Ρίτσαρντ Τόμας: Ο βασιλιάς του fast food το έριξε στην υγιεινή διατροφή

Το 1985 ο Ρίτσαρντ Τόμας αποφάσισε να ανοίξει ένα εστιατόριο υγιεινής διατροφής στην Ατλάντα των ΗΠΑ.

Το 1985 ο Ρίτσαρντ Τόμας αποφάσισε να ανοίξει ένα εστιατόριο υγιεινής διατροφής στην Ατλάντα των ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό σε κάθε άλλη περίπτωση θα ακουγόταν αδιάφορο αλλά όχι στην περίπτωση του αμερικανού επιχειρηματία. Ο Τόμας για περίπου τρεις δεκαετίες είχε αφιερώσει την επαγγελματική πορεία του στο fast food διοικώντας καταστήματα των μεγαλύτερων αλυσίδων ταχυφαγείων των ΗΠΑ αλλά ιδρύοντας και τη δική του αλυσίδα εστιατορίων προμαγειρεμένου φαγητού.
Αφορμή για τη στροφή των 180 μοιρών του Τόμας στάθηκε η γνωριμία του με την Ντόνα Γκέιτς, διατροφολόγο και πολυβραβευμένη συγγραφέα βιβλίων και οδηγών υγιεινής διατροφής. «Με κοίταξε στα μάτια και μου είπε: «Ξέρετε, έχετε πιθανώς δηλητηριάσει περισσότερους ανθρώπους από ό,τι ο καθένας στην Αμερική»» δηλώνει σε συνέντευξή του στους «New York Times» ο αμερικανός επιχειρηματίας.
Στο τέλος της δεκαετίας του 1950 ο Τόμας απευθύνθηκε στην Kentucky Fried Chicken (KFC), τη γνωστή ανά τον κόσμο αλυσίδα εστιατορίων για το τηγανητό της κοτόπουλο, προκειμένου να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να ανοίξει (μέσω του συστήματος δικαιόχρησης – franchise) εστιατόρια που θα προσέφεραν ένα από τα αγαπημένα φαγητά των Αμερικανών. Λίγα χρόνια αργότερα και αφού εν τω μεταξύ είχε αναπτύξει το δίκτυο των καταστημάτων του, ο Τόμας έγινε πρόεδρος της KFC, από την οποία αποχώρησε το 1971, όταν η εταιρεία πωλήθηκε. Περιπλανήθηκε από φίρμα σε φίρμα – πάντα στον κλάδο του fast food – και άνοιξε εστιατόρια Wendy’s, Pizza Hut και Sunny Chicken, δραστηριότητα η οποία τον οδήγησε λίγο πριν από το χείλος της οικονομικής καταστροφής. Το 1977 ίδρυσε την Bojangles, την οποία και πούλησε το 1982 αντί 12 εκατ. δολαρίων. «Ημουν ένας εκατομμυριούχος… αλλά τότε γνώρισα την Ντόνα Γκέιτς» δηλώνει στη συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα ο Τόμας.
Η Γκέιτς τον ενέπνευσε να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόταν για το φαγητό. Ο Τόμας ήξερε πώς να διευθύνει ένα εστιατόριο αλλά δεν ήξερε τίποτα για την υγιεινή διατροφή. Το άνοιγμα ενός τέτοιου εστιατορίου στην Ατλάντα, μια περιοχή του αμερικανικού Νότου οι κάτοικοι της οποίας δεν εκτιμούσαν ιδιαίτερα τον υγιεινό τρόπο διατροφής, ήταν εξαρχής ένα ρίσκο. Τα δύο πρώτα χρόνια η επιχείρηση ήταν ζημιογόνα. «Χάναμε συνεχώς χρήματα και χρειάστηκε μια δεκαετία για να γίνουμε μια κερδοφόρα επιχείρηση» παραδέχεται ο ηλικίας 80 ετών Τόμας. Σήμερα το R. Thomas Deluxe Grill είναι ένα ορόσημο της περιοχής και αγοραστές έχουν πλησιάσει τον Τόμας ουκ ολίγες φορές, ενώ και ο ίδιος έχει σκεφθεί να επεκταθεί πέρα από την Ατλάντα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk