Το παιχνίδι της σαγήνης

Το πρωτοσκέφτηκα όταν έπεσε στα χέρια μου το «Ενυδρείο» του Γιώργου Κουτσούκου, μια νουβέλα καλογραμμένη, ενδιαφέρουσα και με πολύ χιούμορ. Ο ήρωάς της ψάχνει τον έρωτα στις οδούς της ταλαιπωρημένης από την κρίση Αθήνας «πέφτοντάς την» σε διάφορες γυναίκες με ένα τέχνασμα κάπως παλιομοδίτικο. Κουβαλάει πάντα μαζί του ένα φθηνό πορτοφόλι και το αφήνει να του πέσει στον δρόμο όποτε υπάρχει σε πολύ κοντινή ακτίνα κάποια που θα τον ενδιέφερε να γνωρίσει.

Το πρωτοσκέφτηκα όταν έπεσε στα χέρια μου το «Ενυδρείο» του Γιώργου Κουτσούκου, μια νουβέλα καλογραμμένη, ενδιαφέρουσα και με πολύ χιούμορ. Ο ήρωάς της ψάχνει τον έρωτα στις οδούς της ταλαιπωρημένης από την κρίση Αθήνας «πέφτοντάς την» σε διάφορες γυναίκες με ένα τέχνασμα κάπως παλιομοδίτικο. Κουβαλάει πάντα μαζί του ένα φθηνό πορτοφόλι και το αφήνει να του πέσει στον δρόμο όποτε υπάρχει σε πολύ κοντινή ακτίνα κάποια που θα τον ενδιέφερε να γνωρίσει. Αν αυτή επιδείξει την απαιτούμενη ευγένεια και τον ειδοποιήσει για να μην το χάσει, εκείνος της κάνει κανονικό καμάκι, με στρατηγική και στόχο. Και το κυριότερο; Από κοντά. Χωρίς poke, like (αρέσκειν μου, το λένε στην Κύπρο), καρδούλες του Instagram ή emoticons στο WhatsApp. Αυτό σκέφτηκα, ότι έχει αλλάξει τόσο πολύ ο τρόπος με τον οποίο φλερτάρουμε πια, που το βιβλίο μού φάνηκε σχεδόν ντεμοντέ. Τι μας έχει συμβεί; Είναι για καλό; Ή οδεύουμε προς την καταστροφή;

Ο χορός της γονιμότητας

Το φλερτ άρχισε να μελετάται με επιστημονικό τρόπο σχετικά πρόσφατα, πριν από καμιά τριανταριά χρόνια δηλαδή. Οι ειδικοί ακολούθησαν τη διαδικασία που ακολουθούν πάντα, ανέτρεξαν στη φύση και στη συμπεριφορά των ζώων. Χωρίς να θέλω να γίνω προκλητικός ή ασεβής, καθόλου δεν μου αρέσουν οι συγκρίσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς με τους χορούς γονιμότητας των παγονιών ή τις ερωτικές επιλογές της μύγας-σκορπιού που ενδημεί στην Αυστραλία, παρότι κατανοώ πλήρως πως από κάπου πρέπει να ξεκινήσει κανείς. Οι πανεπιστημιακοί που ασχολήθηκαν με το θέμα, ένα παρακλάδι της ανθρώπινης ηθολογίας, υποτίθεται πως ανακάλυψαν πως σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικού πλαισίου, συμπεριφέρονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όταν πρόκειται για το παιχνίδι της σαγήνης. Ειδικά, λέει, οι γυναίκες, φανερώνουν ξεκάθαρα τα σημάδια πως κάποιος τους προκαλεί πεταλούδες στο στομάχι: χαμογελούν ντροπαλά, σηκώνουν τα φρύδια τους για να φαίνονται τα μάτια τους μεγαλύτερα, βάζουν τα χέρια τους κοντά στο στόμα τους και γελάνε χωρίς να έχουν ακούσει κάτι αστείο. Επίσης, ανασηκώνουν τους ώμους σαν να ζητάνε βοήθεια και μακραίνουν τον λαιμό τους, ένα σημάδι, υποτίθεται, που φανερώνει ευθραυστότητα και υποτακτικότητα. Περιττό να πούμε πως οι ερευνητές ήταν άντρες.

