Με φόντο τις υποψίες για διαφθορά ακόμη και σε βάρος της επικεφαλής του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, χιλιάδες Ούγγροι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Κοινοβούλιο με συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Πρόκειται για την τέταρτη νύχτα αυτό το μήνα συγκεντρώσεων εναντίον της ουγγρικής κυβέρνησης, μετά το κύμα που είχε τελικά οδηγήσει στην απόσυρση του νομοσχεδίου για την επιβολή φόρου στο Διαδίκτυο.

Το πλήθος των διαδηλωτών αναφέρεται σε 10.000 -μικρότερο των τεράστιων διαδηλώσεων στις αρχές του μήνα εναντίον του φόρου για τη χρήση του Διαδικτύου.

Νέα σπίθα που αναζωπύρωσε τη φωτιά κατά του πρωθυπουργού είναι η υπόθεση της Ίλντικο Βίντα, επικεφαλής των φορολογικών υπηρεσιών: Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν στην ίδια και σε συνεργάτες της την είσοδο στην αμερικανική επικράτεια εξαιτίας των διασυνδέσεών της με κυκλώματα διαφθοράς.

Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες και δεν υποκύπτει στην πίεση να παραιτηθεί. Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν το βράδυ της Δευτέρας ήταν «δεν πληρώνουμε φόρους σε διεφθαρμένους» ή «δεν μπορούμε να πληρώνουμε όσα κλέβετε». Η κινητοποίηση είχε ονομαστεί «Ημέρα δημόσιας οργής».

Έντονο στη διαδήλωση ήταν το κλίμα εναντίον και του Ορμπάν προσωπικά. Σε ορισμένα πλακάτ στηλιτευόταν η πιο «θετική» στάση του απέναντι στη Μόσχα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κέντρο της διαδήλωσης, που έμεινε ειρηνική, ήταν η πλατεία μπροστά από το Κοινοβούλιο, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις μικρότερης κλίμακας έγιναν σε άλλες πόλεις, όπως και μπροστά από τις πρεσβείες στο Λονδίνο, το Βερολίνο και την Στοκχόλμη.

Στη Βουδαπέστη, ο κύριος όγκος της διαδήλωσης αποχώρησε από την πλατεία αργά το βράδυ, αλλά έμειναν πιο «θερμόαιμοι» που πίεζαν τον κλοιό των αστυνομικών γύρω από το κτίριο του Κοινοβουλίου. Οι διαδηλωτές πίεσαν τους αστυνομικούς μέχρι τα σκαλιά του κτιρίου, αλλά δεν υπήρξαν συγκρούσεις με την αστυνομία.