Εντός του θαλάσσιου Οικοπέδου 3 (που βρίσκεται απέναντι από τον Λίβανο) και εντός της κυπριακής ΑΟΖ εισήλθε ήδη το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός για σεισμικές έρευνες, συνοδευόμενο από δύο άλλα ερευνητικά πλοία. Πρόκειται για πρωτοφανή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους- μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε Εθνικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Ν. Αναστασιάδη για τα μέτρα που θα ληφθούν σε διεθνές επίπεδο.
Ο υπουργός Αμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, τόνισε ότι πρόκειται για μια προκλητική και παράνομη ενέργεια που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο που ταυτόχρονα υπονομεύει την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.
Λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, στην οποία εξετάστηκε η κατάσταση όπως διαμορφώνεται με τις τουρκικές προκλήσεις. Στη συνεδρίαση, έγινε ανασκόπηση της πορείας του Κυπριακού, συζητήθηκαν οι τουρκικές ενέργειες και αναλόγως των εξελίξεων τα περαιτέρω μέτρα αντίδρασης, όπως ανάφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα συνεχιστεί και αύριο, οπότε θα ανακοινωθούν και τα περαιτέρω μέτρα αντίδρασης της Λευκωσίας. Σημείωσε, επίσης, ότι υπήρξε ομόφωνη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα κόμματα για όλες τις εξελίξεις, ενώ σε κλίμα συναντίληψης ακούστηκαν εισηγήσεις τόσο από τους αρχηγούς των κομμάτων όσο και από τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.
Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της
Κλιμακώνοντας επικίνδυνα τις προκλήσεις η Τουρκία δέσμευσε και άλλες θαλάσσιες περιοχές για έρευνες που καλύπτουν μέρος του θαλάσσιου Οικοπέδου 9 εντός της κυπριακής ΑΟΖ( το Οικόπεδο που βρίσκεται απέναντι από την Αίγυπτο) για τη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών, καθώς και έρευνες και στο θαλάσσιο Οικόπεδο 2. Να σημειωθεί ότι τα οικόπεδα 2,3 και 9 έχουν παραχωρηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση στην ιταλοκορεατική ΕΝΙ/KOGAS. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η Τουρκία, αγνοώντας διεθνείς οργανισμούς, δηλώσεις ξένων ηγετών (αμερικανών, ΕΕ και ρώσων) για το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τον ορυκτό της πλούτο, επιχειρεί να τρομοκρατήσει ξένες εταιρίες να συνεργασθούν με την κυπριακή κυβέρνηση.
Το τουρκικό θράσος έφτασε στο σημείο να αγνοήσει και τις ασκήσεις που άρχισε σε γειτνιάζουσα θαλάσσια περιοχή ο ρωσικός στόλος με πραγματικά πυρά, με βολές πυραύλων επιφανείας- επιφανείας. Αύριο αρχίζει και η κυπρο- ισραηλινή άσκηση με συμμετοχή αεροσκαφών F-15 και F-16.
Αθήνα: Καλούμε την Τουρκία να ανακρούσει πρύμναν
Καταδικάζει η Αθήνα την παρουσία του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους «Μπαρμπαρόσα» εντός της κυπριακής ΑΟΖ με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο να καλεί την Άγκυρα να ανακρούσει πρύμναν και να κινηθεί στο πλαίσιο του διεθνούς νομιμότητας.
Επίσης, καλεί την Τουρκία να αντιληφθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει, διαφορετικά θέτει σε κίνδυνο τόσο τη δική της ευρωπαϊκή πορεία όσο και την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Κι όλα αυτά, συνεχίζει ο κ. Βενιζέλος, την ώρα που η προσοχή όλων θα έπρεπε να είναι στραμμένη στο Κομπάνι, στον ISIS και στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. «Το μέτωπο διασπάται και η ευθύνη της Τουρκίας είναι τεράστια» σημειώνει.
Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών έχει ως εξής: «Δυστυχώς, η Τουρκία δεν άκουσε τη φωνή της διεθνούς κοινότητας, δεν άκουσε τη φωνή του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν άκουσε τη φωνή της διεθνούς νομιμότητας.
» Το πλοίο της, το Barbaros, βρίσκεται στην περιοχή της Κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και υφαλοκρηπίδας και θα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει έρευνες που προφανώς συνιστούν βάναυση προσβολή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας γιατί στην περιοχή αυτή δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
» Δεν διεκδικεί εκεί κάτι η Τουρκία. Η Τουρκία φαίνεται να ενεργεί εκεί εξ ονόματος του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Άρα, ο πυρήνας της υπόθεσης είναι η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την υπόσταση και τη διεθνή νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία, όμως, είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, κράτος που αναγνωρίζεται διεθνώς από όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, εκτός από την Τουρκία.
» Αν η Τουρκία δεν αντιληφθεί ότι η Κυπριακή δημοκρατία υπάρχει, θέτει η ίδια ανυπέρβλητα εμπόδια στην ευρωπαϊκή της πορεία και προοπτική. Αν η Τουρκία δεν αντιληφθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει, τότε δεν υπάρχει πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις σε σχέση με το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη συνύπαρξη και τη συμβίωση των δύο κοινοτήτων.
» Η Τουρκία υπονομεύει τον διάλογο στην Κύπρο και δημιουργεί μια εστία κρίσης, τη στιγμή που η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη – και πρέπει να είναι στραμμένη – στο Κομπάνι, στον ISIS, στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και στις κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στη νότια και στην ανατολική γειτονία της. Δυστυχώς, το μέτωπο διασπάται και η ευθύνη της Τουρκίας είναι τεράστια.
» Γι΄αυτό την καλούμε να ανακρούσει πρύμναν, όχι μόνον το πλοίο, αλλά και η εξωτερική της πολιτική, και να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, να υποβοηθήσει και να υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας που είναι το ασφαλές πλαίσιο και για τις διμερείς μας σχέσεις αλλά και για την ευρωπαϊκή της πορεία».