Διεθνή Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών ίδρυσε η Κίνα

Με τρεις σημαντικές απουσίες αλλά και με πολλές εντυπωσιακές παρουσίες εκπροσώπων χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή

Με τρεις σημαντικές απουσίες αλλά και με πολλές εντυπωσιακές παρουσίες εκπροσώπων χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Πεκίνο η τελετή για την ίδρυση του «αντίπαλου δέους» των διαχειριζομένων από τη Δύση υπερεθνικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών στην Ασία.
Πρόκειται για την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών (ΑΙΙΒ), η οποία με «προίκα» κινεζικά κεφάλαια ύψους 50 δισ. δολαρίων θεωρείται η ανταγωνίστρια της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank) και της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης (Asian Development Bank), των δύο μεγαλύτερων διεθνών πιστωτών στην περιοχή της Ασίας.
Το Πεκίνο έχει περιορισμένα δικαιώματα ψήφου και ως εκ τούτου ελάχιστες δυνατότητες παρέμβασης και επιρροής στους δύο αυτούς «δυτικούς» χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Πάγια πρόθεση της Κίνας όμως είναι η επέκταση της επιρροής της στην περιοχή, ώστε να βρίσκεται σε αντιστοιχία, τρόπον τινά, με τη διαρκώς ανερχόμενη οικονομική ισχύ της – πρόκειται ως γνωστόν για τη δεύτερη σε μέγεθος, μετά τις ΗΠΑ, οικονομία του πλανήτη.
Στην ΑΙΙΒ η Κίνα είναι η μεγαλύτερη μέτοχος, με μερίδιο άνω του 50% και ως εκ τούτου πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ο νεοσυσταθείς διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός θα εξελιχθεί σε κεντρικό μοχλό της κινεζικής οικονομικής διπλωματίας στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.


Καλωσορίζουν και… προειδοποιούν

Στην τελετή για την ίδρυση της ΑΙΙΒ, που διοργάνωσε ο κινέζος υπουργός Οικονομικών Λου Τζιγουέι, στο Πεκίνο μετέβησαν εκπρόσωποι από 21 χώρες της ευρύτερης περιοχής.
Οι τρεις προαναφερθείσες σημαντικές χώρες που ήσαν απούσες είναι η Αυστραλία, η Νότια Κορέα και η Ινδονησία. Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι άσκησε πιέσεις στην κυβέρνηση της Καμπέρα (προσωπικά στον αυστραλό πρωθυπουργό Τόνι Αμποτ) προκειμένου να μην αναμειχθεί στην ΑΙΙΒ.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ωστόσο, δήλωσε ότι ο Κέρι «διαμήνυσε στην Κίνα και στις άλλες χώρες της περιοχής ότι οι ΗΠΑ καλωσορίζουν την ιδέα της δημιουργίας μιας τράπεζας υποδομών στην Ασία, αλλά υπογραμμίζουν την ανάγκη η τράπεζα αυτή να ανταποκρίνεται στα διεθνή στάνταρντ διοίκησης και διαφάνειας».
Η κυβέρνηση της Σεούλ δεν εκπροσωπήθηκε στην ΑΙΙΒ. Η Νότια Κορέα, ωστόσο, η οποία είναι μια από τις στενότερες συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, έχει εκφράσει την πρόθεση να συμμετάσχει και αυτή στην κινεζική πρωτοβουλία. Ενδιαφέρον για τη νέα τράπεζα είχε εκφράσει τον περασμένο μήνα πάντως και η κυβέρνηση της Αυστραλίας.
Η Ιαπωνία παρούσα

Τις απουσίες της Αυστραλίας, της Νότιας Κορέας και της Ινδονησίας αντιστάθμισε με το παραπάνω η παρουσία εκπροσώπου της Ιαπωνίας.
Πολλοί θεωρούσαν βέβαιη την αδιαφορία του Τόκιο για το κινεζικό εγχείρημα, δεδομένου ότι η Ιαπωνία δεν είναι μόνο η μεγάλη οικονομική ανταγωνίστρια της Κίνας στην Ασία, αλλά επιπλέον διαδραματίζει από κοινού με τις ΗΠΑ πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης, που έχει ενεργητικό 164 δισ. δολαρίων.
Εκτός από την Ιαπωνία, παρούσες στην «τελετή εγκαινίων» της ΑΙΙΒ – άρα και συμμέτοχες στην πρωτοβουλία του Πεκίνου – ήταν μεγάλες οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις της περιοχής, όπως η Ινδία, η Ταϊλάνδη και η Μαλαισία.
Μιλώντας στους εκπροσώπους των 21 χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού που συμμετέχουν στην ίδρυση της ΑΙΙΒ, ο πρόεδρος της Κίνας Ξι Τζινπίνγκ είπε ότι η νέα τράπεζα θα εφαρμόζει τις καλύτερες από τις πρακτικές λειτουργίας και χρηματοδοτήσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης.
«Η ΑΙΙΒ πρέπει να ακολουθεί σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της τους διεθνείς κανόνες και τις ισχύουσες διεθνώς διαδικασίες» είπε χαρακτηριστικά ο Ξι. «Εχουμε να διδαχθούμε από την Παγκόσμια Τράπεζα, από την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης και από άλλους υπάρχοντες υπερεθνικούς αναπτυξιακούς θεσμούς και να υιοθετήσουμε από αυτούς τις καλύτερες πρακτικές και τις πιο χρήσιμες εμπειρίες» τόνισε ο κινέζος πρόεδρος.
«Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα»

Η ΑΙΙΒ πρόκειται να ξεκινήσει να λειτουργεί το 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, επικεφαλής της τράπεζας (ή στέλεχος με μεγάλη επιρροή) θα είναι ο κινέζος τραπεζίτης Τζιν Λικούν, πρώην πρόεδρος της επενδυτικής τράπεζας China International Capital Corp.
«Κατανοώ αλλά δεν καλωσορίζω την ίδρυση της ΑΙΙΒ» δήλωσε την Πέμπτη ο ιάπωνας επικεφαλής της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης Τακεχίκο Νακάο και πρόσθεσε ότι… δεν ανησυχεί ιδιαίτερα!
Σημειωτέον ότι η νέα τράπεζα προβάλλει ως ανταγωνίστρια κυρίως της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης – η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ως βασικό αντικείμενο την καταπολέμηση της φτώχειας στον πλανήτη. Ιδρύθηκε το 1966 και προσφέρει εγγυήσεις και δάνεια σε αναπτυσσόμενες χώρες της περιοχής με επιτόκια χαμηλότερα από εκείνα της αγοράς. Ως τα τέλη του 2013 είχε χορηγήσει συνολικά δάνεια 21,02 δισ. δολαρίων.
Η Κίνα έχει μερίδιο 6,5% στην Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης, ενώ τα μερίδια ΗΠΑ και Ιαπωνίας είναι περίπου 15,6%.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk