Δείτε τι συμβαίνει όταν κάποιος φταρνίζεται μέσα σε αεροπλάνο

Η πολυεθνική εταιρεία ANSYS (που εδρεύει στις ΗΠΑ) αναπτύσσει λογισμικό και μαθηματικά μοντέλα προσομοιώσεων. Ειδικοί χρησιμοποίησαν ένα από τα μοντέλα της εταιρείας για να διαπιστώσουν τι συμβαίνει όταν κάποιος φταρνίζεται μέσα σε ένα αεροπλάνο. Η προσομοίωση δείχνει τη διασπορά των μικροβίων στο εσωτερικό της καμπίνας

''

Η πολυεθνική εταιρεία ANSYS (που εδρεύει στις ΗΠΑ) αναπτύσσει λογισμικό και μαθηματικά μοντέλα προσομοιώσεων. Ειδικοί χρησιμοποίησαν ένα από τα μοντέλα της εταιρείας για να διαπιστώσουν τι συμβαίνει όταν κάποιος φταρνίζεται μέσα σε ένα αεροπλάνο. Η προσομοίωση δείχνει τη διασπορά των μικροβίων στο εσωτερικό της καμπίνας.

Το νέφος

Οταν κάποιος φταρνίζεται τα μικρόβια ξεπηδούν σαν πίδακες στον αέρα και σύμφωνα με τους ειδικούς ο συνθήκες μέσα στο αεροσκάφος (τα συστήματα ανακύκλωσης του αέρα, οι ανεμιστήρες κλπ) οδηγούν τα μικρόβια στο να σχηματίζουν ένα νέφος που στέκεται πάνω από τα κεφάλια των επιβατών που κάθονται κοντά στο άτομο που φταρνίστηκε. Γρήγορα το νέφος αυτό διαλύεται με αποτέλεσμα τα μικρόβια να πέφτουν πάνω στους άτυχους επιβάτες. Οταν κάποιος φταρνίζεται εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο είναι όσοι κάθονται στις διπλανές θέσεις (αριστερά και δεξιά) αλλά και όσοι κάθονται δεξιά και αριστερά πίσω του. Η προσομοίωση δείχνει επίσης ότι η μεγαλύτερη διασπορά μικροβίων στο εσωτερικό ενός αεροπλάνου συμβαίνει όταν φταρνίζεται κάποιος επιβάτης που κάθεται στη μέση της καμπίνας. Τα ευρήματα της προσομοίωσης μελετώνται από ειδικούς και στελέχη της αεροπορικής βιομηχανίας για να αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικά μέτρα προστασίας των επιβατών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk