Θεωρείται ένα ημιτελές αριστούργημα που ποτέ δεν είχε την τύχη να βγει στο σινεμά και να προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες: το «The Other Side of the Wind» ήταν το τελευταίο -ανολοκλήρωτο- κινηματογραφικό πρότζεκτ με το οποίο καταπιάστηκε ο Όρσον Ουέλς και που τον απασχόλησε σχεδόν για τα 14 τελευταία χρόνια της ζωής του, από το 1972 μέχρι το θάνατο του, το 1985.

Μια αμερικανική εταιρεία παραγωγής, η New Royal Road Entertainment εξασφάλισε τα δικαιώματα του φιλμ και σχεδιάζει να το βγάλει στις κινηματογραφικές αίθουσες την ερχόμενη άνοιξη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός αιώνα από τη γέννηση του σπουδαίου auteur.

Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούν ο Τζον Χιούστον, η Σούζαν Στράσμπεργκ, ο Ντένις Χόπερ και ο κριτικός κινηματογράφου και σκηνοθέτης Πίτερ Μπογκντάνοβιτς, έχει γυριστεί με χαμηλό προϋπολογισμό και ακολουθώντας τις τότε «επιταγές» του ανεξάρτητου guerilla σινεμά.

Μετά από σχεδόν τρία χρόνια γυρισμάτων, το 1975 ο Ουέλς συγκρούστηκε με τους παραγωγούς της ταινίας και κατάφερε να πάρει την, διάρκειας 45 λεπτών, κόπια και να τη μεταφέρει από τον τόπο των γυρισμάτων, το Παρίσι, στην Καλιφόρνια.

Μετά το θάνατό του η ταινία περιήλθε στην κατοχή της κόρης του σκηνοθέτη, της Μπεατρίς, η οποία έβαλε την κόπια σε μια γαλλική τραπεζική θυρίδα. Τελικά, ένας εκ των μοναδικών εμπλεκομένων στην ταινία που ζουν μέχρι σήμερα, ο Μπογκντάνοβιτς, κατάφερε και πήρε την άδεια να ανοίξει τη θυρίδα και να εξετάσει την κόπια, διαπιστώνοντας πως βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, παρά τα 30 σχεδόν χρόνια που είχε περάσει κλεισμένη εκεί.

«Είναι σαν ένας αρχαιολόγος να βρίσκει έναν τάφο. Η ταινία είναι σαν η τέχνη να μιμείται τη ζωή και το αντίστροφο κι έχει αποκτήσει τόσο μυθικές διαστάσεις λόγω της συνεχιζόμενης αναβολής στην κυκλοφορία της» λέει ο Τζος Καρπ, συγγραφέας ενός νέου βιβλίου με θέμα το χαμένο φιλμ.

Όλο το 2015 θα γιορτάζονται τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ουέλς και, εκτός από την πρώτη προβολή της συγκεκριμένης ταινίας, έχουν προγραμματιστεί να ανέβουν διάφορα έργα του σε πολλές θεατρικές σκηνές σε αρκετές χώρες του κόσμου.