H Ελλάδα τηρεί και θα συνεχίσει να τηρεί το σύνολο των ευρωπαϊκών της δεσμεύσεων αναφορικά με τα θέματα της παράνομης μετανάστευσης επεσήμανε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας κατά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο το οικονομικό βάρος που προκαλεί η συμφωνία «Δουβλίνο ΙΙΙ», τονίζοντας ότι η παράνομη μετανάστευση συνδέεται και με τα μεγάλα προβλήματα που σχετίζονται με το εμπόριο όπλων, ναρκωτικών, trafficking, αλλά και τις σύγχρονες μορφές εγκλήματος που ανακύπτουν από τις εξτρεμιστικές και θρησκευτικές οργανώσεις.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός ζήτησε την κατανόηση της ελληνικής πραγματικότητας και όχι τη μεροληπτική στάση του επιτρόπου υπέρ των αιτημάτων μας, και κυρίως την επανεξέταση της συμφωνίας «Δουβλίνο ΙΙΙ» και το θέμα της δίκαιης κατανομής των βαρών με βάση την αρχή της αλληλεγγύης.
Ο υπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων: «Θέλω να ξέρετε ότι οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές, απόρροια της αποσταθεροποίησης της περιοχής των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, κρύβουν πίσω τους ανθρώπινο πόνο και αυτό οφείλουμε να μην το ξεχνάμε. Όμως παράλληλα ενδεχομένως εμπόριο όπλων, ναρκωτικών, trafficking, αλλά και σύγχρονες μορφές εγκλήματος που δυστυχώς ανακύπτουν, γιατί το παγκόσμιο έγκλημα εξελίσσεται και μιλάω για τις εξτρεμιστικές, θρησκευτικές ομάδες και τους ενδεχόμενους κινδύνους για τη χώρα, για την Ευρώπη».
Ο κ. Κικίλιας πρόσθεσε: «Εμείς αυτό το οποίο έχουμε να ζητήσουμε από σας είναι να βοηθήσετε, έτσι ώστε να αντέξει η ελληνική κοινωνία τις προκλήσεις, οι οποίες παρουσιάζονται, να μη διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός, να μπορέσει αυτή η χώρα, τα σύνορα της όποιας είναι ευρωπαϊκά σύνορα, να σταθεί και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσει να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, όπως όλοι πλέον, μετά από μία πολύ μεγάλη μάχη δυόμισι χρόνων, αναγνωρίζουν».
Από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε: «Είχαμε μία ευρύτατη ανταλλαγή απόψεων και θέσεων σε θέματα που αφορούν τη μετανάστευση. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το ζήτημα αυτό απασχολεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια την Ευρώπη. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο τοπίο. Η μετανάστευση μαζί με την οικονομία είναι τα σοβαρότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η Ευρώπη γενικότερα».
Ο ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε επιπλέον πως «στον τομέα αυτό, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα και οι προβλέψεις για το μέλλον σε ό,τι αφορά την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα θετικές, εφόσον ολοκληρωθούν δε και κάποιες προϋποθέσεις το 2015, που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη. Αναφέρομαι στο άσυλο και στον μηχανισμό Σένγκεν και σε ειδικότερα θέματα που αφορούν στη διαβίωση των μεταναστών στην Ελλάδα, θέματα που συζητήσαμε με τον φίλο κύριο υπουργό».
Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ακόμη ότι «στον τομέα της μετανάστευσης, του ασύλου και των εσωτερικών υποθέσεων που χειρίζομαι ως αρμόδιος επίτροπος, η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλη χώρα που αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα, δεν θα πρέπει να αισθάνεται μόνη και κοινός μας στόχος είναι η επόμενη χρονιά, να βρει μια Ελλάδα διαφορετική και σε αυτό τον τομέα».
Επιπροσθέτως υπογράμμισε ότι «το νέο Κολέγιο των Επιτρόπων ακολουθεί μια συναινετική προσέγγιση στα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τις ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς συγκρουσιακές τάσεις που δεν ωφελούν τη γενικότερη προσπάθεια για την πρόοδο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη και τον κόσμο γενικότερα».
Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση του κ. Κικίλια για θέματα που αφορούν στο άσυλο και «είναι πάρα πολύ σημαντικό και αποδεικνύει ότι η Ελλάδα σέβεται τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις και τις αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η κοινή μεταναστευτική πολιτική, την οποία πρέπει να θυμίσω ότι συνδιαμορφώσαμε».