Περισσότερο από 1.2 δις ευρώ ήταν ο τζίρος το 2013 εκατόν πενήντα περίπου επιχειρήσεων της Γερμανίας οι οποίες ασχολούνται με την ανακύκλωση των «οικιακών απορριμμάτων και αχρήστων», σύμφωνα με έκθεση του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Εσσης. Δεκαπέντε από αυτές τις επιχειρήσεις είναι δημοτικές.

Η συλλογή απορριμμάτων κατά κατηγορίες είναι σχεδόν υποχρεωτική από το 1998 σε όλες τις γερμανικές πόλεις με πληθυσμό τουλάχιστον 10.000 κατοίκων. Άμεσα είτε έμμεσα με τη συλλογή τους και το πρώτο στάδιο της ανακύκλωσης τους απασχολούνται περίπου 285.000 άτομα, αναφέρει η έκθεση του Επιμελητηρίου. «Σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε μικρές πόλεις, η διαδικασία της συλλογής και της πρωτογενούς μεταφοράς απορριμμάτων από σπίτια, στάβλους, καταστήματα και εργαστήρια είναι πηγή για θέσεις εργασίας και εσόδων της τοπικής αρχής», σημειώνει η έκθεση.

Η ανακύκλωση το 2013 απέφερε μεταξύ άλλων 835.000 τόνους σκληρών υποπροϊόντων (σίδηρο, χαλκό και ημιπολύτιμα μέταλλα), σχεδόν 350.000 τόνους τροφών κτηνοτροφίας και 200.000 τόνους πλαστικών και χαρτικών υλών κ.α.

Το συνολικό κόστος της συλλογής των οικιακών απορριμμάτων και η βιομηχανική ανακύκλωση τους πλησίασε τα 900 εκατ. ευρώ, γεγονός το οποίο άφησε στις επιχειρήσεις κέρδος σχεδόν 300 εκατ. ευρώ, προ φορών.

Η έκθεση σημειώνει ότι ο κύκλος απορρίμματα-μεταφορά-ανακύκλωση-μεταποίηση σημείωσε αλματώδη ανάπτυξη μεταξύ 1988, όταν άρχισε να διαμορφώνεται, και 2012. Σήμερα «έγινε συνείδηση του κάθε νοικοκυριού, του κάθε καταστήματος, βιοτεχνίας κλπ ότι η συλλογή του περιττού–ένα κουρελόπανο, σπασμένα γυαλιά, άχρηστα έπιπλα και βεβαίως αποφάγια και χαλασμένα τρόφιμα–αποτελούν κερδοφόρο οικονομικό στοιχείο», διαπιστώνουν τα μέλη της έρευνας του Επιμελητηρίου, στοιχεία της οποίας δόθηκαν σε δημοσιότητα στις 17 Νοεμβρίου.