Συμφωνία Ρωσίας-Ιράν για την κατασκευή δύο πυρηνικών μονάδων

Η Ρωσία θα κατασκευάσει δύο πυρηνικές μονάδες στο Ιράν, στη βάση συμφωνίας που υπεγράφη την Τρίτη στη Μόσχα ανάμεσα σε θυγατρικές εταιρείες των υπηρεσιών πυρηνικής ενέργειας των δύο χωρών. Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που δεν διαφαίνεται υπέρβαση των δύσκολων σημείων στις συνομιλίες των «Έξι» και του Ιράν.

Η Ρωσία θα κατασκευάσει δύο πυρηνικές μονάδες στο Ιράν, στη βάση συμφωνίας που υπεγράφη την Τρίτη στη Μόσχα ανάμεσα σε θυγατρικές εταιρείες των υπηρεσιών πυρηνικής ενέργειας των δύο χωρών.

Η Ρωσία θα συνεργαστεί με την Τεχεράνη για την ανάπτυξη και άλλων πυρηνικών μονάδων στο Ιράν και θα εξετάσει την παραγωγή υλικών πυρηνικών καυσίμων στο Ιράν.

Η συμφωνία υπεγράφη από τους επικεφαλής της ρωσικής Rosatom και του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που δεν διαφαίνεται υπέρβαση των δύσκολων σημείων στις συνομιλίες των «Έξι» (ΗΠΑ, Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία και Γερμανία) και του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Στις 24 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία για την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα σε Ιράν και Δύση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία συμμετέχει στις συνομιλίες.

Οι δύο πλευρές κάνουν λόγο για «σκληρές» συνομιλίες και φαίνεται ότι το χάσμα παραμένει.

Η Δύση ζητά από το Ιράν τον περιορισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων του, φοβούμενη ότι η χώρα επιθυμεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Από την πλευρά της, η Τεχεράνη αρνείται ότι αυτός είναι ο στόχος της.

Το Ιράν ήδη διαχειρίζεται τον ρωσικής κατασκευής αντιδραστήρα στο πυρηνικό εργοστάσιο της πόλης Μπουσέρ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk