Κάτω από τα 80 δολ. το βαρέλι έπεσε το αργό

Κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από το 2010, έπεσε την Πέμπτη η τιμή του πετρελαίου, καθώς οι ενδείξεις ότι η κινεζική οικονομική μηχανή, η πλέον ενεργοβόρος του πλανήτη, αγκομαχά όλο και περισσότερο.

Κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από το 2010, έπεσε την Πέμπτη η τιμή του πετρελαίου, καθώς οι ενδείξεις ότι η κινεζική οικονομική μηχανή, η πλέον ενεργοβόρος του πλανήτη, αγκομαχά όλο και περισσότερο.
Τα στοιχεία από το Πεκίνο έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα αυξήθηκε τον Οκτώβριο με ρυθμούς χαμηλότερους από τους αναμενόμενους. Έδειξαν επίσης – κι αυτό είναι χειρότερο – ότι τον ίδιο μήνα ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών. Στα επίπεδα του 2001 δηλαδή, όταν η Κίνα δεν είχε ακόμη ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου – τη χρονιά εκείνη εντάχθηκε αλλάζοντας τον ρουν όχι μόνο του διεθνούς εμπορίου αλλά και της παγκόσμιας οικονομικής ιστορίας.
Ήταν επίσης η περίοδος κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία πάσχιζε να ξεπεράσει το σοκ από το σκάσιμο της φούσκας του Ιντερνετ.
Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να παρατηρήσει κανείς ότι η κατρακύλα της κινεζικής αγοράς ακινήτων μοιάζει να πλησιάζει προς το τέλος της. Τον Οκτώβριο το ποσοστό πτώσης των πωλήσεων σε ετήσια βάση υποχώρησε στο 1,3% από 10,3% που ήταν το Σεπτέμβριο – κι αυτή είναι μια θετική εξέλιξη για έναν ακόμη λόγο, επειδή μοιάζει να ευοδώνεται η προσπάθεια της κινεζικής κυβέρνησης να προκαλέσει ένα ελεγχόμενο ξεφούσκωμα της φούσκα των ακινήτων στη χώρα.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αναπτυξιακή ορμή της Κίνας βρίσκεται σε κάμψη, ωστόσο η κάμψη αυτή δεν είναι τόσο μεγάλη για να σημάνει συναγερμός», υπογραμμίζει ο ειδικευμένος σινολόγος Λούις Κούζις της Royal Bank of Scotland σε σημείωμά του που δημοσιεύουν οι Financial Times.
Υπενθυμίζεται ότι το τρίτο τρίμηνο του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας υποχώρησε στο 7,3%, που είναι ο χαμηλότερος της τελευταίας πενταετίας.
Επιστροφή στον Ντενγκ;
Ο αναλυτής του Bloomberg Μαρκ Τζόουνς, ωστόσο, αντίθετα με τον Κούζις της RBS, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και σημειώνει ότι τα επόμενα τρίμηνα (ίσως κι αυτό που διανύουμε) τη αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ περιοριστεί στο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 24 ετών.
Αυτό σημαίνει ότι η κινεζική οικονομία θα επιστρέψει (σε ό,τι αφορά την ανάπτυξή της ασφαλώς) στα επίπεδα που βρισκόταν επί των ημερών του Ντενγκ Ξιαοπίνγκ, προτού δηλαδή ο μεταρρυθμιστής ηγέτης εφαρμόσει τις πολιτικές εκείνες που «απογείωσαν» την κινεζική οικονομία – φευ, δίχως να απελευθερώσουν όμως και την κοινωνία της.
Εν πάση περιπτώσει, οι εξελίξεις στην Κίνα αλλά και η νέα ένταση των τελευταίων ημερών στην Ουκρανία και η απουσία βελτίωσης της ευρωοικονομίας που φλερτάρει με την στασιμότητα και τον αποπληθωρισμό και οι πολιτικές εμπλοκές που προοιωνίζεται η ήττα των Δημοκρατικών στις μέσες εκλογές στις ΗΠΑ (τα μπλόκα που θα μπορούν να υψώσουν οι Ρεπουμπλικανοί στις πολιτικές του Ομπάμα δηλαδή), έχουν αυξήσει τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου.
Κάθοδος προς τα 76 δολάρια
Έτσι, με το άνοιγμα της αγοράς εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης την Πέμπτη η τιμή του αργού έχασε 76 σεντς και υποχώρησε στα 79,60 δολάρια το βαρέλι, πέφτοντας κάτω από τα 80 δολάρια για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2010 (τότε ήταν η κρίση χρέους στην Ευρώπη που είχε φέρει τα πάνω-κάτω στις αγορές).
Στην αγορά του Λονδίνου το μεσημέρι της Πέμπτης η τιμή του πετρελαίου Brent υποχωρούσε στα 80,38 δολάριο το βαρέλι υποχωρώντας κατά 1,29 δολάρια ή 1,60% συγκριτικά με την τιμή στην οποία είχε κλείσει η αγορά την Τετάρτη.
«Δεν υπάρχουν και πολλοί παράγοντες που να μπορούν να ανεβάσουν την αγορά πετρελαίου την εποχή αυτή», δήλωσε στο Bloomberg ο Αβτάρ Σαντού της Phillip Futures στη Σιγκαπούρη. Οντως, ο OPEC και κυρίως η Σαουδική Αραβία που θέλουν να δοκιμάσουν τις αντοχές των Αμερικανών όταν η τιμή πέσει σε επίπεδα ασύμφορα για την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου (αυτά υπολογίζονται στα 76 με 77 δολάρια το βαρέλι) δεν μοιάζει να αλλάζει.
Μόλις την Τετάρτη ο OPEC σε ανακοίνωσή του περιορίστηκε άλλωστε στη διαπίστωση ότι «η πετρελαϊκή ζήτηση αναμένεται να πέσει ακόμα περίπου 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως λόγω της έκρηξης της παραγωγής του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου». Ούτε λόγος για μείωση της προσφοράς από το πετρελαϊκό (κάποτε πανίσχυρο) καρτέλ…
Και οι άλλοι «παράγοντες της αγοράς», αυτοί που αγνοώντας κάθε ουσιαστική οικονομική εξέλιξη (κάθε «fundamental» που θα λέγαμε στην χρηματιστηριακή αργκό) είναι σε θέση να ανεβάσουν ή να κατεβάσουν τις τιμές του πετρελαίου απλώς και μόνο για να κερδοσκοπήσουν (οι προθεσμιακές αγορές εμπορευμάτων αποτελούν προνομιακό πεδίο γι’ αυτούς), υπνώττουν. Ας έχουν ύπνο… βαρύ.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk