Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι προχώρησε σε οκτώ συλλήψεις ύστερα από συμπλοκές με φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές στη συνοικία Μονγκόκ, σημείο κλειδί του κινήματος διαμαρτυρίας. Οι επτά άνδρες και μία γυναίκα, ηλικίας μεταξύ 32 και 82 ετών, συνελήφθησαν αργά χθες και αντιμετωπίζουν κατηγορίες μεταξύ άλλων για επίθεση, κατοχή επιθετικών όπλων και εμπρησμό, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Δεν αναφέρθηκαν συγκρούσεις στα δύο άλλα κύρια σημεία των διαδηλώσεων στο νησί του Χονγκ Κονγκ.

Οι συνομιλίες μεταξύ φοιτητών – οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία των διαδηλωτών – και των κυβερνητικών αξιωματούχων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δεν κατέληξαν σε μια συμφωνία για την επίλυση της διαφοράς.

Οι διαδηλωτές έχοντας «καταλάβει» εδώ και σχεδόν ένα μήνα διάφορα σημεία της πόλης, ιδιαίτερα γύρω από την έδρα της κυβέρνησης, δηλώνουν ότι έχουν σεβαστεί «την αρχή της ειρηνικής και μη βίαιης έκφρασης».

Την ίδια ώρα, δημόσιοι υπάλληλοι στο Χονγκ Κονγκ εξέφρασαν μαζικά μέσω Facebook την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για την άρνηση Πεκίνου να επιτρέψει σύστημα ελεύθερων εκλογών στην πρώην βρετανική αποικία, προτείνοντας εκλογικές μεταρρυθμίσεις που έχουν απορριφθεί ως ανεπαρκείς από τους ακτιβιστές.

Εργαζόμενοι σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων, οι υπηρεσίες επικοινωνίας της τοπικής κυβέρνησης, η αστυνομία και το δικαστικό σώμα, δημοσίευσαν φωτογραφίες από τις επαγγελματικές τους ταυτότητες χωρίς όμως να διακρίνεται το όνομά τους. Ένα μικρό κείμενο γραμμένο από αστυνομικό στα κινεζικά που επιδοκιμάστηκε με περίπου 6.000 «like» και αναδημοσιεύτηκε 600 φορές, αναφέρει: «Το σώμα μου είναι στο στομάχι του θηρίου, αλλά η καρδιά μου είναι με τον κόσμο».

Όχι λιγότεροι από 1.300 δημόσιοι λειτουργοί δημοσίευσαν άρθρο στην εφημερίδα Ming Pao για να αποδοκιμάσουν τα συνδικάτα τους που είχαν επικρίνει τους διαδηλωτές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με έρευνα του κινεζικού πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, παρά την ενόχληση πολλών κατοίκων που πλήττονται από τους αποκλεισμούς δρόμων και προβλήματα στις μεταφορές τους από τις 28 Σεπτεμβρίου, η υποστήριξη της κοινής γνώμης προς τους διαδηλωτές είναι μεγαλύτερη σε σχέση με πριν από ένα μήνα, με το 38% να επιδοκιμάζει και το 31% να διαφωνεί.