Μ. Φράτσερ: Η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πρόγραμμα βοήθειας

«Το τεστ πέτυχε, το στρες μένει». Με αυτό τον τίτλο συνοψίζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που γνωστοποιήθηκαν χθες στη Φρανκφούρτη.

«Το τεστ πέτυχε, το στρες μένει». Με αυτό τον τίτλο συνοψίζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που γνωστοποιήθηκαν χθες στη Φρανκφούρτη.

Ο λόγος του συνεχιζόμενου στρες: Και οι 130 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, που υποβλήθηκαν σε έλεγχο, συνεχίζουν να υποφέρουν από βαριά δομικά προβλήματα. «Αυτό αντανακλάται τελικά και στην κερδοφορία των τραπεζών, που κατά μέσο όρο δεν ξεπερνά το 1,5%» έλεγε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου Μαρσέλ Φράτσερ. Στις ΗΠΑ και αλλού, πρόσθεσε, το ποσοστό αυτό είναι πολλαπλάσιο.

Πέρα από τις 25 τράπεζες, που απέτυχαν στο τεστ, υπάρχουν και πολλές άλλες που συνεχίζουν να βρίσκονται στην άκρη του γκρεμού. Αυτό ισχύει ιδίως για τις περισσότερες ιταλικές. Το πρόβλημά τους, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι τόσο η μεγάλη έλλειψη ιδίων κεφαλαίων, όσο τα πολλά «κόκκινα» δάνεια, που είναι, όπως απεκάλυψε ο έλεγχος, πολύ πιο πολυπληθή και υψηλά από τα προϋπολογισθέντα.

Από παρόμοιο κακό, πρόσθεσε, κινδυνεύει βέβαια και το σύνολο των τραπεζών. Τα τεστ αντοχής αποκάλυψαν, είπε, ότι ο όγκος των «κόκκινων» δανείων ξεπερνά κατά 20% τον αρχικά αναμενόμενο.

Αναφορικά με την Ελλάδα, ο κ.Φράτσερ δεν φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος. «Δεν θα έλεγα ότι οι τρεις ελληνικές τράπεζες είναι σε καλή κατάσταση, αλλά μη ξεχνάμε ότι βρίσκονται σε μια χώρα, η οποία έχασε τα 5 τελευταία χρόνια το 25% της οικονομικής της δύναμης και ότι η προοπτική της για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης είναι άκρως αβέβαιη – έξω από το ρίσκα που οφείλονται στα πελώρια χρέη» είπε.

Αναφερόμενος στο γεγονός, ότι οι τρεις ελληνικές τράπεζες που δεν πέρασαν το τεστ, δεν θα χρειαστούν να καταφύγουν στα 11 διαθέσιμα δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έτσι που τα δισεκατομμύρια αυτά να διατεθούν για την εξυπηρέτηση των δημοσιονομικών αναγκών της χώρας και η Ελλάδα να μην χρειασθεί πλέον τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, ο κ. Φράτσερ προειδοποίησε:

«Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε πει ήδη προ τριών εβδομάδων, ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα. Πιστεύω όμως ότι οι ιαχές της επιτυχίας είναι πρόωρες. Εγώ συνεχίζω να πιστεύω ότι η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ένα τρίτο πρόγραμμα. Κι αυτό, επειδή η ανασφάλεια συνεχίζει να είναι άκρως μεγάλη, όχι μόνο για τα ελληνικά ομόλογα, αλλά και για την ελληνική οικονομία. Βλέπουμε πόσο ευαίσθητα αντιδρούν οι αγορές σε τέτοιες ανασφάλειες. Αν δεν έρθει το τρίτο πρόγραμμα, τότε θα υπάρξουν σίγουρα αρνητικές επιπτώσεις και στις τράπεζες – οι δυο τομείς είναι στενά συνδεδεμένοι».

Τα τεστ αντοχής, συνέχισε, πολύ περισσότερο, δεν λύνουν τα προβλήματά των ευρωπαϊκών τραπεζών. Επιπλέον είναι «ελλειμματικά», δεν παίρνουν δηλαδή υπόψη τους τις νέες αρνητικές εξελίξεις στην Ευρώπη, όπως τον αποπληθωρισμό. Παρόλα αυτά, τονίζει, ήταν αναγκαία, επειδή δίνουν μια πρώτη, έστω και ασαφή εικόνα της κατάστασής τους – η οποία όμως πρέπει σύντομα να ολοκληρωθεί στη βάση πιο καλών σεναρίων, αν θέλει να γίνει πραγματικά χρήσιμη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk