Ελληνικά αντιβιοτικά στη Σανγκάη από τη ΒΙΑΝΕΞ

H περίοδος της κρίσης ανέτρεψε πλήρως τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς φαρμάκου.

H περίοδος της κρίσης ανέτρεψε πλήρως τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς φαρμάκου. Η αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης – η Ελλάδα είναι η φθηνότερη ευρωπαϊκή χώρα – και η συρρίκνωση της φαρμακευτικής δαπάνης έχουν οδηγήσει όσες εταιρείες έχουν τη δυνατότητα στο να καλύψουν τις απώλειες από τη διεθνή αγορά. Οι εξαγωγές πλέον είναι το οξυγόνο τους. Την περασμένη Τετάρτη η μεγαλύτερη ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία, η ΒΙΑΝΕΞ ΑΕ, έστειλε τις πρώτες παρτίδες του αντιβιοτικού Voncon στη Σανγκάη. Η συμφωνία της ελληνικής βιομηχανίας με τον αμερικανικό πολυεθνικό φαρμακευτικό όμιλο Lilly άρχισε ήδη να υλοποιείται.
Οι εξαγωγές της ΒΙΑΝΕΞ ΑΕ αντιπροσωπεύουν σήμερα το 25,4% των ετήσιων πωλήσεων, το υπόλοιπο 74,6% προέρχεται από την εσωτερική αγορά.
Οπως όμως τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, «οι εξαγωγές είναι σήμερα η άμεση προτεραιότητά μας».
Μεγάλες δυνατότητες


Πράγματι η ΒΙΑΝΕΞ, όπως εξηγεί, «βλέποντας τη συνεχή αύξηση της κατανάλωσης αντιβιοτικών λυόφιλων προϊόντων, άρχισε πριν από 10 χρόνια να επενδύει στην κατασκευή των απαραίτητων υποδομών, στην προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, στην εγκατάσταση και στον έλεγχό του, καθώς και στην επάνδρωσή του με το κατάλληλο εργατικό δυναμικό, ώστε να εξασφαλίζονται μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες». Και συμπληρώνει: «Μόνο για τις ανάγκες παραγωγής της βανκομυκίνης προσελήφθησαν περίπου 20 ειδικευμένα άτομα, με προοπτική να χρειαστούν σχεδόν άλλα τόσα τα επόμενα χρόνια».

Ηδη έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 11 εκατ. ευρώ, ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια προβλέπεται ότι θα χρειαστούν επιπλέον 2 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αυτή έχει φέρει τη ΒΙΑΝΕΞ μεταξύ των τριών καλύτερων φαρμακοβιομηχανιών στη λυοφιλοποίηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ως το τέλος του 2014 πρόκειται να εξαχθούν στην Κίνα συνολικά 2.000.000 τεμάχια βανκομυκίνης, ενώ για το 2015 προγραμματίζεται η εξαγωγή 6.000.000 τεμαχίων και για το 2016 η εξαγωγή 6.300.000 τεμαχίων. Και με βάση τις υπάρχουσες εκτιμήσεις η τάση είναι αυξητική – υπολογίζεται ότι οι πωλήσεις στα επόμενα χρόνια θα ανέλθουν σε περισσότερα από 10.000.000 τεμάχια του αντιβιοτικού Voncon, ίσως και σε 12.000.000 τεμάχια.

Σε ετήσια βάση μόνο από τη νέα εξαγωγική προσπάθεια οι πωλήσεις της εταιρείας θα αυξηθούν κατά 10 εκατ. ευρώ. Η ΒΙΑΝΕΞ την τελευταία περίοδο έχει επίσης στο στόχαστρό της τις αγορές του Περσικού Κόλπου και κυρίως της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, όπου εκτός από εξαγωγές φαρμάκων παρέχει τεχνογνωσία στη δημιουργία φαρμακευτικών εργοστασίων.
Και φυσικά ισχυρό παραμένει το ενδιαφέρον της και για άλλες αγορές της Ασίας, όπως είναι η Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και η Ιαπωνία. Οπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακόπουλος, «προσπαθούμε να πουλήσουμε φάρμακα όπου είναι δυνατόν και πρόσφατα πουλήσαμε στην Τανζανία».
Η στροφή


Αν και η εταιρεία έχει εξαγωγική δραστηριότητα τα τελευταία 20 χρόνια, η κρίση και η συρρίκνωση της εσωτερικής αγοράς ήταν οι παράγοντες που την ανάγκασαν να προσανατολιστεί κατά κύριο λόγο σε άλλες αγορές. Τα προϊόντα της κυκλοφορούν σε 35 χώρες στην Ευρώπη (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Κύπρος), στη Μέση Ανατολή (Ιορδανία, Σαουδική Αραβία), στην Αφρική (Τυνησία, Σουδάν, Νότια Αφρική, Ακτή Ελεφαντοστού) και στην Ασία (Φιλιππίνες, Ιαπωνία, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν). Συνολικά η αξία των εξαγωγών της υπολογίζεται σε 70 εκατ. ευρώ. Στη διάρκεια του 2013 οι πωλήσεις της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 251 εκατ. ευρώ, ενώ εφέτος υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε 265 εκατ. ευρώ – η μείωση των πωλήσεων τα τελευταία χρόνια οφείλεται στη μείωση των τιμών των φαρμάκων. Παρ’ όλα αυτά οι περίπου 1.100 εργαζόμενοι των τεσσάρων εργοστασίων που διαθέτει δεν υπέστησαν καμία μείωση των αμοιβών τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk