Εκφράζοντας την προσδοκία να ανέβει η αγορά των σκαφών αναψυχής ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εγκαινίασε την Τετάρτη την έκθεση «Ναυτικό Σαλόνι» η οποία «άνοιξε τις πύλες της» μετά από διάστημα δύο ετών που λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν είχε διοργανωθεί.
Ο κ.Βαρβιτσιώτης σημείωσε στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ότι «είχαμε πει ότι θα καταργήσουμε την ερασιτεχνική άδεια αλιείας του σκάφους, που ήταν μια πολύ μεγάλη επιβάρυνση. Την καταργήσαμε. Είχαμε πει ότι θα απελευθερώσουμε τις μισθώσεις των σκαφών. Τις απελευθερώσαμε. Είχαμε πει να εισάγουμε την μικτή χρήση ανάμεσα σε ιδιωτικό και επαγγελματικό σκάφος και ο καθένας θα μπορεί να νοικιάζει το σκάφος του. Σήμερα το κάναμε. Είχαμε πει ότι θα καταργήσουμε διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Και το πράξαμε».
Ο υπουργός Ναυτιλίας πρόσθεσε πως: «Προσδοκούμε να φέρουμε περισσότερα σκάφη στη χώρα, μικρά και μεγάλα. Μάλιστα, γι αυτό το λόγο, όταν περάσαμε στο τέλος του χρόνου τις ρυθμίσεις για τα σκάφη αναψυχής, καταργήσαμε το φόρο πολυτελείας 10% σε όλα τα σκάφη. Δε λέω ότι τα πράγματα με ένα νόμο γίνανε με μαγικό τρόπο καλύτερα. Υπάρχουν υποδομές που πρέπει να φτιάξουμε, οφείλουμε να φτιάξουμε ράμπες, υποδομές στις μαρίνες και να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα δικών σας επιχειρήσεων που έχουν σχέση με την ναυτιλία και την αδειοδότησή τους».
Μιλώντας ως φίλος του γιώτινγκ, όπως είπε, «οι συνεργάτες μου και εγώ θα είμαστε πάντα δίπλα στο πλευρό σας. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε την επαφή των Ελλήνων με τη θάλασσα, να αναπτύξουμε τον τομέα του θαλασσίου τουρισμού, όπως και την καθιέρωση και αδειοδότηση του αλιευτικού τουρισμού. Μία Υπουργική Απόφαση που εδώ και πολύ καιρό εκκρεμούσε, αλλά μόλις προχθές υποβλήθηκε στην επιτροπή των κομμάτων ώστε να αναπτύξουμε και αυτό το κομμάτι, θα γίνει σύντομα πραγματικότητα».
Είπε επίσης ότι δημιουργήθηκε ένα Λιμεναρχείο το οποίο θα ειδικεύεται ειδικά στα θέματα των σκαφών αναψυχής, το Λιμεναρχείο Σαρωνικού, το οποίο θα ξεκινά από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι την Σαρωνίδα και θα καλύπτει όλο το παράκτιο και θαλάσσιο πληθυσμό της Αττικής.
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του εξέφρασε την ελπίδα «του χρόνου να εγκαινιάσουμε μία ακόμα μεγαλύτερη έκθεση με πολύ μεγαλύτερα σκάφη τα οποία θα κατασκευάζονται στην χώρα μας και θα μπορούν να εξάγονται στο εξωτερικό με πάρα πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Καλές δουλειές σε όλους».