Γ. Μπαλάφας: Δεν θα πάμε σε μονομερείς ενέργειες για το χρέος

Τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου ο Γ. Μπαλάφας μίλησε στον Βήμα fm για τη διαπραγματευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης

Τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου ο Γιάννης Μπαλάφας μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για τη διαπραγματευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης.{{{ audio1 }}}

Για το χρέος και τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο κόσμος έχει αρχίσει πλέον να συζητάει τι θα κάνει η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του. Είναι πολύ θετικό αυτό, ότι δεν ασχολείται πια με τα παραμύθια και τους εκβιασμούς του Σαμαρά να μαζέψει τους δικούς του και να τους πείσει ότι έχει σχέδιο. Για άλλη μια φορά να το πω: ο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε πει ότι θα κινήσει την υπόθεση, πρώτα απ’ όλα, της ανθρωπιστικής κρίσης και θα σηκώσουμε την κοινωνία από τα κάτω. Δεύτερον, θα δοθεί επανεκκίνηση της οικονομίας. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα. Το πρώτο είναι η ακύρωση, μέσα από τη διαδικασία της Βουλής, του Μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων που φτάνουν ως το 2018 και τα περί τέλους του Μνημονίου είναι παραμύθια για τα μικρά παιδιά. Γιατί το μεσοπρόθεσμο που έχει υπογράψει ο κ. Σαμαράς και έχει δεσμευτεί με το όνομά του φτάνει ως το 2018 και θα εφαρμόζονται ακόμη νόμοι και διατάξεις που έχει υπογράψει. Ακύρωση, λοιπόν, νομικά, συνταγματικά και κοινοβουλευτικά του Μνημονίου, των εφαρμοστικών νόμων και του μεσοπρόθεσμου. Με ένα ή δύο νόμους, δεν έχει σημασία… Αυτό έχει σημασία, η ακύρωση όπως τα ψήφισαν, πατ-κιουτ, άρπα-κόλλα, σε μια μέρα, με διαδικασίες κατεπείγοντος. Εμείς, δημοκρατικά θα το κάνουμε, με διαδικασίες Βουλής, διότι θα το έχει ψηφίσει ο λαός πέντε μέρες πριν, βγάζοντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του.

Δεύτερον, στο δημόσιο χρέος που συναρτάται με τη δανειακή σύμβαση, που δεν είναι μόνο ζήτημα του ελληνικού κράτους και έχει συνυπογραφεί με τους εταίρους και τους δανειστές, δεν πρόκειται να κάνουμε καμία μονομερή ενέργεια, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, γιατί τους βολεύει. Εμείς, θα πάμε και θα πούμε – και το λέμε από τώρα και το έχουμε και στο πρόγραμμά μας και το εγκρίνει ο λαός – για μια δίκαιη διευθέτηση από μια διαπραγμάτευση πραγματική και όχι μούφα…»

Για τη στάση της κυβέρνησης και των εταίρων

«Είναι η δουλειά του Σόιμπλε (να μην ταχθεί υπέρ της πρότασης Γιουνκέρ για τα έργα από την ΕΤΕπ). Αν το πει και αυτό, θα καταρρεύσει ο Σαμαράς σε 10 μέρες. Τον θέλουν, όμως, ακόμα τον άνθρωπο. Έχει επιταγές να ξεπληρώσει, τον θέλουν ακόμα… Δεν είπα, όμως, ότι είναι πεπεισμένοι ότι μπορεί να συνεχίσει και να φέρει ένα έργο που του ανέθεσαν πριν από τέσσερα χρόνια και έχει αποδειχθεί ότι δεν περπατάει. Δεν διαπραγματεύεται ο άνθρωπος, γιατί να του δώσουν κούρεμα χρέους; Υπάρχει απλώς μια διαπλοκή συμφερόντων, ντόπιων και ξένων. Η οποία ξεφεύγει… Δεν είναι μόνο η ελληνική πλευρά με την πλευρά των δανειστών που διαπραγματεύονται σοβαρά και υπεύθυνα. Δεν πρόκειται περί αυτού. Εδώ, ξεχάσατε τις προαναγγελίες των διαφόρων, όπως ο Στουρνάρας, ότι πάμε να συμφωνήσουμε εξ ορισμού; Δεν διαπραγματεύονται οι άνθρωποι. Είναι χωμένοι σ’ αυτό που λέγεται σύμπλεγμα ευρωπαϊκό…»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk