Ο πήχης ανεβαίνει

Βιβλιοθηκονόμοι, αρχειονόμοι, συντηρητές, ιστορικοί, λογιστές. Σε πρόσφατη προκήρυξη θέσεων του ΑΣΕΠ τριάντα οκτώ προσλήψεις αφορούν την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ)

Βιβλιοθηκονόμοι, αρχειονόμοι, συντηρητές, ιστορικοί, λογιστές. Σε πρόσφατη προκήρυξη θέσεων του ΑΣΕΠ τριάντα οκτώ προσλήψεις αφορούν την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ). Επιτέλους φαίνεται ότι η Πολιτεία αρχίζει να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της αποστολής της ΕΒΕ και τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται και φαίνεται να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αρχίζοντας από τη στελέχωσή της με ικανό και εξειδικευμένο προσωπικό. Καιρός ήταν. Με τρέχον προσωπικό 47 άτομα, εκ των οποίων τα 17 συνταξιοδοτούνται ως το τέλος του χρόνου, η ΕΒΕ δεν έχει επαρκές ανθρώπινο δυναμικό για να φέρει σε πέρας την καθημερινή λειτουργία της, πόσω μάλλον για να αντεπεξέλθει στις μεγάλες απαιτήσεις της μετεγκατάστασής της στο νέο κτίριο που ετοιμάζεται.

Το σημαντικό όμως δεν είναι η απόφαση της πλήρωσης των θέσεων, αυτό ήταν στοιχειώδης υποχρέωση της Πολιτείας. Το σημαντικό είναι ότι αναγνωρίζεται η σπουδαιότητα του έργου ενός πνευματικού φορέα όπως η ΕΒΕ και γίνεται μέριμνα να επανδρωθεί με επαγγελματίες αξιώσεων. Ζητούνται μεταπτυχιακοί τίτλοι στη βιβλιοθηκονομία και στην αρχειονομία, συντηρητές με εμπειρία και εξειδίκευση (στο χαρτί, στο βιβλίο, στο δέρμα, στο φωτογραφικό υλικό), παλαιογράφοι με μεταπτυχιακές σπουδές και εμπειρία στην έρευνα χειρογράφων. Φαίνεται ότι αρχίζει να ανεβαίνει ο πήχης στην Εθνική Βιβλιοθήκη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk