Νέα βουτιά έκαναν οι τιμές του πετρελαίου

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 μηνών έχουν πέσει οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 μηνών έχουν πέσει οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων.
Στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας (τύπου Brent) υποχώρησε κατά περισσότερο από 1% την Πέμπτη στα 93 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή που παρατηρείται από τον Ιούνιο του 2012.
Στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού (προθεσμιακά συμβόλαια Νοεμβρίου) υποχώρησε κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά τους τελευταίους 17 μήνες.
Αφορμή για τη νέα πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού» είναι η ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας την Τετάρτη ότι μειώνει την τιμή πώλησης σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο προκειμένου να προστατεύσει το μερίδιο που κατέχει στην αγορά.
«Πρόκειται για μια δομική αλλαγή στην αγορά πετρελαίου με τη μεγαλύτερη σε παραγωγή πετρελαίου χώρα στον κόσμο να διακηρύσσει σαφώς τη διάθεσή της να ανταγωνιστεί τις άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες με όπλο τις τιμές», δήλωσε στο BBC ο ειδικευμένος σε θέματα εμπορευμάτων αναλυτής της SEB Μπιάρνε Σίελντροπ.
Σημειωτέον ότι η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να ρίξει τις τιμές πώλησης του πετρελαίου που η ίδια παράγει – και ενώ ο ίδιος ο OPEC έχει καθορίσει ως «ικανοποιητική τιμή» του αργού στις προθεσμιακές αγορές εμπορευμάτων τα 100 δολάρια το βαρέλι – ελήφθη σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες (OPEC και ΗΠΑ) αυξάνουν την παραγωγή τους.
Αυτή, όμως, είναι και η βαθύτερη αιτία πτώσης των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.
Διότι μπορεί η αφορμή για την πτώση των τελευταίων ημερών να είναι ανακοίνωση των Σαουδαράβων, η αιτία ωστόσο για την αποκλιμάκωση των τιμών με μικρά αλλά σταθερά βήματα την τελευταία διετία (σε πείσμα μάλιστα των πολεμικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή και της γενικότερης γεωπολιτικής αστάθειας στον πλανήτη) είναι η διαρκής αύξηση της πετρελαϊκής προσφοράς.
Και η αύξηση της προσφοράς είναι εν μέρει επακόλουθο της πρόσφατα ανακτηθείσης ενεργειακής αυτονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Διότι χάρη στην ανάπτυξη του σχιστολιθικού πετρελαίου, οι ΗΠΑ έχουν αποκτήσει πλήρη πετρελαϊκή επάρκεια και έχουν απεξαρτηθεί από τις εισαγωγές από τη Σαουδική Αραβία και τις άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk