Οι κουρδικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη νύχτα δύο θέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη συριακή πόλη Κομπάνι, με την εξτρεμιστική οργάνωση να διατηρεί τον έλεγχο επί σχεδόν της μισής πόλης, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το ΙΚ που εξαπέλυσε μεγάλη επιχείρηση στις 16 Σεπτεμβρίου εναντίον του Κομπάνι απειλεί να καταλάβει την πόλη αυτή, αλλά έρχεται αντιμέτωπο με τη λυσσαλέα αντίσταση των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της μεγαλύτερης κουρδικής πολιτοφυλακής στη Συρία.

«Οι YPG πραγματοποίησαν αντεπίθεση στο νότιο τομέα του Κομπάνι και ανέκτησαν δύο θέσεις που τελούσαν υπό τον έλεγχο του ΙΚ σκοτώνοντας 13 τζιχαντιστές», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Ταυτόχρονα τα αεροσκάφη του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού πραγματοποίησαν σήμερα τουλάχιστον δύο νέους βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων του ΙΚ στην ανατολική και νότια πόλη. Η πρώτη επιδρομή έγινε τα ξημερώματα, η δεύτερη προς το μεσημέρι και έπληξε το κέντρο του Κομπάνι.

Στις 6 Οκτωβρίου οι τζιχαντιστές κατάφεραν να εισέλθουν στο Κομπάνι αφού κατέλαβαν τα γύρω χωριά καταλαμβάνοντας ανατολικές περιοχές και μέρη στη νότια και δυτική πόλη. Κατέλαβαν επίσης το αρχηγείο των κουρδικών δυνάμεων στο βορρά της πόλης, ένα χιλιόμετρο από τα τουρκικά σύνορα.

Ωστόσο χθες βράδυ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι YPG «κατάφεραν να προελάσουν μερικά μέτρα προς το εσωτερικό του γενικού αρχηγείου», στον χώρο του οποίου υπάρχουν τα κτίρια της διοίκησης των YPG, των Ασάγες (κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας) και του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.

Παράλληλα σήμερα σφοδρές μάχες μαίνονται μεταξύ των τζιχαντιστών και κούρδων μαχητών κοντά στο τουρκικό συνοριακό φυλάκιο Μουρσίτπιναρ, απειλώντας να διακόψουν κάθε σημείο διέλευσης μεταξύ του Κομπάνι και της Τουρκίας και πυρά αυτόματων όπλων και όλμων πλήττουν διαδοχικά τα περίχωρα του Κομπάνι, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου από την τουρκική μεθόριο.

Την περιοχή αυτή διασχίζουν καθημερινά κούρδοι πολίτες που εγκαταλείπουν την πόλη τους, ενώ από εκεί μεταφέρονται οι τραυματισμένοι κούρδοι μαχητές για να νοσηλευτούν στα νοσοκομεία της τουρκικής πόλης Σουρούτς.
Περισσότεροι από 200.000 κούρδοι πρόσφυγες από την περιοχή του Κομπάνι έχουν ήδη διασχίσει τα τουρκικά σύνορα για να σωθούν από την επέλαση των τζιχαντιστών.

Εδώ και ημέρες λυσσαλέες μάχες μαίνονται μεταξύ των τζιχαντιστών του ΙΚ και των κουρδικών δυνάμεων για τον έλεγχο της μεθοριακής πόλης.

Η Τουρκία έχει αναπτύξει μεγάλες στρατιωτικές ενισχύσεις, κυρίως θωρακισμένα οχήματα και δυνάμεις πυροβολικού, κατά μήκος των συνόρων της απέναντι από το Κομπάνι. Ωστόσο αρνείται επί του παρόντος να επέμβει στρατιωτικά, στο πλευρό των συμμάχων της, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι μια τέτοια επιχείρηση ίσως ενισχύσει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Οι ΗΠΑ θα κάνουν χρήση των βάσεων της Tουρκίας κατά των τζιχαντιστών

Η Τουρκία αποφάσισε να επιτρέψει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις αεροπορικές βάσεις της για να πολεμήσουν εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), δήλωσε χθες, Κυριακή, ένας αμερικανός αξιωματούχος καθώς η Ουάσινγκτον έσπρωχνε τις τελευταίες ημέρες την Αγκυρα να εμπλακεί περισσότερο στη μάχη εναντίον της ισλαμιστικής οργάνωσης στη Συρία.

Εντάθηκαν τα αεροπορικά πλήγματα στο Κομπάνι, με τους Κούρδους να μιλούν για ανάκτηση ορισμένων σημείων.

Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί από καιρό τη μεγάλη βάση του Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία, αλλά μέχρι τώρα τα αμερικανικά αεροπλάνα που χρησιμοποιούνταν για τα πλήγματα εναντίον του ΙΚ απογειώνονταν από τις αεροπορικές βάσεις Αλ-Ντάφρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Άλι αλ-Σάλεμ στο Κουβέιτ και Αλ-Ουντέιντ στο Κατάρ.
«Οι λεπτομέρειες της χρησιμοποίησης (των τουρκικών βάσεων στη μάχη εναντίον του ΙΚ) εξακολουθούν να βρίσκονται υπό επεξεργασία», δήλωσε ένας αμερικανός αμυντικός αξιωματούχος ζητώντας να μην κατονομασθεί.

«Οι λεπτομέρειες της χρησιμοποίησης των τουρκικών βάσεων εξακολουθούν να βρίσκονται υπό επεξεργασία» δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Η Ουάσινγκτον εξέφραζε τελευταία την απογοήτευσή της για την απροθυμία της Τουρκίας να εμπλακεί στρατιωτικά στη Συρία.

Την ίδια ώρα οι τζιχαντιστές έστειλαν την Κυριακή ενισχύσεις στο Κομπάνι, την πόλη της βόρειας Συρίας στη μεθόριο με την Τουρκία, όπου οι κουρδικές δυνάμεις προβάλλουν σθεναρή αντίσταση.

Εντάθηκαν οι επιδρομές στο Κομπάνι

Οι Κούρδοι μαχητές προωθήθηκαν κατά περίπου 50 μέτρα προς την κατεύθυνση του γενικού επιτελείου τους από όπου οι τζιχαντιστές τους είχαν απωθήσει την Παρασκευή, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Ισλαμικό Κράτος εκτόξευσε 11 ρουκέτες εναντίον του κέντρου του Κομπάνι, ανέφερε Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Η ισχύς των αεροπορικών επιδρομών είχε ενταθεί την Κυριακή. Εκπρόσωπος της YPG, της κουρδικής ομάδας ενόπλων, είπε πως «οι τελευταίες επιδρομές βοήθησαν πολύ, ενώ η Ουάσινγκτον από την πλευρά της διαπιστώνει, διά στόματος του υπουργού Άμυνας Τσακ Χέιγκελ «πραγματικά κάποια πρόοδο» στο έδαφος.

Οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να υπερτερούν, καθώς είναι περισσότεροι και καλύτερα οπλισμένοι.
Η λυσσαλέα αντίσταση των κουρδικών δυνάμεων υποχρέωσε, ωστόσο, το Ισλαμικό Κράτος να φέρει ενισχύσεις από τη Ράκα και το Χαλέπι, τα προπύργιά του στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

«Στέλνουν ακόμη και ανθρώπους που δεν έχουν πολλή πείρα από μάχες» δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου. «Είναι γι’ αυτούς μια κρίσιμη μάχη. Αν δεν καταφέρουν να πάρουν το Κομπάνι, η εικόνα τους θα πληγεί σοβαρά (…). Έχουν ρίξει όλο το βάρος τους σ’ αυτή τη μάχη».

Οι υπερασπιστές του Κομπάνι από την πλευρά τους δεν μπορούν να λάβουν ενιχύσεις επειδή η Τουρκία έχει αποκλείσει τα σύνορά της, εμποδίζοντας κυρίως τους Κούρδους της Τουρκίας να σπεύσουν προς βοήθειαν των πολιορκημένων ομοεθνών τους.

Η στάση αυτή της Άγκυρας έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες φιλοκουρδικές ταραχές στην Τουρκία, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 34 ανθρώπους.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επιβεβαίωσε πάντως την Κυριακή, πως η χώρα του θα ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν επανέλαβε τη «βαθιά ανησυχία (του) για την κατάσταση μέσα και γύρω» από το Κομπάνι και κάλεσε «όλα τα μέρη να αναλάβουν δράση για να εμποδίσουν μια σφαγή αμάχων».