Ενα συμπέρασμα που θα είχε ίσως ενδιαφέρον, αν δεν ήταν τόσο σεξιστικό, είναι πως οι γυναίκες δεν κρίνουν τον άντρα με βάση τις κινήσεις του απέναντί τους, αλλά απέναντι στους άλλους. Ενας άντρας δηλαδή που φροντίζει να καταλαμβάνει πολύ χώρο, που αγγίζει τους γύρω του με τρόπο που να υποδηλώνει εξουσία θα τύχει προσοχής πολύ περισσότερο από κάποιον που είναι τυπικά ωραίος ή απλώς κοινωνικός. If you ask me, όλα αυτά μου μοιάζουν επιβεβαιώσεις παλιών στερεοτύπων. Ο καθένας μας διαθέτει τόσο σύνθετες προτιμήσεις στα ερωτικά του που μου φαίνεται, αν μη τι άλλο, ξεπερασμένη η αντίληψη πως επικρατούν ακόμη και σήμερα τόσο προκαθορισμένα κριτήρια στη μεταξύ μας επικοινωνία. Επίσης, αν ήταν τόσο έκδηλα κάθε φορά τα σημάδια, γιατί τρώμε ακόμη (άντρες και γυναίκες) τόσες χυλόπιτες;

Κάνε μου λιγάκι poke

Το Internet παρείχε ένα περιβάλλον φιλικό προς τις γνωριμίες από τις απαρχές του. Τον χορό έσυραν τα chat rooms, ακολούθησαν μερικά εξειδικευμένα sites γνωριμιών και, μετά την ολιγόχρονη κυριαρχία του MySpace, ήρθε η μεγάλη επανάσταση με το Facebook: ένα κοινωνικό δίκτυο με πλήρη προφίλ που σου επιτρέπουν να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα για κάποιον. Στις ΗΠΑ υπολογίζουν πως πιο πολλοί παντρεύονται πλέον αφού φλερτάρουν και γνωριστούν για πρώτη φορά στο Facebook σε σύγκριση με όσους έρχονται σε επαφή μέσω των παραδοσιακών ιστοσελίδων γνωριμιών (το match.com για παράδειγμα). Οι Αμερικανοί είναι και πρακτικοί τύποι και υπολόγισαν ότι με το διαδικτυακό φλερτ γλιτώνεις κιόλας κάμποσες χιλιάδες δολάρια που θα ξόδευες σε αποτυχημένα ραντεβού.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι βασικό λόγο που τα συνοικέσια στο Facebook έχουν συχνά θετικό αποτέλεσμα αποτελεί η απουσία του άγχους της καλής εντύπωσης, αφού πρόκειται για ένα περιβάλλον στο οποίο υπάρχουν και φίλοι σου από την πραγματική ζωή και έχεις την άνεση να νιώθεις ο εαυτός σου. Ετσι μια γνωριμία μπορεί να ξεκινήσει από ένα poke, να συνεχιστεί με ένα αίτημα φιλίας, που θα οδηγήσει με τη σειρά του σε αμοιβαία like, σε ανταλλαγή μηνυμάτων στο inbox και, αν όλα πάνε καλά, στο τέλος θα αλλάξετε το relationship status σας. Μα, πόσο πιο ωραίο από το να ρίχνετε πορτοφόλια στη Σταδίου! Στην γκέι κοινότητα, που πάντοτε πρωτοπορεί σε τέτοια ζητήματα, τα ιντερνετικά sites γνωριμιών πέρασαν γρήγορα στα έξυπνα κινητά. Στο Grindr, στο Scruff, εφαρμογές φτιαγμένες για το τηλέφωνο, μπορεί όποιος θέλει να φτιάξει ένα προφίλ και να ανταλλάσσει μηνύματα με όποιον ενδιαφερόμενο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Η ποπ κουλτούρα ασπάστηκε γρήγορα την τεχνολογική εξέλιξη. Στην κωμωδία «Ανυπόφοροι γείτονες» με τον Ζακ Εφρον και τον Σεθ Ρόγκεν, ο άρτι διαζευγμένος κολλητός του πρωταγωνιστικού ήρωα του λέει κάποια στιγμή: «Αν ήμασταν σήμερα 17 χρόνων, θα μπορούσαμε να κάνουμε τόσο σεξ. Υπάρχει μια εφαρμογή, το Grindr, που σε βοηθά να σκοράρεις πολύ γρήγορα. Προς το παρόν έχω δει μόνο άντρες, αλλά, πού θα πάει, θα πετύχω και καμία γυναίκα».

Love me Tinder

Προφανώς όταν γραφόταν το σενάριο δεν είχε αρχίσει ακόμη να λειτουργεί το Tinder. Αυτό το application το κατεβάζεις στο κινητό σου, ολοκληρώνεις την εγγραφή μέσω του προφίλ σου στο Facebook και εκείνο σού δείχνει στη συνέχεια φωτογραφίες εγγεγραμμένων γυναικών τις οποίες μπορείς είτε να απορρίψεις είτε να εγκρίνεις. Αν σας έχει εγκρίνει κι εκείνη, τότε θα λάβετε ένα μήνυμα που θα σας προτείνει να επικοινωνήσετε. Από εκεί και πέρα ό,τι γίνει είναι δική σας υπόθεση. Το Tinder έχει πλάκα. Στο Παγκράτι, όπου το δοκίμασα εγώ, δεν υπήρχε ούτε μία χρήστρια, αλλά γενικώς στην Αθήνα είχε πολλές. Μία από τις πιο δημοφιλείς φωτογραφίες απεικόνιζε απλώς ένα χέρι να τραβάει το λάστιχο ενός γυναικείου εσωρούχου (ίσως τελικά να μοιραζόμαστε ακόμη περισσότερα με τα ζώα από όσο είχα φανταστεί).

Ξεκάθαρα πράγματα

Ο,τι και να λέμε, πάντως, η γραπτή επικοινωνία ίσως και να μας βοηθάει να μη χάνουμε πολύ χρόνο σε χαμένες από χέρι διεκδικήσεις. Αν κάποια επανειλημμένως διαβάζει τα μηνύματά σας και δεν σας απαντάει, να ξέρετε ότι λογικά she’s not that into you. Αν τη γνωρίζατε στο μπαρ της γειτονιάς, μπορεί και να μπερδευόσασταν. Ή μήπως όχι; Ο Τζέφρι Χολ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας και συγγραφέας του επιτυχημένου βιβλίου «The Five Flirting Styles» που κυκλοφόρησε πέρυσι, διεξήγαγε πριν από μερικούς μήνες μία έρευνα για να δει πόσο συχνά καταλαβαίνουμε αν μας φλερτάρουν ή όχι. Το συμπέρασμα ήταν ότι εύκολα παίρνουμε χαμπάρι πότε κάποιος δεν ενδιαφέρεται, όμως αν κάποιος μας φλερτάρει, το πιθανότερο είναι πως θα το αγνοήσουμε. Ειδικά οι γυναίκες. Αν θέλετε κάτι να κρατήσετε από αυτή την πληροφορία είναι να μη φοβάστε να στέλνετε πιο ξεκάθαρα μηνύματα. Εννοείται, φυσικά, πως έχει στηθεί ολόκληρη βιομηχανία πια πίσω από την τέχνη της αποπλάνησης, από τη Βίβλο του φλερτ, «The Game», του δημοσιογράφου Νιλ Στράους, ως τη Red Tārā, έναν τύπο γιόγκα που υπόσχεται να μας κάνει εξαιρετικά «μαγνητικούς». Σαν τομογραφίες.

Τα νούμερα μιλάνε

– 43% των Ελλήνων δηλώνουν σε πρόσφατη έρευνα ότι έχουν συνάψει σχέση μέσω της οθόνης του υπολογιστή

– 8% των σχεσεων που ξεκίνησαν μέσω του Διαδικτύου στην Ελλάδα κατέληξαν σε γάμο σύμφωνα με στοιχεία έρευνας

Ο νέος ιπποτισμός

Κάποιοι κανόνες συμπεριφοράς έχουν αλλάξει. Κάποιοι άλλοι, πάλι, όχι. Φλερτάρετε υπεύθυνα.

– Της αρέσει να της ανοίγετε την πόρτα για να περάσει. Δεν της αρέσει όμως να το κάνετε επιδεικτικά, σαν να παίζετε στο «Αβαείο του Ντάουντον» ή για να τσεκάρετε τα οπίσθιά της.

– Της αρέσει να την κερνάτε. Της αρέσει όμως να πληρώνει κι εκείνη ενίοτε (σπανίως), ειδικά αν η έξοδός σας κανονίστηκε κατόπιν δικής της πρωτοβουλίας.

– Της αρέσει να κλείνετε (ή να μην ασχολείστε με) το κινητό σας όταν βγαίνετε ραντεβού. Εκτός να είστε χειρουργός (αν βέβαια είστε χειρουργός, μάλλον δεν θα την ενοχλεί τίποτα).

– Της αρέσει να δείχνετε έτοιμος να κάνετε καβγά για να την υπερασπιστείτε. Δεν της αρέσει να αρχίζετε τις μπουνιές μόνο και μόνο επειδή κάποιος την κοίταξε για παραπάνω από 3 δευτερόλεπτα.

*Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑmen Νοεμβρίου 2014

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk