Μετά την σχετική πρωτοβουλία του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας, Cgil, και το ιταλικό συνδικάτο Uil αποφάσισε να προκηρύξει πανεθνική απεργία κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι.

Η ημερομηνία της κινητοποίησης αυτής δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, αλλά είναι πολύ πιθανό να συμπέσει με εκείνη που έχει επιλεγεί από το κεντροαριστερό συνδικάτο Cgil. Tην Τετάρτη, σε συνάντηση των εκπροσώπων των Uil και Cgil με το συνδικάτο Cisl, είναι πιθανό να επιλεγεί μια ημερομηνία για ενιαία κινητοποίηση και απεργία των τριών μεγάλων συνδικαλιστικών ομοσπονδιών της Ιταλίας.

«Κατά την χθεσινή συνάντηση στο κυβερνητικό μέγαρο η κυβέρνηση δεν επέδειξε διάθεση να προχωρήσει σε αυξήσεις των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά ούτε και σε επέκταση του μπόνους φοροελαφρύνσεων ύψους 80 ευρώ τον μήνα, προς τους συνταξιούχους. Οι δε αλλαγές και στην μεταρρύθμιση του εργασιακού παραμένουν ασαφείς, με πιθανή μείωση των μέχρι τώρα εξασφαλισμένων δικαιωμάτων των εργαζομένων», αναφέρει το συνδικάτο Uil σε ανακοινωθέν του.

Και το μικρό συνδικάτο Ugl, τέλος, το οποίο και πρόσκειται, παραδοσιακά, στον χώρο της ιταλικής δεξιάς, αποφάσισε να προκηρύξει πανεθνική απεργία για τις 5 Δεκεμβρίου.