Σε μία ορθολογική και οριστική διευθέτηση του ζητήματος του ενεργειακού κόστους, με τη θεσμοθέτηση ενός συστήματος απομείωσης των φόρων επί Γεωγραφικών Ζωνών, όπου θα λαμβάνονται υπόψη οι γεωγραφικές και κλιματολογικές παράμετροι κάθε περιοχής, καλεί να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ).
Η πρόσφατη μείωση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, μολονότι κρίνεται ως ένα θετικό βήμα, εκτιμάται ότι δεν δίνει λύση στο πρόβλημα, καθώς δεν επιφέρει κάποια ουσιαστική ελάφρυνση στο κόστος θέρμανσης των ξενοδοχείων. Υπολογίζεται εξάλλου ότι το κόστος του πετρελαίου για μία μέση ξενοδοχειακή επιχείρηση χειμερινής λειτουργίας, αντιστοιχεί σε ποσοστό από 25% έως και 50% του συνολικού λειτουργικού της κόστους, ανάλογα με τη γεωγραφική της θέση.
Στο πλαίσιο αυτό η ΠΟΞ επαναφέρει το αίτημά της για μια «πρακτική, δοκιμασμένη λύση», όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, μέσω της επιστροφής ποσοστού 35% επί της τιμής των τιμολογίων για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε υψόμετρο πάνω από 600 μέτρα και 30% για τις αντίστοιχες που δραστηριοποιούνται σε υψόμετρο έως 599 μέτρα. Η λύση αυτή εκτιμάται ότι δεν απαιτεί πολύπλοκες λογιστικές αναπροσαρμογές στην πηγή προμήθειας του πετρελαίου, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τον κρατικό στόχο της πάταξης της λαθρεμπορίας στα καύσιμα. Η εκκαθάριση θα πρέπει να πραγματοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των τελωνείων της Περιφέρειας στην οποία υπάγονται οι επιχειρήσεις.
Παράλληλα, η Ομοσπονδία επισημαίνει την ανάγκη να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ξενοδοχείων σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, προκειμένου να μπορέσουν να επενδύσουν σε εφαρμογές και λύσεις που θα συμβάλουν στην περαιτέρω μείωση του ενεργειακού τους κόστους.
Οι περισσότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι μικρομεσαίου μεγέθους, ιδίως όσες λειτουργούν σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα η χρήση του συστήματος θέρμανσης να είναι απαραίτητη το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου για την εξυπηρέτηση των πελατών τους και το πετρέλαιο θέρμανσης αποτελεί θεμελιώδες εφόδιο για την εύρυθμη λειτουργία τους.
Εν τω μεταξύ, η εφαρμογή του μέτρου της εξίσωσης του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, χωρίς να λαμβάνεται πρόνοια για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με ψυχρά κλίματα, σημειώνεται ότι αποδείχθηκε «ιδιαιτέρως επιζήμια έως και καταστροφική για τη λειτουργία των ξενοδοχείων», αν ληφθεί δε υπόψη ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την αδύναμη πλέον εσωτερική αγορά.