Στην ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού και στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Τουρισμού εστίασε η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας σε ημερίδα στο Ηράκλειο της Κρήτης, με θέμα: «Αγροτουρισμός –Οινοτουρισμός –Προσκυνηματικός Τουρισμός: Στρατηγική ανάπτυξης για το Νότο και την ενδοχώρα της Κρήτης».
«Με τις παρεμβάσεις μας καταφέραμε και δώσαμε διάσταση σε βασικές έννοιες όπως των «Επιχειρήσεων Αγροτουρισμού» και του «Αγροκτήματος». Εισάγαμε τις έννοιες του «Καλαθιού Αγροτικών Προϊόντων Περιφέρειας», του «Ειδικού Σήματος Αγροτουρισμού» και του «Σήματος επισκέψιμου οινοποιείου». Για πρώτη φορά ορίστηκαν ελάχιστες προϋποθέσεις άσκησης της δραστηριότητας των επιχειρήσεων αγροτουρισμού και οινοτουρισμού», τόνισε η υπουργός.
Αναφερόμενη στον προσκυνηματικό τουρισμό επισήμανε τα πρωτόκολλα συνεργασίας που υπέγραψε το υπουργείο με την Εκκλησία, για την ανάδειξη των μοναδικών θρησκευτικών μνημείων της Ελλάδας.
Η ίδια τόνισε ότι η πιστή εφαρμογή του εθνικού σχεδίου για τον τουρισμό είχε ως αποτέλεσμα ο τουριστικός κλάδος να εξελιχθεί σε καταλύτη ανάπτυξης της οικονομίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2014 «είχαμε αύξηση των εισπράξεων 13,4% και αύξηση της κίνησης κατά 15,6%», σημείωσε.
Εστιάζοντας στον τουρισμό της Κρήτης, τόνισε ότι «αποτελεί βασικό τομέα παραγωγής πλούτου», ωστόσο επισήμανε ότι «η μεγάλη πρόκληση είναι η ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ του νότιου τμήματος του νησιού και της ενδοχώρας», προσθέτοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση «το νησί μπορεί να αξιοποιήσει τα πολλά και μοναδικά του στοιχεία».