Στρατηγός με «κόκκινα» δάνεια

Ως και το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης ο Νίκος Δένδιας αναρωτιόταν, όπως και όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, ποιος θα διαδεχθεί τον Δ. Αβραμόπουλο στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Ως και το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης ο Νίκος Δένδιας αναρωτιόταν, όπως και όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, ποιος θα διαδεχθεί τον Δ. Αβραμόπουλο στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Το πρωί της Παρασκευής πληροφορήθηκε έκπληκτος από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ότι θα είναι ο ίδιος. Ως το απόγευμα της Πέμπτης ο βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ Κ. Σκρέκας πίστευε ότι δεν έχει καμία τύχη να γίνει υπουργός. Το πρωί της Παρασκευής έμαθε ότι αναλαμβάνει το υπουργείο Ανάπτυξης! Μέσα σε μία ημέρα επιβεβαιώθηκε δύο φορές το αξίωμα «στην πολιτική δεν ξέρεις ποτέ τι θα σου συμβεί». Στην πολιτική όλα έχουν τη λογική εξήγησή τους. Ο κ. Δένδιας ασφαλώς και δεν επιλέχθηκε τυχαία για να διαδεχθεί τον κ. Αβραμόπουλο. Ούτε ο κ. Σκρέκας για να διαδεχθεί τον κ. Δένδια…
Οι φήμες στα υπουργικά γραφεία αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός τον τελευταίο καιρό ήταν δυσαρεστημένος με τον υπουργό Ανάπτυξης επειδή καθυστερούσε τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια. Την είχε υποσχεθεί για τα τέλη Αυγούστου και έφθασε Νοέμβριος χωρίς να είναι ακόμη έτοιμη. Η πρώτη ανάγνωση της μετακίνησής του λοιπόν από τους βουλευτές ήταν ότι ο Δένδιας «αποστρατεύεται διά της προαγωγής του»! Επειδή όμως αυτές οι φήμες ήταν αναμενόμενες, Σαμαράς και Δένδιας συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία αύριο το απόγευμα έτσι ώστε να προλάβει το πρωί ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης να καταθέσει στη Βουλή με τη δική του υπογραφή το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια.
Με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση αναγνωρίζει στον κ. Δένδια την πατρότητα του νόμου, παρότι τελικώς στη διαδικασία ψήφισής του θα τον υπερασπιστούν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας. Ταυτόχρονα με την κίνηση αυτή ο Πρωθυπουργός αφήνει να εννοηθεί ότι δεν είναι δυσαρεστημένος με τον κ. Δένδια και ότι δεν τον μετακινεί «προς τα επάνω» επειδή δεν ανταποκρίθηκε στην αποστολή του.
Η δεύτερη ανάγνωση της τοποθέτησης Δένδια στο Πεντάγωνο από τους βουλευτές της ΝΔ – και ιδίως από εκείνους που περίμεναν υπουργοποίηση και έμειναν στα κρύα του λουτρού – ήταν ότι ο Σαμαράς παραδίδει το «δαχτυλίδι του διαδόχου» στον υπουργό του, τον οποίο και τοποθετεί στο κατ’ εξοχήν υπουργείο των «δελφίνων».
Αλλά ούτε και αυτό ισχύει διότι από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο Σαμαράς σκέφτεται την αποχώρηση ή τη συνταξιοδότησή του.
Η επιλογή του κ. Δένδια λοιπόν ήταν μια επιλογή ασφαλείας που, όπως φαίνεται, συμφωνήθηκε και στη συνάντηση Σαμαρά – Καραμανλή την περασμένη Τετάρτη. Ηταν όμως και μια κίνηση εκτόνωσης της έντασης που είχε δημιουργηθεί την τελευταία περίοδο ανάμεσα στον έκτο και στον έβδομο όροφο που βρίσκονται τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης στην πλατεία Συντάγματος.
Ο Σαμαράς έβλεπε ότι οι Χαρδούβελης και Δένδιας δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσουν χημεία συνεργασίας και φρόντισε με την επιλογή του αυτή να διαχωρίσει τα εύφλεκτα υλικά. Φήμες που εμμέσως επιβεβαιώνονται και από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι δύο υπουργοί αντήλλαξαν πολλές φορές στο τηλέφωνο αλληλοκατηγορίες για το ποιος έχει την ευθύνη που καθυστερούν οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια.
Η αντιπαράθεσή τους έγινε ακόμη πιο έντονη τις τελευταίες ημέρες, όταν το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας παραπονέθηκε στον κ. Σαμαρά επειδή δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί τα 100 εκατ. ευρώ που με παρέμβαση του κ. Σόιμπλε διατέθηκαν από τη γερμανική τράπεζα ΚFW στο Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη που θα χρηματοδοτούσε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Με τη μετακίνηση του κ. Δένδια λοιπόν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας τερματίζεται και αυτή η εστία έντασης που προκαλούσε πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου. Για τον ίδιο λόγο επελέγη ως διάδοχος του κ. Δένδια ο βουλευτής Τρικάλων Κ. Σκρέκας. Ο Πρωθυπουργός αναζητούσε ένα νέο πολιτικό πρόσωπο που να μην έχει διαμορφώσει ακόμη προφίλ κορυφαίου στελέχους για να μην έχει να αντιμετωπίσει δεύτερο γύρο αντιπαράθεσης με τον κ. Χαρδούβελη.
Επιπλέον αναζητούσε έναν βουλευτή με μετριοπαθή συμπεριφορά για να ολοκληρωθεί ομαλά ο τελευταίος κύκλος διαβουλεύσεων με την τρόικα. Από την άλλη πλευρά, η επιλογή αυτή του κ. Σαμαρά οφείλεται στο ότι είναι γιος του πρώην βουλευτή Τρικάλων Θ. Σκρέκα, με τον οποίο συνδέεται με πολύχρονη φιλία.
«Μα μπορεί ένας νέος βουλευτής να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες ενός υπουργείου που απαιτεί σχεδόν καθημερινή συνεννόηση με την τρόικα;» αναρωτιούνται οι πικραμένοι βουλευτές της ΝΔ. Στην κριτική αυτή συνεργάτες του Πρωθυπουργού σημειώνουν ότι οι πολλές εκκρεμότητες με την τρόικα έχουν ήδη ολοκληρωθεί και πως αυτό που τώρα χρειάζεται αυτό το υπουργείο είναι ένας πολιτικός με όρεξη για δουλειά και… με άγνοια κινδύνου!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk