Το «Mικρό Παρίσι» επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας

Το Μικρό Παρίσι επιστρέφει στην καρδιά της Αθήνας, πιστό στο ραντεβού του κι εφέτος την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου. Θέατρο, μουσική, χορός, δράσεις και θέατρο δρόμου, εικαστικά, ζωγραφική δρόμου, σινεμά, μόδα, διαλέξεις και φόρουμ θα πλημμυρίσουν τους δρόμους του κέντρου της Αθήνας έως τις 19 Οκτωβρίου.

Το Μικρό Παρίσι επιστρέφει στην καρδιά της Αθήνας, πιστό στο ραντεβού του κι εφέτος την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου. Θέατρο, μουσική, χορός, δράσεις και θέατρο δρόμου, εικαστικά, ζωγραφική δρόμου, σινεμά, μόδα, διαλέξεις και φόρουμ θα πλημμυρίσουν τους δρόμους του κέντρου της Αθήνας έως τις 19 Οκτωβρίου.

«Όχημα για εξερεύνηση στα άδυτα των Αθηνών; Όχημα για ταξίδι στο χρόνο; Σ΄ ένα χθες ρομαντικό ή κυνικό, σε καιρούς ακμής ή παρακμής, ειρήνης ή πολέμου; Πύλη προς το αύριο μιας μεγάλης μητρόπολης πολιτισμού που ξαναβρίσκει το ένδοξο της παρελθόν; Κόμβος επικοινωνίας με την παγκόσμια δεξαμενή τεχνών και πνεύματος;
Διαβατήριο για το ταλαντούχο δυναμικό της κοινωνίας μας; Κοινωνική ακαδημία ή εργαλείο κοινωνικής κάθαρσης; Όπως και να το χαρακτηρίσει κανείς το μικρό Παρίσι των Αθηνών είναι μια κατηγορία από μόνο του». Περιγράφει ο διευθυντής του φεστιβάλ και επικεφαλής του Αθηναϊκού καλλιτεχνικού δικτύου Μάριος Στρόφαλης.
Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί στην ευρύτερη γειτονιά του κέντρου κάτω από την πλατεία Ομονοίας, γύρω από την πλατεία Βάθη και την πλατεία Καραϊσκάκη, ως τον σταθμό Λαρίσσης, όπου οι δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα (Μάρνη, Φαβιέρου, Μαιζώνος, Β.Ουγκώ, Σατωβριάνδου, Βερανζέρου κ.α). Εκεί συναντιούνται, εδώ και χρόνια, ο αθηναϊκός αστικός πολιτισµός, η ελληνική λαϊκή παράδοση, οι κουλτούρες των μεταναστών, των ταξιδιωτών και των επισκεπτών.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που γεννήθηκε για να μπολιάσει με πολιτισμό και τέχνη μια από τις πιο αδικημένες περιοχές της Αθήνας και τελικά ανδρώθηκε πολύ γρήγορα σε ένα καταξιωμένο διεθνές πολυ-φεστιβάλ. Το μικρό Παρίσι των Αθηνών 2013 ήταν αφιερωμένο στον Albert Camus για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.
Το «μικρό Παρίσι των Αθηνών 2014», 100 χρόνια μετά από την έναρξη του 1ου παγκόσμιου πολέμου ανασκαλίζει την belle époque και την αδυναμία της να αποτρέψει τον πόλεμο. Η εποχή εκείνη λίγο πριν από την βιομηχανική επανάσταση εμπνέει σήμερα την σύγχρονη πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία που θα πλημμυρίσει για δεύτερη χρονιά μια από τις πιο υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας.
Αυτές τις10 ημέρες θα παρελάσουν πάνω από 500 καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος, από 30 επιλεγμένα σημεία (δρόμοι, πλατείες, θέατρα, ωδεία, σχολεία, γκαλερί, μουσικά καφενεία, σινεμά και άλλοι εναλλακτικοί χώροι).
Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, βαριετέ, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, ζωγραφική του δρόμου, σινεμά, μόδα, διαλέξεις και πολλές ανοιχτές συζητήσεις πνευματικών ανθρώπων έρχονται να φωτίσουν μια εποχή που έχει πολλές ομοιότητες με το σήμερα.
«Μέσα σε έναν χρόνο λοιπόν το μικρό Παρίσι των Αθηνών γίνεται ένα ση-
μαντικό θεματικό διεθνές φεστιβάλ της Μεσογείου, υψηλής αισθητικής που
ωστόσο δεν χάνει την λαϊκή του υπόσταση. Η κοινωνική ευαισθησία είναι πάντα η αφετηρία της έμπνευσης και η κινητήριος δύναμη του προβληματισμού που μας οδήγησε φέτος να χτίσουμε νέα βαθιά θεμέλια μέσα στα σχολεία της πολύπαθης γειτονιάς. Η είσοδος του φεστιβάλ στο 51ο Δημοτικό σχολείο της οδού Ακομινάτου είναι μόνο η αρχή για τη γέννηση μιας κοινωνικής ακαδημίας πολιτισμού που θα είναι σε θέση να προετοιμάζει τα «μικρά Παρίσια» των επόμενων ετών» σημειώνει ο κ. Στρόφαλης.
Η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων θα δώσει το έναυσμα της έναρξης του πολυφεστιβάλ στις 17:30 το απόγευμα στην πλατεία Καραϊσκάκη (στάση μετρό Μεταξουργείο) και ύστερα θα ακολουθήσει το χορευτικό δρώμενο με τίτλο «Ισιδώρα Ντάνκαν, Παρίσι 1900-1927» από τη Σάντρα Βούλγαρη.
Στη συνέχεια, η ομιλία του Μάριου Στρόφαλη, δημιουργού τουΑθηναϊκού καλλιτεχνικού δικτύου και του φεστιβάλ, με την παράλληλη δράση του μίμου Alex de Paris. Αμέσως μετά, οι μουσικές ξεκινούν να ηχούν στο κέντρο της πόλης.
Η μεικτή χορωδία του Εθνικού Ωδείου, το σχήμα Boem Co, o Andre Maia, οι «Les enfants de Pigalle» και το κουαρτέτο της Τέτης Κασιώνη, θα μας ταξιδέψουν με τις μουσικές τους στα χρόνια εκείνης της Belle Époque του Παρισιού και θα μας φτάσουν στα τούτα εδώ τα τωρινά της δικής μας Belle Époque του Μικρού Παρισιού των Αθηνών.
Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του «Μικρού Παρισιού των Αθηνών»
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Πολιτισμός
Σίβυλλα
Helios Kiosk