Εισήγηση να καταργηθεί το εισιτήριο των 6 ευρώ στα εννέα καζίνα της χώρας υπέβαλε στο υπουργείο Οικονομικών η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.
Το εισιτήριο καθιερώθηκε το 1994, όχι για εισπρακτικούς λόγους αλλά με σκοπό την αποθάρρυνση των πολιτών, ιδιαιτέρως των χαμηλά εισοδηματικών τάξεων, να συμμετάσχουν στον τζόγο. Σήμερα, με τα «φρουτάκια» που εγκαθιστά ο ΟΠΑΠ σε όλη τη χώρα και κυρίως με τη διείσδυση του Διαδικτύου, όπου όλοι οι παίκτες έχουν δωρεάν πρόσβαση στα τυχερά παίγνια, οι συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί.
Η ΕΕΕΠ δέχτηκε τον Σεπτέμβριο από τις εταιρείες που λειτουργούν καζίνα στη χώρα αλλά και από την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τυχερών Παιχνιδιών αιτήματα για την κατάργηση του εισιτηρίου εισόδου των πελατών, τα οποία συνοδεύονταν από σειρά επιχειρημάτων.
Δυσχερής θέση


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρχικώς τα καζίνα είχαν εισιτήριο 15 ευρώ πλην των καζίνων Πάρνηθας, Θεσσαλονίκης και Κέρκυρας που ήταν έξι ευρώ. Με νέο νόμο από τις 11/11/2012 ο νομοθέτης όρισε ως εισιτήριο εισόδου και στα υπόλοιπα έξι καζίνα (Λουτράκι, Ρόδο, Σύρο, Ρίο, Πόρτο Καρράς και Αλεξανδρούπολη) τα έξι ευρώ.
Η αγορά των καζίνων γνώρισε το διάστημα 2009 – 2013 πτώση 40,5% στον κύκλο εργασιών και 52,5% στα μεικτά κέρδη παιγνίων (GGR). Τα μεικτά κέρδη προκύπτουν αν από τον κύκλο εργασιών αφαιρεθούν τα κέρδη προς τους νικητές. Η δυσχερής θέση των καζίνων προκύπτει και από το γεγονός ότι από τις εννέα επιχειρήσεις του κλάδου, τέσσερις, έχουν καταφύγει στην προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης του πτωχευτικού κώδικα και έχουν υπαχθεί στη διαδικασία αυτή ή αναμένεται η υπαγωγή τους.
Τέσσερις παράγοντες


Στην απόφαση της ΕΕΕΠ να εισηγηθεί την κατάργηση του εισιτηρίου βάρυναν τέσσερις παράγοντες:

1.
Παλαιότερα πάνω από το 50% των εσόδων στα καζίνα προέρχονταν από τα τραπέζια. Τα τελευταία χρόνια όμως το 75% των εσόδων προέρχεται από τα μηχανάκια. Δεδομένου ότι ο ΟΠΑΠ έχει άδεια να τοποθετήσει 35.000 Vlts χωρίς είσοδο στις αίθουσές του, οι ιδιοκτησίες των εννέα καζίνων και οι 4.500 εργαζόμενοι ζήτησαν από την ΕΕΕΠ να καταργήσει το εισιτήριο και σε αυτά στο πλαίσιο ενός υγιούς ανταγωνισμού.

2.
Στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση της τιμής του εισιτηρίου στις 11/11/2012 από 15 ευρώ σε 6 ευρώ στα έξι καζίνα είχε ως αποτέλεσμα την ανάσχεση της τάσης μείωσης της επισκεψιμότητάς τους που έτρεχε μεσοσταθμικά με μείωση περίπου 10% ετησίως, με προφανές συνεπακόλουθο την ανάσχεση και της πτωτικής τάσης των μεικτών κερδών των καζίνων αυτών.

3.
Ο τζίρος των παράνομων τυχερών παιχνιδιών ανέρχεται στα 4 δισ. ευρώ. Εστω και ένα κομμάτι του να επιλέξει τα καζίνα με αφορμή τη μείωση του εισιτηρίου θα είναι κέρδος για το κράτος αφού το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στα μεικτά κέρδη κάθε επιχείρησης που λειτουργεί καζίνο ανέρχεται περίπου στο 30%.

