Στον θαυμαστό κόσμο της ποδοσφαιρικής… καλύβας!

Ηταν Τετάρτη βράδυ, λίγο μετά τις 10, πριν από πολλά χρόνια… Το τηλέφωνο στο σπίτι κτύπησε αρκετές φορές και σου έδινε την αίσθηση της πίεσης.

Ηταν Τετάρτη βράδυ, λίγο μετά τις 10, πριν από πολλά χρόνια… Το τηλέφωνο στο σπίτι κτύπησε αρκετές φορές και σου έδινε την αίσθηση της πίεσης. Ο περίεργος τύπος που τηλεφωνούσε με αναζητούσε, ρωτώντας πού βρίσκομαι. Για κακή του τύχη, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, ήμουν σε συνάντηση. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να μου στείλει ένα σαφές μήνυμα. Ηθελε να συνομιλήσει μαζί μου για έναν και μόνο σκοπό: τον αγώνα της Κυριακής. Ηταν ένας από τους παράγοντες που κινούνται στα σκοτεινά μονοπάτια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτή ήταν και είναι μια συνηθισμένη διαδικασία που ακολουθούν διάφοροι ποδοσφαιρικοί παράγοντες και οι μεσάζοντές τους.
Η επαφή με τον διαιτητή είναι το ζητούμενο για μεγάλο αριθμό παραγόντων που αναζητούν εξαρχής να πληροφορηθούν την κοινωνική και οικονομική κατάσταση του διαιτητή. Οσο για την ανταπόκριση των διαιτητών, αυτή εξαρτάται από τους ενδοιασμούς και τους ηθικούς φραγμούς που έχει ο καθένας. Η πίεση πριν από κάθε ποδοσφαιρικό ματς σε κάθε διαιτητή είναι αφόρητη, σε σημείο που ο διαιτητής φθάνει την ώρα του αγώνα με υπερβολική ένταση και ψυχολογική φόρτιση επηρεάζοντας αρνητικά την απόδοσή του.
Εάν ο επονομαζόμενος άρχοντας του αγώνα (είναι και ο μόνος κριτής εντός του γηπέδου και μπορεί με βάση τον κανονισμό να κάνει ό,τι θέλει) αποδειχθεί σκληρό καρύδι, η πίεση γίνεται ακόμη πιο έντονη. Δεν γλιτώνεις εύκολα και χρησιμοποιούνται πάσης φύσεως μέσα και… μέθοδοι. Πρώτα αρχίζουν όλοι με το μαλακό για να φθάσουμε, ανάλογα με τον βαθμό αντίδρασης, σε πιο σκληρές τακτικές. Ακολουθούν τα «γλυκίσματα» (παροχές) κάθε είδους και για όλα τα… γούστα!
Η νίκη και το στοίχημα


Από την πρώτη στιγμή που θα γίνει γνωστό ποιος διαιτητής θα διευθύνει έναν αγώνα το Σαββατοκύριακο, είτε στη Σούπερ Λιγκα είτε σε μικρότερες κατηγορίες, ξεκινάει ένα απίστευτο γαϊτανάκι με κυκλωτικές κινήσεις. Πάρα πολλές φορές οι διαιτητές, πρόσωπα που αποφασίζουν να ασχοληθούν από χόμπι με τη διαιτησία, βρίσκονται εν μέσω μιας απίστευτης σύγκρουσης συμφερόντων. Και πρέπει να είναι κάποιος πολύ σκληρός για να αντέξει, ειδικά στις μεγάλες κατηγορίες.
Ο διαιτητής δεν είναι πάντοτε ο παράγοντας που θα καθορίσει μόνο ένα ματς και θα χαρίσει ή θα στερήσει τρεις βαθμούς σε μια ομάδα αλλά το πρόσωπο που θα επηρεάσει με τις αποφάσεις του και το στοίχημα, νόμιμο και παράνομο, στο οποίο και παίζονται εκατομμύρια ευρώ!
Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον στενό πυρήνα της Ευρώπης όπου οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες και τα ΜΜΕ ασχολούνται τόσο πολύ με το ποιος θα διευθύνει έναν αγώνα. Στην Αγγλία, π.χ., είναι αδιάφορο ποιος θα είναι ο ρέφερι, τον οποίο και όλοι βλέπουν λίγο πριν από την έναρξη του παιχνιδιού.
Εδώ όμως είναι βασικός παράγοντας, άρα αποτελεί και τον πιο ευάλωτο κρίκο σε μεγάλη αλυσίδα, όπου διαπλέκονται πολλά ετερόκλητα συμφέροντα, διαφορετικών πλευρών.
Στον θαυμαστό χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, όλα χάνονται στο… μαύρο των σκοτεινών υπόγειων διαδρομών. Ενα πέπλο σιωπής σκεπάζει τα πάντα και ελάχιστα αποκαλύπτονται για τις υπόγειες σχέσεις ποδοσφαιρικών παραγόντων, ποδοσφαιριστών και διαιτητών.
Ο νόμος της σιωπής


Κατά καιρούς υπάρχουν περιστατικά που μένουν κρυφά και δεν αναφέρονται στις αρμόδιες Αρχές υπό τον φόβο των συνεπειών. Τα περισσότερα από αυτά σχετίζονται με πιέσεις, απειλές και απαιτήσεις, αλλά και με υπόνοιες για χρηματισμούς, αν και ουδείς μπορεί εύκολα να το τεκμηριώσει και να το αποδείξει…
Στην ποδοσφαιρική πιάτσα όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και ελάχιστοι μιλάνε. Και όσοι αποφασίζουν να μιλήσουν ρισκάρουν και παίζουν κορόνα – γράμματα τη σωματική τους ακεραιότητα. Τα απειλητικά τηλεφωνήματα έχουν την τιμητική τους… Π.χ. μια έκρηξη στο σπίτι ή στην επαγγελματική στέγη, μια βλάβη στο αυτοκίνητο, ένα «τυχαίο» ατύχημα. Εάν δεχθείς να συναινέσεις, υποχωρείς και απλώς γίνεσαι ο… ενδιάμεσος, αυτός που θα τύχει και εν συνεχεία των ευνοϊκών κινήσεων του κάθε λογής ποδοσφαιρικού παράγοντα.
Οι άγραφοι νόμοι του πεζοδρομίου διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο. Σκοτεινά πρόσωπα – πολλά έχουν σχέση με τον υπόκοσμο – κινούν ενίοτε τα νήματα της στρογγυλής θεάς και ορίζουν τις τύχες ομάδων. Εάν δεν έχεις τα κατάλληλα κονέ, κατά την ποδοσφαιρική αργκό, και δεν διαθέτεις το κατάλληλο μπαγιόκο είσαι χαμένος εκ των προτέρων.
Τα στέκια του παρασκήνιου


Το επιχείρημα ότι «έχω καλή ομάδα και θα παλέψω μόνος μου» ή η προσδοκία πως «θα ανέβω ψηλά στην ιεραρχία της διαιτησίας και θα σφυρίξω στις ανώτερες κατηγορίες» αρκετές φορές πέφτει στο κενό! Μέσα σε διάφορους αχυρώνες και καλύβες, όπου σχεδιάζονται υπόγειες κινήσεις, χτίζονται ή γκρεμίζονται διαιτητικές καριέρες για πολλούς και ανεβαίνουν και κατεβαίνουν ομάδες.
Πολλές ιστορίες κυκλοφορούν και συζητούνται στα διάφορα ποδοσφαιρικά στέκια ανά την επικράτεια. Το θέμα είναι ότι τίποτε απ’ όλα αυτά δεν μπορεί να αποδειχθεί εύκολα και όλα κινούνται στο επίπεδο της μυθοπλασίας με τον κίνδυνο να κατηγορηθεί κάποιος ως κοινός συκοφάντης.
ΥΓ: Για την ιστορία να σημειωθεί ότι υποχρέωση υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες» έχουν οι αξιολογημένοι διαιτητές – βοηθοί – παρατηρητές 1ης κατηγορίας, καθώς και οι αξιολογημένοι διαιτητές – βοηθοί – παρατηρητές 2ης κατηγορίας. Το ζήτημα είναι εάν γίνεται ο αναγκαίος και σε βάθος έλεγχος.
Ο ειδικός συνεργάτης διετέλεσε διαιτητής ποδοσφαίρου επί αρκετά έτη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk