Συνεχίζεται και την εβδομάδα αυτή η πτώση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας εξαιτίας των φόβων της αγοράς για ανεξέλεγκτη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, που ενδεχομένως θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα παγκόσμια οικονομική ύφεση.
Τη Δευτέρα στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας (τύπου Βrent) υποχώρησε προς στιγμήν στα 87,74 δολάρια το βαρέλι, που είναι το χαμηλότερο τιμής επίπεδο που παρατηρείται από το Δεκέμβριο του 2010. Στη συνέχεια η τιμή ανέκαμψε στα 88,12 δολάρια το βαρέλι.
Στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού υποχώρησε κατά 1,40 δολάρια (1,63%) συγκριτικά με την τιμή κλεισίματος της περασμένης Παρασκευής στα 84,42 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.
Πέρα από την προοπτική χαμηλότερης οικονομικής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο (μόλις την περασμένη εβδομάδα το ΔΝΤ μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ εφέτος από το 3,4% στο 3,3%), η πτώση αποδίδεται και στην πρόσφατη απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να εγκαταλείψει την τιμή-στόχο των 100 δολαρίων το βαρέλι για το αργό και να αυξήσει την παραγωγή της για να διατηρήσει το μερίδιό της στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά.
Η πτώση αποδίδεται δηλαδή εν πολλοίς στο γεγονός ότι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο αποφασίζει να διατηρήσει το μερίδιό της στην αγορά αδιαφορώντας για τις τιμές.
Σημειώνεται ότι οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έχουν υποχωρήσει κατά 20% από τον περασμένο Ιούνιο στις διεθνείς αγορές.
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση που έκανε το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ Αλί αλ-Ομαΐρ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KUNA, ότι «πιθανότατα το κατώτατο επίπεδο στο οποίο μπορεί να φθάσει η τιμή του αργού είναι τα 76-77 δολάρια το βαρέλι».
Πρόκειται για την τιμή κόστους παραγωγής ενός βαρελιού πετρελαίου στη Ρωσία και στις ΗΠΑ. Ο κουβεϊτιανός υπουργός θεωρεί, δηλαδή, ότι οι μεγάλες (πολιτικά) πετρελαϊκές δυνάμεις του πλανήτη –οι ΗΠΑ συγκεκριμένα… –θα φροντίσουν με κάποιον τρόπο ώστε να μη φθάσουν στο σημείο να παράγουν πετρέλαιο με ζημιά.
Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ χάρη στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων σχιστολιθικού πετρελαίου στην επικράτειά της έχει καταφέρει να απεξαρτηθεί πλήρως από τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής. Και είναι προφανές ότι η Ουάσιγκτον δεν θα ήθελε να χάσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της.
Παρατηρεί κανείς ότι από τη μια πλευρά η επιχειρηματολογία του αλ-Ομαΐρ έχει μια λογική. Από την άλλη, όμως, η λογική αυτή δεν… λέγεται. Διότι κατά έναν τρόπο σπρώχνει την αγορά να δοκιμάσει το επίπεδο αυτό των τιμών.