Την μεθεπόμενη Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου, στο κτήριο της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη θα εγκαινιαστεί η νέα έκθεση ζωγραφικής του Παύλου Σάμιου. Στην κατά βάση αναδρομική έκθεση «Ζωγραφική απολογία» όπως τιτλοφορείται, ο καλλιτέχνης κάνει μια επιλογή έργων που καλύπτουν όλη την πορεία του στη ζωγραφική αλλά συγχρόνως παρουσιάζει για πρώτη φορά έργα που δημιούργησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια

Σε ότι αφορά το παρελθόν, η έκθεση -της οποίας την επιμέλεια είχαν οι Μαρία Ξανθάκου, Κωνσταντίνος Παπαχρίστου– περιλαμβάνει χαρακτηριστικά έργα του καλλιτέχνη από τις πρώτες περιόδους δημιουργίας του (τα χρόνια που έζησε στο Παρίσι) καθώς και από τις δεκαετίες του 1990 και του 2000. Τα έργα προέρχονται από την προσωπική συλλογή του ζωγράφου ή από ιδιωτικές συλλογές.
Στα πιο πρόσφατα έργα του ο εικαστικός περνά σε νέες θεματικές ζωγραφίζοντας σε μεγάλες διαστάσεις. Στην ενότητα «Ο ζωγράφος και το μοντέλο του» ξεναγεί τον θεατή στον προσωπικό χώρο εργασίας του, ενώ στην ενότητα «Το γυμνό στην ιστορία» επισκέπτεται το ατελιέ μεγάλων ζωγράφων (Γκρέκο, Τιντορέτο, Πικάσο, Τιτσιάνο κ.α.) και καταθέτει μια σπουδή πάνω στο γυναικείο γυμνό.
ΟΣάμιοςπου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948, παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου στοΕργαστήριτου Πάνου Σαραφιανού και πέρασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τον ΝίκοΝικολάουστο Προκαταρκτικό και τον Γιάννη Μόραλη στο Εργαστήριο Ζωγραφικής. Οφείλει πολλά και στο Γιάννη Τσαρούχη.
Από το 2000 είναι καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (Εργαστήριο παραδοσιακής ζωγραφικής fresco-βυζαντινές εικόνες-χειρόγραφα). Έχει ζωγραφίσει με την τεχνική του fresco πολλές μικρές εκκλησίες. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει λάβει μέρος και σε πολλές ομαδικές.
Παράλληλα με την έκθεση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μίλητος» μια μονογραφία αφιερωμένη στο έργο του Παύλου Σάμιου σε επιμέλεια της Μαρίας Ξανθάκου, η οποία επιμελήθηκε και την έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ –ΚΤΗΡΙΟ ΟΔΟΥ ΠΕΡΑΙΩΣ

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου I 210 3453111

Ωράριο Λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: Κλειστά