Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Spiegel όσον αφορά στην ανίερη, όπως τη χαρακτηρίζει, συμμαχία νεοναζιστών με γερμανούς χούλιγκαν με στόχο την διάλυση των πιο αριστερών συνδέσμων φίλαθλων μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων της χώρας.

Όπως σημειώνει σε εκτενές άρθρο του το γερμανικό περιοδικό, τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Κολωνία, στο περιθώριο διαδήλωσης χιλιάδων ακροδεξιών χούλιγκαν εναντίον των σαλαφιστών, ήταν μόνο η αρχή. Το «ορεκτικό» πιάτο μιας σύγκρουσης που μόλις τώρα ξεκίνησε κι αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στα επόμενα χρόνια εντός κι εκτός των γερμανικών γηπέδων ποδοσφαίρου.

Όπως σημειώνει το Spiegel, η διαδήλωση στην Κολωνία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με 5.000 νεοναζί (και μη…) να κάνουν το κέντρο της πόλης γυαλιά καρφιά, μετά από πρόσκληση για μαζική διαδήλωση που είχε καλέσει η λεγόμενη Ho.Ge.Sa. ή «Hooligans Gegen Salafisten», που σημαίνει «Χούλιγκαν εναντίον Σαλαφιστών». Σχεδόν 50 αστυνομικοί τραυματίστηκαν μετά από επίθεση που δέχθηκαν από τους χούλιγκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Κολωνίας, ενώ 17 άτομα συνελήφθησαν, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων, γκλομπ και αντλιών νερού.

«Εγείρονται ερωτήματα ως προς το πώς αφήσαμε να συμβεί αυτό το γεγονός. Ήταν κάτι που κανείς δεν περίμενε να συμβεί, αν και υπήρχαν κάποια σημάδια, στο πρόσφατο παρελθόν, που ίσως και να μας προετοίμαζαν γι’ αυτήν την εξέλιξη», σημειώνει το περιοδικό. Πράγματι, οι πιο προσεκτικοί είχαν ήδη παρατηρήσει τα σημάδια μιας ανίερης ένωσης: ενώ παραδοσιακά οι χούλιγκαν των διαφόρων ομάδων πολεμούν ο ένας τον άλλο, πριν δυο χρόνια στη Γεράνι ενώθηκαν για να πολεμήσουν έναν κοινό εχθρό, τους αριστερούς «ούλτρας» της καθεμίας ομάδας ξεχωριστά που είναι κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Στα πλαίσια αυτής της συμμαχίας λοιπόν, το 2012, μετά από πρόσκληση μερίδας οπαδών της Ντόρτμουντ απ’ το νεοναζιστικό σύνδεσμο Borussenfront,ιδρύθηκαν σε μια φάρμα της πόλης Λάιχλινγκεν στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας οι Gnu Honnters, οι «Νέοι Κυνηγοί»: η σύμπραξη συνδέσμων οπαδών 17 διαφορετικών γερμανικών ομάδων που έχουν ως κοινό στόχο την απομάκρυνση των αριστερών αντιφασίστων απ’ όλα τα γερμανικά γήπεδα. Μέχρι στιγμής, οι Gnu Honnters αριθμούν πάνω από 300 μέλη που όλα τους χρησιμοποιούν για σλόγκαν την φράση «Σύντροφοι στο πνεύμα: πολλά χρώματα, μια οντότητα». Και τα χρώματα στα οποία αναφέρονται δεν είναι αυτά του ανθρώπινου δέρματος, αλλά της κάθε ομάδας.

Οι Νέοι Κυνηγοί συνέχισαν, απρόσκοπτα, να λυμαίνονται τα… τσιφλίκια τους, δηλαδή τα ποδοσφαιρικά γήπεδα: μάλιστα, σε ένα περιστατικό που στις αρχές του 2013 έλαβε μεγάλη δημοσιότητα, στο παιχνίδι της Ντόρτμουντ με την Σαχτάρ Ντονέτσκ για το Τσάμπιονς Λιγκ, τρεις νεοναζί ξυλοκόπησανστις τουαλέτες του γηπέδου τον Τίλο Ντάνιελσμαγερ, έναν εκ των ηγετών του αντιφασιστικού συνδέσμου Dortmund Fan Project. «Η Ντόρτμουντ θα παραμείνει ακροδεξιά», του είπαν, λίγο πριν τον ξυλοφορτώσουν, στέλνοντας τον στο νοσοκομείο. Οι υπεύθυνοι της γερμανικής ομάδας, θορυβημένοι, προσπάθησαν να υψώσουν το ανάστημα τους, κάνοντας μια ευρεία αντιφασιστική κι αντιρατσιστική εκστρατεία σε όλους τους εντός έδρας αγώνες της ομάδας, αλλά φευ: η κατάσταση δεν μπορούσε πλέον να περιοριστεί, κι αντ’ αυτού μοιάζει να γιγαντώνεται. Λίγο μετά, στο Ααχεν, οι «ούλτρας» της ομάδας Αλεμάνια εκδιώχθηκαν τελείως από τα γήπεδα λόγω των συνεχόμενων επιθέσεων που δέχτηκαν από νεοναζί, ενώ την ίδια τύχη είχαν και οι «ούλτρας» της ομάδας Αϊντραχτ Μπραουνσβάιγκ.

«Εντωμεταξύ, το δίκτυο νεοναζιστών και χούλιγκαν έγινε ακόμη πιο ευρύ, λόγω των γεγονότων στη Συρία και το Ιράκ, με πολλούς απ’ αυτούς να κατευθύνουν πλέον την οργή τους προς τους ισλαμιστές που διαμένουν μόνιμα στη Γερμανία», συμπληρώνει το άρθρο. «Δεν είμαι νεοναζιστής. Ούτε γνωρίζω με ποιο τρόπο έχουν παρεισφρήσει μέσα στην Ho.Ge.Sa. όλα αυτά τα ακροδεξιά στοιχεία», λέει ο Αντρέας Κ., ένας εκ των διοργανωτών της διαδήλωσης στην Κολωνία.

Το γεγονός παραμένει ένα κι αδιαπραγμάτευτο: πέραν από την αδυναμία καταστολής αυτών των φαινομένων από τη γερμανική κυβέρνηση, αποδεικνύεται πως ακόμη και οι ίδιες οι ποδοσφαιρικές ομάδες είναι εξαιρετικά αδύναμες απέναντι στην ακροδεξιά βία. Εκτός κι αν αυτή η κοινωνικοπολιτική κλιμάκωση τις βολεύει, για λόγους που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε.