Οι δέκα όροι για συμφωνία με την Ευρώπη

Η κυβέρνηση προχωρεί στο επόμενο στάδιο της σχέσης με τους Ευρωπαίους έχοντας μπροστά της το μεγάλο «αγκάθι» της συμμετοχής του ΔΝΤ στην επιτήρηση της χώρας και το 2015

Η κυβέρνηση προχωρεί στο επόμενο στάδιο της σχέσης με τους Ευρωπαίους έχοντας μπροστά της το μεγάλο «αγκάθι» της συμμετοχής του ΔΝΤ στην επιτήρηση της χώρας και το 2015 την οποία επιδιώκει με κάθε τρόπο να περιορίσει. Ταυτόχρονα δεσμεύεται για τους όρους και τις αλλαγές που θα κάνει στην οικονομία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλει να υπογράψει μια συμφωνία υπό τον τίτλο «Μνημόνιο» καθώς εκτιμά ότι δεν μπορεί να το αντέξει πολιτικά.
Τι θέλουν οι δανειστές

Ωστόσο οι κρίσιμες αυτές αποφάσεις δεν εξαρτώνται μόνο από την Ελλάδα. Διαμορφώνονται στις Βρυξέλλες, στην Ουάσιγκτον, στο Βερολίνο και στη Φρανκφούρτη, που θέλουν να διατηρήσουν τον έλεγχο.
Στη συνεδρίαση του Eurogroup που άναψε το «πράσινο φως» για να προετοιμαστεί η επόμενη ημέρα για τη στήριξη της χώρας μας με την Πιστωτική Γραμμή με Ενισχυμένες Προϋποθέσεις, όπως λέγεται, και ενισχυμένη εποπτεία, υπουργοί αρκετών χωρών, μεταξύ των οποίων αυτοί της Φινλανδίας, της Ιρλανδίας και της Ιταλίας (!), και η ΕΚΤ κατέστησαν σαφές πως θέλουν το Ταμείο να παρακολουθεί την Ελλάδα για τους επόμενους 6-12 μήνες.
Τότε μόνο και υπό τον όρο ότι θα προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές εκτιμούν ότι θα μπορέσει η χώρα μας να οδηγηθεί οριστικά σε μια «καθαρή έξοδο» (clean exit) από τo Μνημόνιo.
Κατά τις πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης εξέφρασε την άποψη ότι «η Ευρώπη πρέπει να μας στηρίξει» και να δείξει εμπιστοσύνη στους ευρωμηχανισμούς βρίσκοντας συμμάχους τους εκπροσώπους του ESM που θα ανοίξει και την Πιστωτική Γραμμή για την Ελλάδα. Μάλιστα στις επισημάνσεις για τον προϋπολογισμό του 2015 που έκαναν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ είπε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που πέφτετε έξω».
Ο αγώνας δρόμου στα παρασκήνια των Βρυξελλών συνεχίστηκε και την Παρασκευή στη συνεδρίαση του Eco/Fin με έναν και μόνο στόχο:
Ναι μεν η Ελλάδα να δεσμευτεί για τους όρους και τις διαρθρωτικές αλλαγές του 2015 αλλά σε καμία περίπτωση να μην υπάρχει η φράση «Μνημόνιο κατανόησης» (Memorantum of Understanding) στην υπογραφή του νέoυ «συμφώνου συμβίωσης» με τους Ευρωπαίους.
Τα αποτελέσματα της προσπάθειας είναι νωρίς να φανούν. Οι οριστικές αποφάσεις και ο ρόλος του ΔΝΤ θα καθοριστούν στην επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
Οι δεσμεύσεις Χαρδούβελη

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο κ. Χαρδούβελης παρουσίασε κείμενο με τις ελληνικές θέσεις προκειμένου να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα ως τις 5 Δεκεμβρίου. Δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις έως το τέλος του έτους:

1.
Στην ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης με περαιτέρω αποφάσεις για την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών Εσόδων υπό την κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου.

2.
Στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου με την κατάργηση προνομίων των συνδικαλιστών (άδειες κ.τ.λ.).

3.
Στις πρώτες αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο με μείωση των αποδοχών των νεοεισερχομένων στο Δημόσιο αλλά και στον περιορισμό των μεγάλων αποκλίσεων, όπου υπάρχουν, σε υπουργεία και νομικά πρόσωπα.
Στη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει με την τρόικα θα δει ως πού μπορεί να φτάσει για να ολοκληρωθεί επιτυχώς ο έλεγχος.
Στη συνέχεια θα περιμένει την απόφαση του Eurogroup που θα εγκρίνει την καταβολή των τελευταίων δόσεων της βοήθειας προς την Ελλάδα υπό τον όρο να υλοποιηθούν τα «προαπαιτούμενα» που συμφωνήθηκαν. Αυτό χρονικά μπορεί να γίνει έως τις γιορτές των Χριστουγέννων παράλληλα με την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Επόμενο βήμα η Πιστωτική Γραμμή

Το επόμενο βήμα θα είναι η προετοιμασία της συμφωνίας για την Πιστωτική Γραμμή, την οποία θα ζητήσει η Ελλάδα με επιστολή της στον ESM (όπως προβλέπεται), όπου θα παρουσιάζει και το πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία (10-15 παρεμβάσεις) για το 2015.
Είναι προφανές ότι στο κείμενο θα περιληφθούν όσες δράσεις δεν έχουν υλοποιηθεί (παρότι η χώρα μας έχει δεσμευθεί) αλλά θεωρείται βέβαιον ότι δεν θα υπάρχουν μέτρα με τη μορφή των περικοπών.
Ο κ. Χαρδούβελης μιλώντας προς «Το Βήμα της Κυριακής» τόνισε: «Εχει μεγάλη σημασία που οι Ευρωπαίοι επιτέλους ασχολούνται με την Ελλάδα που βγαίνει από το πρόγραμμα και το πώς θα χτίσει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης. Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, είναι στο εθνικό μας πρόγραμμα».


Ευ. Βενιζέλος
«Ως το τέλος της χρονιάς η συμφωνία»

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος δήλωσε:
«Η συνεδρίαση του Eurogroup εντάσσεται απολύτως στον σχεδιασμό μας. Εχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο και κάνουμε όλα τα βήματα ούτως ώστε έως το τέλος της χρονιάς να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους εταίρους και να έχει αλλάξει σελίδα η χώρα. Να έχουμε φύγει από το καθεστώς του Μνημονίου και της τρόικας με την υποστήριξη υφιστάμενων τακτικών μηχανισμών της ΕΕ».
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
Οι 10 μεγαλύτερες αλλαγές που συζητούνται

Οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα περιληφθούν στη νέα συμφωνία θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, αλλά οι κατευθύνσεις έχουν ήδη συζητηθεί σε επίπεδο κυβερνητικών εταίρων.

Κατά τις πληροφορίες, οι 10 μεγαλύτερες αλλαγές που θα βρεθούν στις πρώτες θέσεις της ατζέντας είναι:

1.
Η διοικητική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, η εξομοίωση των όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης και η κατάργηση όλων των εξαιρέσεων για σύνταξη πριν από τα γενικά όρια ηλικίας.

2.
Η κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων.

3.
Η αλλαγή του φοροελεγκτικού μηχανισμού και η διασφάλιση της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.

4.
Η ολοκλήρωση των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο και η προσαρμογή του πλαισίου για τις απεργίες στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

5.
Οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη τόσο στα διοικητικά δικαστήρια όσο και στα ποινικά.

6.
Η αναδιοργάνωση των νοσοκομείων και ο εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ.

7.
Η εφαρμογή νέου ολοκληρωμένου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο από το 2016.

8.
Ο περιορισμός των μη μισθολογικών δαπανών (εκτός έδρας, υπερωρίες, αποζημιώσεις) στο Δημόσιο.

9.
Η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας με σύγχρονα εργαλεία (τιτλοποιήσεις).

10.
Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk