Μία πρόγευση των όσων αναμένεται να υποστηρίξει ο Αλ. Τσίπρας την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, καθώς και των πολιτικών επιδιώξεων του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο των συνεργασιών και των συμμαχιών, προσέφερε την Πέμπτη το απόγευμα ο γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δ. Βίτσας.
Στο πλαίσιο του χαιρετισμού του προς το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Βίτσας απηύθυνε ουσιαστικά ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας (την πλέον ξεκάθαρη έως σήμερα) και έθεσε τα διλήμματα των επόμενων μηνών. Μεταξύ αυτών, η στάση που θα τηρήσουν κόμματα και πρόσωπα στην επικείμενη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης, αλλά και στην διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο γραμματέας του κόμματος ζήτησε «άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία» και συμπλήρωσε ότι «κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα δεν μπορεί πια να τους σώσει. Κανείς δεν τους ακούει –και πολύ περισσότερο, κανείς δεν τους πιστεύει. Καταλαβαίνουμε πως όποιος φοβάται την κρίση του λαού καταφεύγει στη θαλπωρή των βουλευτών του. Η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση κοινωνικής καταστροφής πλησιάζει στον αριθμό μηδέν».
Συμπλήρωσε ότι «γι’ αυτήν την κυβέρνηση δεν υπάρχει δήθεν «ηρωική έξοδος». Υπάρχει μόνον η νυχτερινή απόδραση», ενώ αναρωτήθηκε: «πώς είναι δυνατόν να υπάρξουν βουλευτές –και μάλιστα που δεν ανήκουν στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης –οι οποίοι, είτε σε λίγες μέρες, στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, είτε λίγο αργότερα, στις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θα δώσουν με την ψήφο τους λευκή επιταγή στον κύριο Σαμαρά για να συνεχίσει μια παράλογη, αναποτελεσματική και απάνθρωπη πολιτική, που έχει ήδη σπρώξει στο όριο της φτώχειας πάνω το μισό πληθυσμό της χώρας; Υπάρχουν, αλήθεια, βουλευτές στο ελληνικό Κοινοβούλιο που πιστεύουν ότι το Μνημόνιο πέτυχε και ότι η λιτότητα είναι μονόδρομος, τώρα που ακόμα και η νεοφιλελεύθερη Ευρώπη το αμφισβητεί; Κι αν υπάρχουν, δεν υπάρχουν πολίτες που να τους εκπροσωπούν».
Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι «ο ίδιος ο λαός δεν θα επιτρέψει να κατασκευαστούν 180 σωσίβια στη λιτότητα και στην ακροδεξιά ομάδα φίλων του κυρίου Σαμαρά που κυβερνά τη χώρα».
Αναφερόμενος στις συνεργασίες και τις σχετικές συζητήσεις, ο κ. Βίτσας είπε, απευθυνόμενος στα στελέχη της ΔΗΜΑΡ πως η ευρεία συνεργασία και συμμαχία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, «δεν σημαίνει χωρίς κριτήρια πολιτικών αρχών και αξιών, προγραμματικής αξιοπιστίας και πολιτικού ήθους. Γι’ αυτό δεν χωρούν ο κ. Βενιζέλος και οι άλλοι Ηρακλείς των Μνημονίων. Σ’ αυτό το πλαίσιο, όμως, είναι θετική η δική σας απόφαση για το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης εναλλακτικής στη λιτότητα και τα μνημόνια.

Για να εργαστούμε μαζί για τη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας για την αναδιανομή, την ανασυγκρότηση, την ανάπτυξη. Μιας συμφωνίας εθνικού χαρακτήρα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό
».
Κλείνοντας την ομιλία του ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «από το μεγάλο, ιστορικών διαστάσεων εγχείρημα, για να οικοδομήσουμε τη νέα Ελλάδα, δεν μπορεί να λείπει κανείς προοδευτικός άνθρωπος, πατριώτης, δοκιμαζόμενος πολίτης».