Δύο… ημέρες απέμειναν μέχρι την Τετάρτη για την έναρξη της φετινής σεζόν διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης και το αλαλούμ με τα περιβόητα συστήματα εισροών-εκροών, που είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, καλά κρατεί.

Δεν αποκλείεται η διάθεσή του να ξεκινήσει με προβλήματα στην τροφοδοσία, αφού αρκετοί πρατηριούχοι αλλά και βυτιοφορείς που πωλούν το συγκεκριμένο καύσιμο δεν έχουν τοποθετήσει ακόμη συστήματα εισροών- εκροών στις δεξαμενές τους, επικαλούμενοι τον μικρό αριθμό εγκαταστατών πανελλαδικά και κατ’ επέκταση την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στα χρονοδιαγράμματα.

Βάσει του νόμου, όσοι από τους μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης δεν διαθέτουν ως αύριο 14 Οκτωβρίου 2014 συστήματα εισροών εκροών, χάνουν αυτόματα το δικαίωμα διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης. Υπολογίζεται ότι ένας σημαντικός αριθμός όσων δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στη διανομή πετρελαίου θέρμανσης δεν έχει ακόμη εγκαταστήσει συστήματα εισροών εκροών.

«Οσοι δεν διαθέτουν συστήματα εισροών-εκροών, δεν μπορούν από μεθαύριο να πωλούν πετρέλαιο», αναφέρει από την πλευρά του στέλεχος του υπ. Ανάπτυξης. Δεν αποκλείεται ωστόσο, προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με τον εφοδιασμό της αγοράς, να δοθεί κάποιο είδος σιωπηρής παράτασης

Σε επιστολή που απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Ελλάδος (ΠΟΠΕΚ) προς τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, μιλά για κίνδυνο τμήμα του κλάδου να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στην «κατά πάσα πιθανότητα αυξημένη εξαιτίας των μειωμένων τιμών φετινή ζήτηση» επειδή ακριβώς δεν έχει προλάβει να τοποθετήσει συστήματα εισροών εκροών.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη μείωση του ειδικού φόρου, αλλά και την συνεχιζόμενη πτώση της διεθνούς τιμής, το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να κάνει πρεμιέρα προς 1.06-1,07 ευρώ το λίτρο. Αν κάποιος είναι δικαιούχος επιδόματος θέρμανσης, θα το αγοράζει προς 0,71-0,72 ευρώ το λίτρο.

Η ομοσπονδία των πρατηριούχων υποστηρίζει ότι οι βασικοί λόγοι της καθυστέρησης από τα μέλη της να ανταποκριθούν στην υποχρέωση του νόμου είναι αφενός ο μικρός αριθμός των πιστοποιημένων πανελλαδικά εταιρειών να κάνουν ογκομετρήσεις δεξαμενών (σσ: είναι μόλις 4), και αφετέρου η έλλειψη εξαρτημάτων του συστήματος εισροών εκροών μαζί με την αδυναμία των λιγοστών εγκαταστατών πανελλαδικά να ανταποκριθούν στα χρονοδιαγράμματα εγκατάστασής τους.

Ζητούν λοιπόν νέο χρονοδιάγραμμα για την προσαρμογή των πωλητών πετρελαίου θέρμανσης στο μέτρο των συστημάτων εισροών εκροών, προκειμένου να ξεκινήσει ομαλά η διάθεση του πετρελαίου.