4.
Η ύπαρξη εισιτηρίου πλήττει τα καζίνα στο βόρειο μέρος της χώρας, δηλαδή εκείνα της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης, της Κέρκυρας και του Πόρτο Καρράς τα οποία αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό από τα παραμεθόρια καζίνα άλλων χωρών που λειτουργούν χωρίς εισιτήριο και με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς αποσπώντας έλληνες πελάτες.
Στην απόφαση της ΕΕΕΠ, αναφέρονται τα εξής:
Νέα δεδομένα


«Αποφασίζουμε την εισήγηση στον υπουργό Οικονομικών κατάργησης του εισιτηρίου εισόδου στον χώρο των μηχανημάτων ή των τραπεζιών στα καζίνα της χώρας, διότι η ύπαρξή του δεν υπηρετεί τα νέα δεδομένα της αγοράς τυχερών παιγνίων και τις σύγχρονες πρακτικές προστασίας του κοινού και των παικτών, ενώ πιθανολογείται ότι η απώλεια των εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου από την κατάργηση αυτή θα αναπληρωθεί από την αύξηση του ποσού από τη συμμετοχή του στα μεικτά κέρδη παιγνίων, η οποία θα προέλθει από την αύξηση των επισκέψεων των παικτών στα καζίνα σε βάρος της παράνομης διεξαγωγής. Επιπλέον, η προτεινόμενη κατάργηση θα βοηθήσει τις χειμαζόμενες οικονομικά επιχειρήσεις του κλάδου και θα συμβάλει στη διατήρηση των θέσεων εργασίας».

Ευρώπη
Ελλάδα και Ρουμανία οι μόνες χώρες με αντίτιμο εισόδου

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης Καζίνων για το 2013, προκύπτει ότι μεταξύ 24 χωρών, εισιτήριο στα καζίνα έχουν μόνο η Ελλάδα και η Ρουμανία. Στην τελευταία το αντίτιμο είναι 10 ron ή 2,3 ευρώ.
Ως το 2007 εισιτήριο υπήρχε και στη Γαλλία αλλά καταργήθηκε. Επίσης, στην Ιταλία μερικά καζίνα επέβαλλαν εισιτήριο για να παίξει κανείς σε παιγνιομηχανήματα υψηλής απόδοσης αλλά ο ανταγωνισμός με τα παιγνιομηχανήματα τύπου Vlts που υπάρχουν σε πολλά σημεία των πόλεων με αποδόσεις ως 500.000 ευρώ κατέστησε το μέτρο προοδευτικά αδρανές.
Οπου δηλαδή το εισιτήριο είναι ενός οικονομικού ύψους που δεν φαίνεται να υπάρχουν πιθανότητες να λειτουργήσει αποτρεπτικά, τότε ο σκοπός καθιέρωσής του δεν επιτυγχάνεται.
62 ευρώ στη Σιγκαπούρη

Υπάρχουν βεβαίως και περιπτώσεις χωρών όπου το εισιτήριο είναι πολύ ακριβό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σιγκαπούρη όπου το εισιτήριο τιμάται στα 100 δολάρια Σιγκαπούρης, δηλαδή σημερινά 62 ευρώ.
Σε τέτοιες περιπτώσεις βεβαίως παρουσιάζεται το φαινόμενο οι παίκτες να τείνουν να παίζουν περισσότερο και να παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα καζίνα με την ελπίδα να ανακτήσουν από τα κέρδη τους και το αντίτιμο του εισιτηρίου, εκτιθέμενοι με τον τρόπο αυτόν εντονότερα στους κινδύνους των τυχερών παιγνίων.
Από την 1η Ιουλίου του 2014 τα καζίνα στην Ελλάδα υποχρεώθηκαν να αποδίδουν καθημερινά τα χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου από τη συμμετοχή του στο μεικτό κέρδος παιγνίων (GGR) έναντι ενός μηνός στο παρελθόν, ενώ σε περίπτωση μη καταβολής θα μπαίνει λουκέτο ως την εξόφληση της οφειλής.
Επίσης, καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών τους από τα χρέη του παρελθόντος που είχαν φτάσει τα 45 εκατ. ευρώ. Ετσι, το Ελληνικό Δημόσιο έχει προστατευθεί από το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων οφειλών στο μέλλον ή της μη καταβολής ρυθμισμένων οφειλών του παρελθόντος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