Διπλωματικές πρωτοβουλίες μεγάλης εμβέλειας, άμεσα

Πριν από χρόνια είχα την τύχη να καθήσω σ’ ένα γεύμα δίπλα στον Χένρι Κίσινγκερ.

Διπλωματικές πρωτοβουλίες μεγάλης εμβέλειας, άμεσα | tovima.gr
Πριν από χρόνια είχα την τύχη να καθήσω σ’ ένα γεύμα δίπλα στον Χένρι Κίσινγκερ. Του είπα ποιος είμαι και αυτός μου εκδήλωσε τον καημό του διότι δεν μπορούσε να έρθει στην Ελλάδα, όπου δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητός μετά τα γεγονότα του 1974. Του μίλησα αρκετά ειλικρινά για τη γνώμη που έτρεφε ο μέσος Ελληνας γι’ αυτόν και την πολιτική του και μου το ανταπέδωσε.
«Ακούστε» μου είπε. «Εγώ είμαι ένας μη θρησκευόμενος Εβραίος που μεγάλωσε σε μια επιστημονική οικογένεια του Μεσοπολέμου στη Βιέννη. Θα έλεγα ότι η δεύτερη κουλτούρα μου, μετά τη γερμανική, είναι η ελληνική. Αισθάνομαι λίγο Ελληνας. Με κανέναν τρόπο βέβαια δεν θα μπορούσα να πω το ίδιο και για την Τουρκία και τον πολιτισμό της.
Ημουν όμως υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Είμαστε λιγότερο από το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού και καταναλώνουμε το 40% περίπου της παγκόσμιας ενέργειας. Ο αμερικανικός τρόπος ζωής στηρίζεται σ’ αυτή τη φοβερή σπατάλη ενέργειας. Η ενέργεια στην εποχή μας ακόμη είναι το πετρέλαιο. Οι μουσουλμάνοι πάσης φύσεως κατοικούν τη Μέση Ανατολή, όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου.
Η Τουρκία είναι το μοναδικό λαϊκό κράτος μουσουλμάνων στην περιοχή. Οι μόνοι με τους οποίους μπορούμε κάπως να συνεννοηθούμε. Είναι ο μοχλός για τη διατήρηση του ελέγχου των δυτικών εταιρειών στην εξόρυξη και στην εμπορία πετρελαίου. Η Τουρκία είναι η εγγύηση για τη διατήρηση του τρόπου ζωής μας, του American way of life». Είχα μείνει αποσβολωμένος μπροστά σε τόση κυνική ειλικρίνεια. Ο Κίσινγκερ το κατάλαβε και με μια αναπάντεχη οικειότητα έπιασε το χέρι μου πάνω στο τραπεζομάντιλο και μου είπε χαμογελώντας:
«Η Τουρκία είναι στρατηγικός μας σύμμαχος. Εσείς είστε παλιοί και πιστοί καλοί μας φίλοι» («Turkey is a strategic ally. You are faithful good old friends»). Η Τουρκία όσο επικρατούσε η κεμαλικής έμπνευσης στρατιωτική ηγεσία και το πολιτικό της προσωπικό έπαιζε ακριβώς τον ρόλο που περιέγραψε ο πολυμήχανος Κίσινγκερ. Με τον Ερντογάν και τη βαθμιαία αλλά σταθερή επιστροφή στην ισλαμική παράδοση, που φαίνεται ότι υποστηρίζει η πλειονότητα του λαού αυτής της χώρας, επήλθε κοσμοϊστορική αλλαγή στον συσχετισμό δυνάμεων της περιοχής. Η Τουρκία έπαψε πια να είναι μοχλός για την επίλυση των προβλημάτων, έγινε η ίδια μέρος του προβλήματος.
Η Τουρκία δεν παρέχει κανενός είδους εγγυήσεις για τα δυτικά συμφέροντα στην περιοχή. Δεν είναι σε θέση ούτε καν τεχνικές διευκολύνσεις να παράσχει.
Η εικόνα των αμερικανικών αεροπλάνων που βομβαρδίζουν μερικές εκατοντάδες μέτρα πέρα από τη μεθόριο με την Τουρκία τους ισλαμιστές που πολιορκούν το Κομπάνι, ενώ τουρκικά άρματα μάχης παρακολουθούν με απάθεια, αξίζει χίλιες λέξεις.
Οι Αμερικανοί και οι δυτικοί ακόλουθοί τους, κυρίως οι Βρετανοί, παρασύρθηκαν σε τερατώδες λάθος ανατρέποντας τον Καντάφι και αμφισβητώντας διαδοχικά την εξουσία του στρατού στην Αίγυπτο και του Ασαντ στη Συρία. Δεν είχαν καμία δικαιολογία. Η πείρα του Ιράκ και η αναρχία που ακολούθησε την εκτέλεση του Σαντάμ έπρεπε να τους είχαν κάτι διδάξει.
Οπως και να ‘ναι, η γεωγραφία της περιοχής έχει αλλάξει ριζικά, όπως το έδαφος έπειτα από έναν μεγάλο σεισμό. Είναι ανάγκη οι ηγεσίες των χωρών που διατηρούν την ψυχραιμία τους και απορρίπτουν την ισλαμική τρομοκρατία να συνεχίσουν να βλέπονται τακτικά, να υιοθετήσουν μια κοινά αποδεκτή μέθοδο ανάγνωσης των φυσικών και πολιτικών γεγονότων και να εξαλείψουν τις ενδεχόμενες εστίες ανάφλεξης με αμοιβαίους συμβιβασμούς.
Οι ημέρες που ακολουθούν θα είναι πλούσιες σε γεγονότα και εμείς θα επανέλθουμε την άλλη Κυριακή υπό τον ίδιο τίτλο για να προσδιορίσουμε ποια κατά τη γνώμη μας μπορεί να είναι η συμβολή της Ελλάδας.
Ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος είναι πρώην υπουργός.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk