Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας έπεσε την Τετάρτη η τιμή του χρυσού στις διεθνείς αγορές. Προηγήθηκε ένα ακόμη ξεπούλημα των συμβολαίων χρυσού στις ασιατικές αγορές, που αποδίδεται από τους ειδικούς στα σημάδια ισχύος της αμερικανικής οικονομίας, που όλο και πληθαίνουν.
Στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του χρυσού υποχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης στα 1.143,66 δολάρια η ουγκιά, σημειώνοντας απώλειες 2,1% συγκριτικά με την τιμή στην οποία έκλεισε η αγορά την Τρίτη.
Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2010 στο οποίο υποχωρεί η τιμή του κίτρινου μετάλλου. Σημειωτέον ότι Λίγες ώρες νωρίτερα στις ασιατικές αγορές το κίτρινο μέταλλο είχε χάσει 10 ολόκληρα δολάρια.
Ο χρυσός επλήγη από την ισχυροποίηση της αμερικανικής οικονομίας και τη συνεπαγόμενη ενίσχυση του δολαρίου, αλλά και από την ανέλπιστη απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, την περασμένη εβδομάδα, να επεκτείνει τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης για την τόνωση της οικονομίας της χώρας.
Η απόφαση αυτή συνέτεινε, άλλωστε, στην εκτίναξη της ισοτιμίας του αμερικανικού δολαρίου στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας επταετίας έναντι του ιαπωνικού γεν.
Οι ειδικοί σημειώνουν επίσης ως στοιχείο ενίσχυσης του δολαρίου –και εξασθένησης του χρυσού, διότι τα επενδυτικά κεφάλαια μετακινήθηκαν από τον χρυσό στο δολάριο –τη μεγάλη νίκη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις μέσες εκλογές που διεξήχθησαν την Τρίτη στις ΗΠΑ.
Οι Ρεπουμπλικάνοι λόγω της απέχθειάς τους στη φορολόγηση των επιχειρήσεων για τη χρηματοδότηση κοινωνικών δαπανών, θεωρούνται παραδοσιακά ως φιλικότερο προς το επιχειρείν κόμμα.

«Όσο η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει και το δολάριο παραμένει ισχυρό, οι τιμές των μετάλλων θα συνεχίσουν να δέχονται πιέσεις»
, σημειώνει σε ηλεκτρονικό σημείωμα προς τους πελάτες του ο Ντέιβιντ Γκόβετ της Marex Spectron.
Λογική η διαπίστωση, διότι τα πολύτιμα μέταλλα και ειδικά ο χρυσός θεωρούνται ως «ασφαλή καταφύγια» για τους επενδυτές σε περιόδους οικονομικής, πολιτικής, γεωπολιτικής και γενικότερης αβεβαιότητας και αστάθειας.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η κατρακύλα του χρυσού οφείλεται, όμως, και σε τεχνικούς λόγους. Διότι μόλις η τιμή έπεσε κάτω από το τεχνικό όριο των 1.160 δολαρίων η ουγκιά ενεργοποιήθηκαν αυτομάτως εντολές επενδυτικών funds για πώληση συμβολαίων χρυσού. Έτσι, η διολίσθηση της τιμής του μετάλλου επιταχύνθηκε.
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε την Τετάρτη και η τιμή του αργύρου, που έκανε μια βουτιά της τάξεως του 3,9% και έπεσε στα 15,24 δολάρια η ουγκιά –είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2010.
Από την άλλη πλευρά, το δολάριο για τους προαναφερθέντες λόγους ενισχύθηκε στα 114,40 γεν, που είναι το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο φθάνει από το Δεκέμβριο του 2007.
Έναντι του ευρώ το δολάριο ανέκτησε λίγο από το χαμένο έδαφος ενισχυόμενο στα 1,2524 δολάρια ανά ευρώ.
Πτώση κατά 1,4% σημείωσαν την Τετάρτη και οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Στο Λονδίνο η τιμή του Brent υποχώρησε στα 81,63 δολάρια το βαρέλι, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2010.