Από αξιολόγηση θα περνούν οι ιδιωτικές κλινικές ανάλογα με τις επανεισαγωγές περιστατικών και γενικότερα τη νοσηλευτική και ιατρική φροντίδα που παρέχουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης εισάγει, με απόφαση, μία σειρά κριτηρίων σύμφωνα με τα οποία οι κλινικές θα βαθμολογούνται για τις υπηρεσίες που παρέχουν.
Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, το νοσηλευτικό και ιατρικό έργο, οι επαναεισαγωγές, η επάρκεια ιατρικών ειδικοτήτων, η βαρύτητα των περιστατικών που αντιμετωπίζει κάθε κλινική, η λειτουργία ή μη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και ο εξοπλισμός, είναι οι βασικές παράμετροι που θα βοηθούν τους ειδικούς του ΕΟΠΠΥ να αξιολογήσουν τις νοσηλευτικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα. Σε κάθε ένα από τα κριτήρια που πληροί κάθε κλινική, αντιστοιχεί ένα συγκεκριμένο ποσοστό. Για παράδειγμα, η βαρύτητα των περιστατικών αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% και ο εξοπλισμός 5%.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο _ εξήγησε ο υπουργός Υγείας _ οι πάροχοι Υγείας μπαίνουν σε μια διαδικασία ανταγωνισμού. «Διατηρούμε την κατανομή του κλειστού προϋπολογισμού ανά πάροχο, εισάγοντας συντελεστές στις 140 ιδιωτικές κλινικές», ανέφερε.
Να σημειωθεί ότι το 2014 έγιναν 440.000 εισαγωγές ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2014 καταγράφτηκε υπέρβαση ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ.