Οι Ούγγροι διαδήλωσαν κατά του φόρου στο Διαδίκτυο

Με σύνθημα «Ελεύθερο Ίντερνετ, ελεύθερη χώρα» δεκάδες χιλιάδες Ούγγροι βγήκαν στους δρόμους της Βουδαπέστης διαδηλώνοντας κατά του σχεδίου της συντηρητικής κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπάν για την επιβολή φόρου στη διαδικτυακή κίνηση.

Με σύνθημα «Ελεύθερο Ίντερνετ, ελεύθερη χώρα» δεκάδες χιλιάδες Ούγγροι βγήκαν στους δρόμους της Βουδαπέστης διαδηλώνοντας κατά του σχεδίου της συντηρητικής κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπάν για την επιβολή φόρου στη διαδικτυακή κίνηση.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ως αντιδημοκρατική την προωθούμενη φορολόγηση των gigabyte που διακινούνται στο Διαδίκτυο, λέγοντας ότι στοχεύει στον περιορισμό της πρόσβασης στην πληροφόρηση και στη φίμωση των αντικυβερνητικών μέσων ενημέρωσης, ενώ πλήττει τα πιο φτωχά στρώματα του πληθυσμού.

Το σχέδιο νόμου που έχει υποβάλει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο κυβέρνηση Ορμπάν προβλέπει φόρο 150 φιορίνια ανά gigabyte κίνησης (€0.50/GB).

Σε απάντηση δεκάδες χιλιάδες Ούγγροι συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής έξω από το υπουργείο Οικονομικών κρατώντας ψηλά τα κινητά τους τηλέφωνα, ενώ ορισμένοι πέταξαν παλαιά εξαρτήματα ηλεκτρονικού υπολογιστή στις πύλες του υπουργείου.

Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης καταγγέλλουν ότι η επιβολή φόρου στο Διαδίκτυο «είναι το τελευταίο σε μία σειρά ανησυχητικών αντιδημοκρατικών μέτρων της κυβέρνησης Ορμπάν που απομακρύνουν περαιτέρω την Ουγγαρία από την Ευρώπη».

Παράλληλα, οι διαδηλωτές καταγγέλλουν πως το μέτρο στοχεύει στο να απομακρύνει την προσοχή από την επιδείνωση που καταγράφεται στη σχέση της Ουγγαρίας με τις ΗΠΑ.

«Λογοκρισία», «Ευρώπη», «Δημοκρατία» και «Ορμπάν φύγε» φώναζαν μαζικά οι διαδηλωτές έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Διαδηλώσεις λάμβαναν χώρα ταυτόχρονα και σε άλλες πόλεις της Ουγγαρίας.

Το κυβερνών κόμμα Fidesz του Βίκτορ Ορμπάν, το οποίο ελέγχει τα δύο τρίτα των εδρών στο Κοινοβούλιο, ανακοίνωσε ότι θα υποβάλλει τροπολογία βάσει της οποίας ο μηνιαίος φόρος για τη διαδικτυακή κίνηση δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 700 φιορίνια.

Ο φόρος θα καταβάλλεται από τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών Ίντερνετ και όχι από τους συνδρομητές, αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση, σύμφωνα με την Wall Street Journal

Παρά τις διαιρέσεις στο εσωτερικό του κόμματος Fidesz, ο Ορμπάν παραμένει δημοφιλής στην Ουγγαρία και η παράταξή του έχει κερδίσει τρεις εκλογές φέτος. Οι αντίπαλοί του κατακεραυνώνουν το ολοένα και πιο απολυταρχικό στυλ διακυβέρνησης και τη σχέση του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk