And the RIBA Stirling Prize 2014 goes to…

Το παλιό θέατρο Everyman άνοιξε το 1964 στο κέλυφος ενός παρεκκλησιού του 19ου αιώνα σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους του Λίβερπουλ. Από τα αγαπημένα κτίρια της περιοχής που όμως κρίθηκε εντελώς ακατάλληλο για την πρόσβαση και την ασφάλεια του κοινού αλλά και για τις ανάγκες των σύνθετων και απαιτητικών παραγωγών του 21ου αιώνα.

Η πρόκληση για την ανοικοδόμηση του με νέα οπτική ήταν γενναία απόφαση την οποία δέχθηκε το αρχιτεκτονικό γραφείο Haworth Tompkins. Για ολοκλήρωση του συγκεκριμένου project χρειάστηκαν 9 χρόνια ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο και βιώσιμο κτίριο χωρίς να χάσει τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Το νέο κτίριο φιλοξενεί ένα τεχνολογικά προηγμένο και εξαιρετικά ευέλικτο θέατρο 400 καθισμάτων που αντικατοπτρίζει ακριβώς το σχήμα του αρχικού, μικρότερους χώρους παραστάσεων, ειδικό χώρο για πρόβες, ένα εντυπωσιακό green room, φουαγιέ, καφετέρια και μπαρ αλλά και γραφεία και άλλους βοηθητικούς χώρους. Ένα εξαιρετικά βιώσιμο κτίριο με φυσικό εξαερισμό – ακόμη και στο αμφιθέατρο –  όπου χρησιμοποιήθηκε το 90% των υλικών της παλιάς κατασκευής. Επιπλέον, οι κρυφοί τσιμεντένιοι λαβύρινθοι εισάγουν και αποβάλλουν αέρα ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν ηχομόνωση.       

Tο γραφείο Haworth Tompkins κατάφερε να δημιουργήσει ένα κτίριο που ενστικτωδώς θέλει κανείς να προσεγγίσει και να αγγίξει. Με πρωταγωνιστή το σκυρόδεμα όλα τα υπόλοιπα υλικά χωρίς να φωνάζουν συνεργάζονται αρμονικά για ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα.  
  


Αναμφισβήτητα, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα «πάνελ σκίασης» στην πρόσοψη, Πρόκειται για 105 πλήρους μήκους cut-out στοιχεία που βασίζονται σε φωτογραφίες ντόπιων του Λίβερπουλ –  Liverpudlians όπως λέγονται. Κάτι τέτοιο σε άλλη περιοχή ίσως φάνταζε υπερβολικό και να λαμβανόταν ως κίνηση εντυπωσιασμού. Αλλά γι’ αυτήν την αγγλική πόλη είναι τρόπος ζωής, ξέρει να αγαπά τους ανθρώπους της και της αρέσει να εκφράζει τα συναισθήματα της.


Ο πρόεδρος των βραβείων RIBA, Stephen Hodder, δήλωσε σχετικά: «Η επιτυχία αυτού του ανασχεδιασμού βρίσκεται στη στενή συμμετοχή των αρχιτεκτόνων με την τοπική κοινότητα σε όλα τα στάδια του έργου. Οι αρχιτέκτονες κατάφεραν να επιτύχουν την ισορροπία μεταξύ της εξέλιξης και της ιστορίας ώστε να κερδίσουν την αποδοχή – αισθητικά και συναισθηματικά – των ανθρώπων του Λίβερπουλ. Το θέατρο Everyman είναι η ζωντανή απόδειξη του πόσο μπορεί μια τολμηρή ανοικοδόμηση να εναρμονιστεί στο ιστορικό κέντρο μιας πόλης».


Το Everyman συγκαταλέγεται στα κτίρια που… γερνούν με χάρη, που διατηρεί το χαρακτήρα του και εμπλουτίζεται με την πατίνα της καθημερινής χρήσης. Είναι από εκείνα τα κτίρια που μπορεί να χαρίζει κάθε φορά νέες συγκινήσεις σε κάθε επισκέπτη προκαλώντας τον να ανακαλύψει κάποιο νέο στοιχείο του. 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk