός από τη Verizon, οι άλλες αμερικανικές εταιρείες που δίνουν περισσότερα στον διευθύνοντα σύμβουλό τους από όσα δίνουν στην Εφορία είναι η αεροναυπηγική Boeing, η πετρελαϊκή Chevron, οι αυτοκινητοβιομηχανίες Ford Motor και General Motors και οι τράπεζες Citigroup και JP Morgan Chase. Τα προ φόρων κέρδη που συσσώρευσαν το 2013 οι επτά αυτοί γιγαντιαίοι επιχειρηματικοί όμιλοι έφθασαν τα 74 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τους ερευνητές του Institute for Policy Studies και του Center for Effective Government.
Και κατάφεραν να γλιτώσουν από την Εφορία 1,9 δισ. δολάρια – τόσο είναι το άθροισμα των φόρων που γλίτωσαν για διάφορους λόγους εκμεταλλευόμενοι τα «παραθυράκια» του νόμου. Γι’ αυτό, άλλωστε, οι ερευνητές απεφάνθησαν ότι «το αμερικανικό σύστημα εταιρικής φορολόγησης εμφανίζει βαθιές ρωγμές». Την ίδια χρονιά, κατά το… κατηγορητήριο, οι μεγαλομάνατζερ των επτά επιχειρηματικών κολοσσών ενθυλάκωσαν κατά μέσον όρο 17,3 εκατ. δολάρια έκαστος.
Αμφισβήτηση


Η Verizon αμφισβήτησε πρώτη τα ευρήματα της έρευνας σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της ότι το 2013 κατέβαλε εταιρικούς φόρους ύψους 422 εκατ. δολαρίων. «Δεν διακρίνουμε τους φόρους που πληρώσαμε στην αμερικανική κυβέρνηση και στην Πολιτεία όπου εδρεύουμε. Ωστόσο σας διαβεβαιώνουμε ότι οι φόροι που πληρώσαμε ήταν πολύ περισσότεροι από τις αμοιβές που δώσαμε στα κορυφαία στελέχη μας» σημειώνει η εταιρεία.
Η Boeing αναφέρει ότι την περυσινή χρονιά φορολογήθηκε με 1,6 δισ. δολάρια, αλλά κατέβαλε μόνο 5 εκατ. δολάρια λόγω των απαλλαγών που είχε χάρη στις επενδύσεις για την ανάπτυξη της παραγωγής της που έκανε. Η Citi διαβεβαίωσε επίσης ότι πέρυσι πλήρωσε στις ΗΠΑ 3 δισ. δολάρια ως ασφαλιστικές εισφορές και περισσότερα από 95 εκατ. δολάρια ως φόρους χρήσης ακινήτων. Αμφότερες οι αυτοκινητοβιομηχανίες Ford και GM υποστήριξαν ότι οι φόροι που τους καταλογίστηκαν πέρυσι ήταν μειωμένοι λόγω των σοβαρών ζημιών που είχαν εμφανίσει τα προηγούμενα χρόνια. Τέλος, η Chevron σημειώνει ότι πλήρωσε πέρυσι φόρους 15 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ, «σημαντικά χαμηλότερους από όσους συνήθως λόγω διαφόρων εξαιρετικών παραγόντων», και υπενθυμίζει ότι καταβάλλει φόρους και στο εξωτερικό. Η JP Morgan Chase δεν… καταδέχθηκε να σχολιάσει την έρευνα.

ΡΕΚΟΡ
Μερίσματα $1,19 τρισ. στους μετόχους 1.200 εισηγμένων

Για λύπηση δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι, το περίσσευμά τους «έπαιζαν». Και οι μέτοχοι όμως υπέφεραν τα πάνδεινα τα χρόνια της κρίσης. Η περίοδος των ισχνών αγελάδων όμως πέρασε! Και τη χρονιά αυτή οι κάτοχοι μεριδίων στις 1.200 μεγαλύτερες εισηγμένες επιχειρήσεις του πλανήτη θα εισπράξουν μερίσματα που θα φθάσουν συνολικά σε 1,19 τρισ. δολάρια! Πρόκειται για χρήματα τα οποία ουδέποτε στο παρελθόν έχουν μοιράσει οι επιχειρήσεις στους μετόχους τους.
Η εδρεύουσα στο Σίτι του Λονδίνου εταιρεία συμβούλων Henderson Global Investors εκτιμά ότι εφέτος τα μερίσματα που θα διανείμουν οι επιχειρήσεις στους μετόχους τους θα είναι αυξημένα κατά 13% συγκριτικά με αυτά που διένειμαν το 2013 – είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μετά το 2011, χρονιά κατά την οποία οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, ανεξαρτήτως κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται, ξέφυγαν από το τέλμα στο οποίο τους είχε βυθίσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Και να σημειωθεί ότι στο ιλιγγιώδες αυτό ποσό που θα διανείμουν ως μέρισμα οι εταιρείες η Henderson Global Investors δεν συνυπολογίζει ούτε τις (ευεργετικές συχνά) συνέπειες που έχουν για τους μερισματούχους οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις ούτε την απόδοση κάποιων εξαιρετικών μερισμάτων, όπως φέρ’ ειπείν είναι εκείνο των 26 δισ. δολαρίων που διένειμε στους μετόχους της η Vodafone μετά την πώληση της Verizon Wireless.

«Στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρώπη, στις αναδυόμενες οικονομίες και στις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού η αύξηση των μερισμάτων που εισέπραξαν οι μέτοχοι μόνο το τρίτο τρίμηνο του 2014 ήταν διψήφια. Αντιθέτως, τα μερίσματα που εισέπραξαν οι δικαιούχοι στη Βρετανία, στον Καναδά και στην Ιαπωνία υπολείπονται»
αναφέρει στην έκθεσή της η Henderson Global Investors. Οι ΗΠΑ – και αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη – είναι και εφέτος ο κινητήριος άξονας για την αύξηση των μερισμάτων παγκοσμίως. Το τρίτο τρίμηνο οι αμερικανικές εταιρείες διένειμαν συνολικά μερίσματα 87,4 δισ. δολαρίων, αυξημένα κατά 10,8% συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2013.
Εκπληξη δεν πρέπει να αποτελεί και το γεγονός ότι ο τραπεζικός τομέας των ΗΠΑ αναδεικνύεται πρωταθλητής στη διανομή των μερισμάτων. «Οι αμερικανικές τράπεζες έχουν διανείμει εφέτος διπλάσια μερίσματα συγκριτικά με όσα είχαν διανείμει το 2010» αναφέρει η έρευνα. Η αισιοδοξία της Henderson Global Investors δεν εξαντλείται στην εφετινή χρονιά. Η βρετανική εταιρεία θεωρεί ότι οι μέτοχοι (όλοι, όχι μόνο οι Αμερικανοί) μπορούν να ελπίζουν ακόμη περισσότερα το 2015! Οχι βέβαια μια διψήφια ποσοστιαία αύξηση συγκριτικά με τα εφετινά μερίσματα αλλά πάντως κάτι περισσότερο από εφέτος. Η εταιρεία προβλέπει ότι την επόμενη χρονιά τα μερίσματα που θα διανεμηθούν θα φθάσουν σε 1,24 τρισ. δολάρια!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk