Χαράσσω ½ κιλό κάστανα, τα καβουρντίζω σε τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να ανοίξουν και τα καθαρίζω. Τα κρατάω στην άκρη.

Σε μια κατσαρόλα που μπαίνει στον φούρνο, σε δυνατή φωτιά, ζεσταίνω περίπου 100 ml έ.π. ελαιόλαδο, τηγανίζω ½ κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα, προσθέτω τα κάστανα, 2 ποτήρια ζωμό βοδινού (σπιτικό ή ψυγείου) ή 2 ποτήρια κόκκινο κρασί και 2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες. Ρίχνω 2-3 φύλλα δάφνης, λίγο μπαχάρι και τη φλούδα ½ πορτοκαλιού, χαμηλώνω την ένταση της φωτιάς στο μέτριο και μαγειρεύω για περίπου 10 λεπτά.

Σε ένα τηγάνι ρίχνω 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και σοτάρω 300 γρ. διάφορα μανιτάρια (μορχέλες, ασπρομανίταρα κ.ά.) για λίγα λεπτά, βάζοντας στο τέλος 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη. Προσθέτω τα μανιτάρια στο στιφάδο και δοκιμάζω το αλατοπίπερο. Σκεπάζω με λαδόκολλα την επιφάνεια του φαγητού και ψήνω στον φούρνο, στους 180°C βαθμούς, για περίπου 20 λεπτά. Προτού σερβίρω, αφαιρώ τη φλούδα του πορτοκαλιού και τα δαφνόφυλλα (υλικά για 4 άτομα).

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014.