Αλλαγή πορείας για την Google

Κάθε εταιρεία συνήθως διαθέτει μια αποστολή, έναν σκοπό που διέπει τη λειτουργία της. Για την Google αυτός ήταν πάντα «να οργανώσει τις πληροφορίες όλου του κόσμου και να τις καταστήσει προσβάσιμες και χρήσιμες σε όλους».

Κάθε εταιρεία συνήθως διαθέτει μια αποστολή, έναν σκοπό που διέπει τη λειτουργία της. Για την Google αυτός ήταν πάντα «να οργανώσει τις πληροφορίες όλου του κόσμου και να τις καταστήσει προσβάσιμες και χρήσιμες σε όλους». Σε συνέντευξή του όμως ο Λάρι Πέιτζ παραδέχθηκε ότι ο τεχνολογικός κολοσσός έχει κατακτήσει και ξεπεράσει προ πολλού αυτόν τον κοινωνικό στόχο, γεγονός που κάνει επιτακτική την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των εταιρικών φιλοδοξιών του.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Google επεσήμανε ότι, αν και από την ίδρυσή της, το 1998, η εταιρεία επιδίωκε να λειτουργεί με πυξίδα την επίτευξη πρωτίστως των κοινωνικών στόχων της, δεν τα έχει καταφέρει τόσο καλά όσο θα ήθελε σε αυτόν τον τομέα. «Βρισκόμαστε σε ένα ανεξερεύνητο έδαφος και προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα αυτά τα μέσα που διαθέτουμε ώστε να έχουν μια πολύ πιο θετική επίδραση στον κόσμο» παραδέχεται ο Πέιτζ.
Διαφορετική σκοπιά


Για χρόνια και για πλήθος εταιρειών της Σίλικον Βάλεϊ η έννοια αυτή ήταν συνυφασμένη με τη δημιουργία τεχνολογικών εφαρμογών που θα διευκόλυναν τις ζωές των χρηστών και θα έκαναν τις ίδιες πλούσιες. Φαίνεται όμως ότι ο ηλικίας 41 ετών συνιδρυτής της Google προσανατολίζεται σε αυτό που η εταιρεία του ξέρει να κάνει καλύτερα, δηλαδή την έρευνα, αλλά από μια διαφορετική σκοπιά αυτή τη φορά.
Η Google διαθέτει πρωτοφανείς πόρους που προέρχονται από τη μηχανή αναζήτησης (τη δημοφιλέστερη του Διαδικτύου, μέσα από την οποία πραγματοποιείται περισσότερο από το 90% των αναζητήσεων των χρηστών) αλλά και από την κυριαρχία της στον χώρο της ιντερνετικής διαφήμισης. Φυσικά, διόλου αμελητέα σε αυτή την οικονομική ευρωστία δεν είναι η συνεισφορά του λειτουργικού συστήματος για κινητές συσκευές Android, της υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Gmail, του YouTube κ.ά.
Στη συνέντευξή του ο Πέιτζ δήλωσε ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τους πόρους που έχει στη διάθεσή του ο διαδικτυακός γίγαντας προκειμένου να προχωρήσει πέρα από τη σημερινή τεχνολογική αγορά κάνοντας πρωτοποριακά βήματα σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική, η υγεία, η βιοτεχνολογία κ.ά. Η Google διαθέτει ειδικές εργαστηριακές εγκαταστάσεις (που ονομάζονται Google X Labs ή αλλιώς Google X) και στις οποίες διάφοροι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δεύτερο ιδρυτή της εταιρείας Σεργκέι Μπριν, αναπτύσσουν καινοτόμα τεχνολογικά επιτεύγματα.
Χρηματοδότηση


Στη διαφωτιστική συνέντευξή του ο Πέιτζ κάνει λόγο για το πώς η Google είναι μια ασυνήθιστη πηγή χρηματοδότησης για την πρωτοποριακή έρευνα διότι διαθέτει την οικονομική δυνατότητα – ενδεχομένως κάποιοι να έλεγαν και πολυτέλεια – να προσφέρει τα απαραίτητα κονδύλια ώστε να δώσει σε έξυπνους ανθρώπους εκατομμύρια δολάρια μόνο για να «παίξουν» με ενδιαφέρουσες ιδέες, που υπόσχονται όμως ελπιδοφόρα αποτελέσματα. «Επωφελούμαστε από το γεγονός ότι από τη στιγμή που λέμε ότι θα κάνουμε κάτι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι όντως μπορούμε να το πραγματοποιήσουμε επειδή έχουμε τους πόρους» τονίζει ο Πέιτζ και προσθέτει ότι «δεν υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί χρηματοδότησης όπως αυτός».
Ωστόσο αυτή η αφθονία οικονομικών πόρων που έχει στη διάθεσή της η αμερικανική εταιρεία δεν την έχει κρατήσει μακριά από τα προβλήματα αλλά, αντίθετα, έχει κάνει πολλούς χρήστες, ακόμη και ολόκληρες χώρες, να την κοιτάζουν με καχυποψία, κυρίως λόγω της τεράστιας επιρροής της σε έναν καθολικό πόρο όπως είναι το Διαδίκτυο. Υπενθυμίζεται ότι η Google βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για θέματα μονοπωλίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk