Την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για την οικονομία και τον ιό Έμπολα.{{{ audio1 }}}

Για την οικονομία

«Θέλουμε να χρηματοδοτηθούμε κανονικά και αυτό μπορεί να γίνει στα πλαίσια μιας συζήτησης. Έρχεται και λέει κάποιος να το κάνουμε αυτό, διακόπτεται η χρηματοδότηση και πρέπει να υποβάλλετε αίτηση, αλλά για να υπάρξει χρηματοδότηση, πρέπει να υπάρξει και μια προληπτική γραμμή στήριξης, μη γίνει κάτι αρνητικό. Είναι άλλο ζήτημα η χρηματοδότηση και άλλο το πρόγραμμα. Ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί στο θέμα του προγράμματος. Τοποθετήθηκε στην ομιλία του (στη Βουλή) με πολύ σαφή και κατανοητό τρόπο και σας θυμίζω ότι είπε: «Έξοδος από το μνημόνιο σημαίνει επιστροφή στις κακές μας συνήθειες»; Έθεσε αυτό το ερώτημα και το απάντησε αμέσως ο ίδιος, ότι έξοδος από το μνημόνιο σημαίνει ότι συνεχίζουμε την προσπάθεια που κάνουμε να έχουμε πειθαρχημένα δημοσιονομικά και ένα πρόγραμμα που θα παράγει πλεονάσματα σε επίπεδο δημοσιονομικό και να συνεχίζουμε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που ενισχύει τα μεγέθη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Δεν τα λέω εγώ αυτά, διότι βγαίνουν κάποιοι και λένε για φόβο ή κίνδυνο… Δεν τα λέμε αυτά εμείς. Ποιος φόβος; Εμείς τα λέμε; Δεύτερον: στην ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω του δημοσκοπικού προβαδίσματος που έχει, αντιδρούν οι αγορές με αυτόν τον τρόπο. Σου λένε «αν είναι, παιδιά, να κάνετε εκλογές σε τρεις μήνες και να πάτε να βγάλετε κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς σας ενημερώνουμε ότι δεν επιθυμούμε να δανειοδοτήσουμε τη χώρα».»

Για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα

«Έγινε χθες μια συνάντηση των υπουργών Υγείας της ΕΕ. Δεν ήταν συμβούλιο υπουργών, αλλά μια συνάντηση υψηλού επιπέδου και στόχος ήταν να ενισχυθεί ο συντονισμός της ΕΕ για την αντιμετώπιση του Έμπολα. Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα, δηλαδή στο πώς είναι η κατάσταση, είναι ότι ο κίνδυνος για την Ευρώπη είναι σχετικά χαμηλός, αλλά ο ΠΟΥ διατηρεί υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης, όπως απαιτείται. Εκείνο που προκύπτει, είναι ότι υπάρχει ανάγκη ενός ενισχυμένου μηχανισμού παρακολούθησης τυχόν ύποπτων κρουσμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της κινήσεως στα όρια του Σένγκεν. Εμείς, στην πραγματικότητα, επειδή δεν έχουμε απευθείας πτήσεις και οι πτήσεις με ανταπόκριση είναι σχετικά λίγες, θα κάνουμε ένα screening που θα έχει ένα ερωτηματολόγιο που θα μας προσδιορίζει τον τόπο προέλευσης και τυχόν ύπαρξης συμπτωματολογίας και θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις μετά να γίνει τυχόν υγειονομική διαχείριση του συγκεκριμένου προσώπου. Δεν έχουμε καν ύποπτο κρούσμα ακόμα, γιατί μπορεί να μην έχει εμφανιστεί καν συμπτωματολογία. Μπορώ, όμως, να σας πω ότι στα αεροδρόμιά μας δεν έχει εμφανιστεί κάτι ακόμα και ο αριθμός είναι πολύ μικρός, ελάχιστος για τις πτήσεις. Είναι, όμως, ένα μέτρο που λαμβάνεται. Εν συνεχεία, έχουμε τα λιμάνια. Η εισόδός μας από τα λιμάνια, δεδομένου ότι ο χρόνος εκδήλωσης του ιού και επώασής του είναι 21 μέρες, ο χρόνος για να ξεκινήσει ένα πλοίο από τη Δυτική Αφρική και να φτάσει σε εμάς σημαίνει ότι θα έχει εμφανίσει ήδη ένα κρούσμα τη συμπτωματολογία, διότι θα είναι 15 μέρες αν κάνει αυτή τη διαδρομή. Επομένως, είναι σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά ήδη έχει τοποθετηθεί ένας έλεγχος στις πύλες εισόδου από θαλάσσης. Το τρίτο ζήτημα που έχουμε εμείς είναι η άτυπη, μη κανονική είσοδος, η οποία στην ουσία αφορά παράνομους μετανάστες. Εκεί, για να προσδιορίσουμε λίγο τον κίνδυνο και να μην αιωρείται, προφανώς δεν υπάρχει μετανάστης που θα ξεκινήσει από εκεί και θα έλθει με τα πόδια, διότι θα έχουν παρέλθει τα συμπτώματα όταν φτάσει. Υπάρχει μόνο το ζήτημα εάν αποπειραθεί να περάσει αεροπορικώς και εκεί είπαμε ότι θα γίνει μια πρόσληψη 30 υγειονομικών, για να ενισχυθούν τα νησιά μας, να παρέχουμε υγειονομικές υπηρεσίες στους παράνομους μετανάστες, να εξασφαλίσουμε την κάλυψη των νησιών μας και ταυτόχρονα την είσοδο στη ζώνη Σένγκεν, δηλαδή στην Ελλάδα, να μην αποτελεί κίνδυνο για την Ελλάδα.»