Εγκαινιάζεται σήμερα, Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014, ο ανακαινισμένος χώρος στον οποίο λειτουργεί από τα τέλη Ιουνίου το Ανοιχτό Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη. Το νέο Πολυϊατρείο βρίσκεται στη οδό Πτολεμαίων 29Α. Στη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, που θα ξεκινήσει στις 18.00, θα τιμηθούν οι χορηγοί χάρη στους οποίους η δομή συνεχίζει τη λειτουργία της, καθώς και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης.
Στο Ανοιχτό Πολυϊατρείο παρέχεται δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, φαρμακευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη από 53 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Ακόμη, 77 επιπλέον συνεργαζόμενοι γιατροί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκτός της δομής. Το Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου λειτουργεί καθημερινά (εκτός Σαββάτου και Κυριακής) από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα και δέχεται 1.500-1.800 επισκέψεις ασθενών μηνιαίως.
Η ιστορία του Πολυϊατρείου
Το Πολυϊατρείο της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε την λειτουργία του το 2001. Έκτοτε, έχουν καταγραφεί περίπου 50.000 επισκέψεις από ασθενείς που έχουν δεχτεί τις υπηρεσίες δεκάδων εθελοντών, ιατρών, νοσηλευτών, ψυχολόγων, κοινωνικών επιστημών και διοικητικών εθελοντών, οι οποίοι παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, φαρμακευτική περίθαλψη, εμβολιασμούς και ψυχοκοινωνική στήριξη σε πολίτες που έχουν ανάγκη.
Από το 2010 και μετά, εποχή που η οικονομική κρίση γιγαντώθηκε στην χώρα μας, το ποσοστό των Ελλήνων ασθενών που προσέρχονται αυξήθηκε ραγδαία με αποτέλεσμα περίπου το 65% των επισκέψεων να αποτελείται από Έλληνες, ενώ ακολουθούν κατά ποσοστά χώρας προέλευσης οι Αλβανία, Γεωργία, Νιγηρία, Αρμενία, Βουλγαρία, κ.ά., πλησιάζοντας μέσο όρο ανά μήνα συνολικά τις 1.500 επισκέψεις.