Την εκτίμηση ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας οικοδομεί γέφυρες με τις Βρυξέλλες και τη γερμανική κυβέρνηση στο Βερολίνο και κρατά καθησυχαστική στάση απέναντι στους δυνητικούς επενδυτές διατυπώνει σε άρθρο του το περιοδικό Economist.

Στο άρθρο το οποίο τιτλοφορείται «Ελληνική διάσωση: Όχι τόσο γρήγορα» (Greece’s bail-out : Not so fast) ο Economist περιγράφει του πρόσφατους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για απεμπλοκή από το Μνημόνιο και την τρόικα, που οδήγησαν σε άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, ενώ κάνει αναφορά στο πολιτικό πλαίσιο, στην παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και στις σχέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους εταίρους της χώρας και την επενδυτική κοινότητα.

Οι συντάκτες του άρθρου υποστηρίζουν πως τα σχέδια της Ελλάδας για έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης τελούν υπό σύγχυση (disarray) και ότι τελικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να διαπραγματευτεί μια νέα πιστωτική γραμμή με την ΕΕ ή να αποδεχθεί 15 επιπλέον μήνες αυστηρής εποπτείας από το ΔΝΤ, ως αντάλλαγμα για την προληπτική στήριξη των 12 δισ. ευρώ.

Ο Economist σημειώνει πως ο έλληνας πρωθυπουργός επιμένει να υποστηρίζει ότι η εποχή του Μνημονίου τελειώνει και να μιλά για επανεμφάνιση των ξένων επενδύσεων, ωστόσο αναφέρει πως η απότομη άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων εμποδίζει το σχέδιο της κυβέρνηση να δανειστεί 9 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2015 και να χαλαρώσει τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας, που έχουν φέρει το 35% των Ελλήνων στα όρια της φτώχειας.

Το έγκριτο περιοδικό τονίζει πως οι προοπτικές της Ελλάδας επισκιάζονται και από την πολιτική αστάθεια. Ενδεικτικώς υπογραμμίζει πως η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται πλειοψηφία τριών πέμπτων στη Βουλή των 300 για να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο, σε διαφορετική δε περίπτωση θα γίνουν εκλογές.

Στο σημείο αυτό το δημοσίευμα του Economist αναφέρει χαρακτηριστικά: «Του (πρωθυπουργού Σαμαρά) λείπουν 26 ψήφοι. Επιπλέον, ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές και ακόμη και κάποιοι βουλευτές από το ΠαΣοΚ, μπορεί να αποφασίσουν να στρέψουν την υποστήριξή τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με διαφορά 4%-8% έναντι της Νέας Δημοκρατίας και ακόμη και οι υποστηρικτές της κυβέρνησης αρχίζουν να αποδέχονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Το ερώτημα είναι εάν η αντιπολίτευση θα συγκεντρώσει πλειοψηφία ή θα υποχρεωθεί να σχηματίσει συνασπισμό με άλλα αριστερά κόμματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται το ΠαΣοΚ ή το Ποτάμι».

Ο Economist αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας οικοδομεί γέφυρες με τους Ευρωπαίους ηγέτες, τις Βρυξέλλες και τη γερμανική κυβέρνηση. Έτσι, αν και επιμένει ακόμη ότι οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να διαγράψουν το ήμισυ του δημόσιου χρέους, για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους δεν είναι πλέον ο αδιάλλακτος που το 2012 υποσχόταν να σκίσει το «βάρβαρο Μνημόνιο» εάν ανερχόταν στην εξουσία. Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει πως ο κ. Τσίπρας έχει σιωπηρά προσπαθήσει να διαβεβαιώσει τους δυνητικούς επενδυτές ότι υπό μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα θα είναι ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις μέλος της ευρωζώνης.