Εθνική ασυναρτησία

Μικρά γεγονότα των τελευταίων ημερών έδειξαν πόσο ατακτοποίητη είναι η ιδεολογική και πολιτιστική μας καθημερινότητα.

Εθνική ασυναρτησία | tovima.gr
Μικρά γεγονότα των τελευταίων ημερών έδειξαν πόσο ατακτοποίητη είναι η ιδεολογική και πολιτιστική μας καθημερινότητα.
Κατ’ αρχήν πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρχει μια δεύτερη εθνική επέτειος; Το φυσιολογικότερο, αυτό που συμβαίνει στις περισσότερες ώριμες πολιτικά χώρες, είναι το ιστορικό γεγονός που αναδεικνύεται και κινητοποιεί την εθνική μνήμη να είναι μοναδικό. Τέτοιο γεγονός υπάρχει και είναι αυτοδίκαια η Επανάσταση του 1821, η εθνική παλιγγενεσία. Τότε ορίζεται η αφετηρία της αιματηρής και ηρωικής πορείας που μέσα από δεινά, εμφύλιους σπαραγμούς, στιγμές μεγαλείου και καταισχύνης οδήγησε στη δημιουργία του νέου ελληνικού έθνους και του ομώνυμου κράτους.
Η 28η Οκτωβρίου είναι βεβαίως μια σημαντική ημερομηνία στην Ιστορία μας. Πρέπει να τη θυμόμαστε μαζί με ό,τι ακολούθησε. Σωστά λοιπόν μνημονεύονται όχι μόνο οι νίκες στο μέτωπο της Αλβανίας αλλά και η ηρωική αντίσταση στα οχυρά του Ρούπελ, το κόστος σε αίμα των μαχών του Ελ Αλαμέιν και του Ρίμινι, η εκατόμβη των Ελλήνων που πολέμησαν τον φασισμό στον αέρα και στη θάλασσα και ανάμεσά τους οι μη στρατευμένοι ναυτεργάτες. Σωστά αποκαταστάθηκε και τιμάται εξίσου με όλα τα προηγούμενα η εθνική αντίσταση όλων των οργανώσεων, μικρών και μεγάλων, με προεξάρχοντες όσους ανήκαν στο ΕΑΜ και ιδιαίτερα τους έλληνες κομμουνιστές. Σωστά θυμόμαστε με οδύνη τα θύματα της πείνας και τους αμάχους όλων των ηλικιών που οδήγησε στον θάνατο η κτηνωδία των κατακτητών.
Ας σοβαρευτούμε όμως επιτέλους. Μισούμε τους Γερμανούς γιατί ήταν καλά οργανωμένοι και αδυσώπητοι στην εφαρμογή του σχεδίου τους για την εκμηδένιση των ελλήνων «υπανθρώπων» (unter menschen). Λοιδορούμε όμως τους Ιταλούς επειδή ήταν λιγότερο αποτελεσματικοί και δεν πολέμησαν με αφοσίωση για ένα καθεστώς που μισούσαν.
Εν πάση περιπτώσει για πόσα χρόνια η νεολαία μας θα υφίσταται πλύση εγκεφάλου για τη «φυλετική» αδυναμία του ενός και του άλλου λαού που σήμερα είναι στο πλευρό μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έχοντας ανατρέψει και εκκαθαρίσει με τρόπο υποδειγματικό τις νοσηρές μνήμες του παρελθόντος; Οι έλληνες φασίστες είναι στη Βουλή και προκαλούν βάναυσα το κοινό αίσθημα. Επρεπε να χυθεί αίμα αθώων για να ξυπνήσει η ευαισθησία μας.
Η ασυναρτησία ισχύει και για τις παρελάσεις. Προσωπικά υποστηρίζω ότι πρέπει να υπάρχει μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση συνοδευόμενη ίσως από επισκέψεις σε στρατιωτικές μονάδες, πολεμικά πλοία και αεροδρόμια όπου οι πολίτες και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά θα συνδέονται με την έννοια της εθνικής άμυνας και θα δημιουργούν σχέσεις με όσους υπηρετούν σε αυτό το μέτωπο. Τι νόημα όμως έχουν οι μαθητικές παρελάσεις αν το ζητούμενο είναι η αναβίωση της μνήμης των ιστορικών γεγονότων που πανελλήνια ή τοπικά δεν πρέπει να λησμονηθούν; Γιατί δεν οργανώνονται επιδείξεις δημοτικών ασμάτων, παραδοσιακών χορών, αναπαραστάσεις ιστορικών γεγονότων, διαλέξεις και συζητήσεις που θα έχουν πιστεύω πολύ καλύτερο αποτέλεσμα;
Εν πάση περιπτώσει οι πολέμιοι των μαθητικών παρελάσεων, που συνήθως είναι οι αριστεροί, είναι δυνατόν να τις θεωρούν αφορμές για την επίδειξη των συνθημάτων τους εκβιάζοντας τη συνείδηση άλλων που παρευρίσκονται εκεί για άλλους λόγους και δεν θέλουν να είναι αλληλέγγυοι με τις κραυγές και τις βιαιότητές τους;
Εφόσον θεωρούν, ορθώς κατά τη γνώμη μου, ότι οι παρελάσεις πρέπει να καταργηθούν, γιατί τις πλουτίζουν με εμβατήρια του παρελθόντος που εκφράζουν και την προπαρασκευή μιας εμφύλιας διένεξης που ο τόπος χρειάστηκε δεκαετίες για να υπερκεράσει; Το εμβατήριο Κατιούσα (Κατινίτσα) στην ελληνική του εαμική εκδοχή λέει κάπου ότι το ΕΑΜ «θα μας φέρει τη λαοκρατία». Ακριβώς ανάμεσα σε οπαδούς της γνήσιας δημοκρατίας και της σταλινικής λαοκρατίας άνοιξε το χάσμα που καταβρόχθισε τις ζωές τόσων αθώων θυμάτων όσων είχε δημιουργήσει η τετράχρονη φασιστική κατοχή.
Τρικυμία εν κρανίω λοιπόν. Αλλοφροσύνη και από τη μια στην άλλη άκρη του πολιτικού φάσματος ασυναρτησία και έλλειψη ιστορικής ωριμότητας.
Δυστυχώς για όλα αυτά Μνημόνιο δεν υπάρχει. Πρέπει να κάνουμε την απαραίτητη προσπάθεια μόνοι μας και τώρα.
Ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος είναι πρώην υπουργός.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk