Βαρβιτσιώτης: Κανονικά οι αποκρατικοποιήσεις των λιμανιών

Για θέματα σχετικά με επενδύσεις και τη συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας συζήτησαν την Παρασκευή ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Μαξίμ Σοκολόφ.

Για θέματα σχετικά με επενδύσεις και τη συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας συζήτησαν την Παρασκευή ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Μαξίμ Σοκολόφ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση κατά τη συνάντηση ο κ. Βαρβιτσιώτης ξεκαθάρισε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση των μεγάλων λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι «πέραν του ότι αποτελεί προαπαιτούμενο που έχουν θέσει οι δανειστές μας, είναι και δική μας πεποίθηση ότι πρέπει να αναβαθμιστούν οι υποδομές τους, προσελκύοντας επενδύσεις και αξιοποιώντας το στρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας μας».

Και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό τον λόγο, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, η διαδικασία προχωράει ταχύτατα και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε ολοκληρώσει τη δεύτερη φάση της, παρουσιάζοντας στους υποψήφιους επενδυτές τόσο το επενδυτικό πλάνο όσο και το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης».

Ο κ. Σοκολόφ, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι η Ρωσία διατηρεί αμείωτο το επενδυτικό της ενδιαφέρον όχι μόνο για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Παράλληλα, έγινε αναφορά και για άλλα λιμάνια, όπως της Αλεξανδρούπολης και του Βόλου. «Τα λιμάνια αυτά», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, «λόγω της στρατηγικής τους θέσης έχουν δυνατότητες που οφείλουμε πλέον να αναδείξουμε, μέσω της προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος».

Στον τομέα της ναυτιλίας ο αρμόδιος έλληνας υπουργός σημείωσε ότι οι ρυθμίσεις θα πρέπει να έχουν παγκόσμια και όχι περιφερειακή εφαρμογή: «Αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία προσπάθησα να περάσω και στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια της εξάμηνης ελληνικής προεδρίας» είπε και συμπλήρωσε: «Επεσήμανα σε όλους τους τόνους ότι η υιοθέτηση περιφερειακών μέτρων που δεν εναρμονίζονται με το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) θα αποτελέσει πλήγμα για την ίδια την ευρωπαϊκή ναυτιλία και θα μειώσει τις προοπτικές της στην παγκόσμια κλίμακα».

Ο ρώσος υπουργός συμφώνησε με τον έλληνα συνάδελφό του, εκφράζοντας μάλιστα την ανησυχία του για συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις που προωθούνται αυτή τη στιγμή σε επίπεδο ΕΕ και «οι οποίες», όπως ανέφερε, «δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας».

Παράλληλα, ζήτησε από τον κ. Βαρβιτσιώτη τη συνεργασία των δύο χωρών εν όψει των επικείμενων εκλογών για την ανάδειξη του νέου γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

Ο κ. Σοκολόφ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο πλαίσιο της εμβάθυνσης των επενδυτικών τους συνομιλιών απηύθυνε στον κ. Βαρβιτσιώτη επίσημη πρόσκληση να επισκεφθεί τη Ρωσία, ενώ εξέφρασε και τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία των δύο χωρών στον ναυτιλιακό τομέα θα παραμείνει στο άριστο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, από την πλευρά του, αποδεχόμενος την πρόσκληση του κ. Σοκολόφ, υπογράμμισε: «Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης σας μεταφέρω σήμερα ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ότι εμάς μας ενδιαφέρει η ρωσική παρουσία στη χώρα μας. Μας ενδιαφέρουν οι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν και για τις δύο χώρες θα είναι πολλαπλά».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk