Φραγμός και αυθαιρεσία

Φραγμός και αυθαιρεσία | tovima.gr

Να κάνεις πολιτική με το ένα μάτι στραμμένο στις δημοσκοπήσεις είναι η εγγύηση του οπορτουνισμού και της φαυλότητας.

Να κάνεις πολιτική με το ένα μάτι στραμμένο στις δημοσκοπήσεις είναι η εγγύηση του οπορτουνισμού και της φαυλότητας. Κατά κύριο λόγο, η δημόσια ζωή μας πάσχει από αναπροσαρμογές που έγιναν υπό την πίεση της κοινής γνώμης, όπως αυτή εκδηλωνόταν μέσα από τις δημοσκοπήσεις. Είναι γνωστό, επίσης, ότι στις δημοσκοπήσεις οι ίδιοι οι πολίτες την ίδια στιγμή μπορεί να έχουν εντελώς αντιφατικές μεταξύ τους επιλογές. Να υποστηρίζουν δηλαδή μείωση των κρατικών εσόδων και της φορολογίας και ταυτόχρονα αύξηση των εξόδων μέσα από μια χαριστική πολιτική, που πολλαπλασιάζει τις προσλήψεις στο Δημόσιο για να καλυφθεί η κομματική πελατεία. Ετσι όμως εντείνεται η αδυναμία που εισάγει στο σύστημα, ούτως ή άλλως, η έλλειψη στέρεων ιδεολογικών αναφορών. Τα κόμματα, που αυτή τη στιγμή διαμοιράζονται την εξουσία, αλλά και όσα ριζοσπαστικά την αμφισβητούν, προσβάλλονται εξίσου από αυτή τη νόσο.
Βέβαια οι δημοσκοπήσεις και όλα τα σύγχρονα μέσα ενημέρωσης και επικοινωνίας είναι σημαντικά όπλα διεξαγωγής της πολιτικής αντιπαράθεσης. Δεν πρεσβεύουμε, λοιπόν, την κατάργησή τους. Θεωρούμε απλώς ότι έχουν έναν τεχνικό χαρακτήρα που δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει την καθαρά πολιτική σκέψη και απόφαση. Σταθερή μέθοδος για να ηττηθεί ένα κόμμα στις εκλογές είναι να πανικοβληθεί η ηγεσία του και να προσπαθήσει να ικανοποιήσει εν εσχάτοις το υποτιθέμενο λαϊκό αίσθημα, όπως αυτό εμφανίζεται από τις δημοσκοπήσεις. Τέτοια ήταν η περίπτωση της δεύτερης τετραετίας Σημίτη, του Κώστα Καραμανλή (ανιψιού) μπροστά στον επερχόμενο Γιώργο Παπανδρέου και ο αυτοχειριασμός του τελευταίου με την περίφημη δήλωση «λεφτά υπάρχουν».
Λυπάμαι γιατί θα διαπιστώσω ότι μερικές από τις τελευταίες κινήσεις του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά μοιάζουν να ακολουθούν την παλιά και αποτυχημένη αυτή συνταγή. Σε επίπεδο προσώπων κατ’ αρχήν ήταν οπωσδήποτε λάθος η αντικατάσταση από γνωστούς λαϊκιστές και δημαγωγούς πρωταθλητές της τηλεοπτικής φλυαρίας υπουργών που είχαν διακριθεί για την επιτυχία τους στα καθ’ εαυτόν καθήκοντά τους και γιατί είχαν αντισταθεί με θάρρος στις επιθέσεις της ιδεολογικής τρομοκρατίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι ανάγκη η κυβέρνηση να συνέλθει. Οι φραστικές ακρότητες δεν είναι αρκετές για να αντιστρέψουν το κλίμα που υπάρχει. Οι τραμπούκοι προπαγανδιστές του νεοκομμουνιστικού ρεύματος κατάφεραν να πείσουν ότι θα έρθουν στην πρώτη θέση στις εκλογές και ότι μετά από αυτό ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι παιχνίδι για αυτούς. Πρέπει να βρεθεί, με εκμετάλλευση όλων των παραγόντων που καθορίζουν τη συμπεριφορά μιας κοινωνικής ομάδας μέσα στον ελληνικό χώρο, ο συνδυασμός αποφασιστικότητας και καλής θέλησης για διάλογο, που θα μας οδηγήσει σε μιαν επιστροφή στην πραγματικότητα.
Για τον σκοπό αυτόν είναι ανάγκη να επιλεγούν δύο ή τρία μέτωπα.
Η πρόσφατη αναμέτρηση, παραδείγματος χάριν, των ταγμάτων εφόδου της Ακρας Αριστεράς και των συμμάχων τους, που με επικεφαλής ταραχοποιούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παραβιάζοντας τους νόμους και τις σύμφωνες με αυτούς αποφάσεις της Πρυτανείας, πρέπει να παταχθεί. Αν το κράτος δείξει αδυναμία σε αυτό το κορυφαίο θέμα που αποτελεί παράδειγμα, τότε ας το πάρουμε απόφαση ότι θα επιτρέψουμε για μια ακόμη φορά σε μια αδίστακτη μειοψηφία να αποπειραθεί να κατακτήσει εξ εφόδου την εξουσία.
Η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν ήταν και δεν είναι εθελόδουλοι. Ας ορθώσουμε από τώρα το ανάστημά μας εναντίον των εχθρών της Δημοκρατίας προτού είναι πολύ αργά.
Ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος είναι πρώην υπουργός.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk