«Λυπηρό και παράδοξο», χαρακτηρίζει, με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το γεγονός ότι η Τουρκία αποφάσισε να προκαλέσει νέα ένταση, που υπονομεύει τη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού.

Στο κέντρο των επιλογών της Τουρκίας βρίσκεται, τονίζει το Υπουργείο, η άρνησή της να αντιληφθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος – μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ασκεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά του δικαιώματα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο,δικαιώματα, που περιλαμβάνουν και αυτά επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας της.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και προσωπικά ο Πρόεδρός της Νίκος Αναστασιάδης, έχει καταστήσει σαφές, σε όλους τους τόνους και κατ’ επανάληψη, ότι τα οφέλη που προέρχονται από την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανήκουν σε όλους τους κύπριους πολίτες.

Άλλωστε, προστίθεται στην ανακοίνωση, στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συμφωνημένης λύσης για το Κυπριακό, στην αρμοδιότητα της Κεντρικής Κυβέρνησης θα ανήκουν τα θέματα που αφορούν στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων και του ορυκτού πλούτου, καθώς και τα ζητήματα άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Είναι, συνεπώς», συμπεραίνει το υπουργείο Εξωτερικών, «απολύτως αντιφατικό να κατηγορείται η Κυπριακή Δημοκρατία για στοιχειώδεις πράξεις ενεργοποίησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της και αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού, όταν είναι η Τουρκία αυτή η οποία, με την παράνομη αγγελία της (NAVTEX), απειλεί να θίξει αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα».

Είναι, επίσης, παράδοξο η Τουρκία να στρέφεται, σε σχέση με το Κυπριακό, προς την κατεύθυνση της Ελλάδας, τονίζεται περαιτέρω στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και υπογραμμίζει σχετικά:

«Η Ελλάδα δεν κατηγορείται διεθνώς για στρατιωτική εισβολή και παράνομη κατοχή και εποικισμό και σέβεται τους θεσμούς και τις διαδικασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας, η οποία εκφράζεται δημοκρατικά μέσα από την ηγεσία της.

»Η Ελλάδα συμβάλλει εποικοδομητικά στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων και μέσω των χιαστί συναντήσεων που πραγματοποιούνται στην Αθήνα και στην Άγκυρα με τους διαπραγματευτές της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας.

»Όμως, δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια και να θεωρεί ότι η στάση της Ελλάδας στο Κυπριακό ή η σχέση της Ελλάδας με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι η ίδια με τη δική της θέση, τη δική της ευθύνη και τη δική της δυνατότητα άσκησης επιρροής προς την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα, εξ ονόματος της οποίας εκδίδει ανακοινώσεις».

Η Τουρκία μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να συμβάλει αποτελεσματικά στην επανάληψη των συνομιλιών των δύο ηγετών, στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων και στη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, με κινήσεις, που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και με την αποδοχή του γεγονότος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος- μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εθνική κυριαρχία και εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικού.