Απ.Βακάκης-Jumbo: Η χώρα έχει γεμίσει χρεοκοπημένους επιχειρηματίες

«Εμείς θα αντέξουμε εύκολα ή δύσκολα για μία ακόμη χρήση απέναντι στην ανυπαρξία του συστήματος. Σε Βουλγαρία και Ρουμανία επιχειρούμε χωρίς προσκόμματα σε αντίθεση με την Ελλάδα. Δεν είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Η χώρα έχει γεμίσει με χρεοκοπημένους επιχειρηματίες με υπερβολική επίδειξη πλούτου».

«Εμείς θα αντέξουμε εύκολα ή δύσκολα για μία ακόμη χρήση απέναντι στην ανυπαρξία του συστήματος. Σε Βουλγαρία και Ρουμανία επιχειρούμε χωρίς προσκόμματα σε αντίθεση με την Ελλάδα. Δεν είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Η χώρα έχει γεμίσει με χρεοκοπημένους επιχειρηματίες με υπερβολική επίδειξη πλούτου».

Ο Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής της εταιρείας Jumbo ανέκαθεν δεν μασούσε τα λόγια του. Στη χθεσινή παρουσίαση της εταιρείας στην Ενωση Θεσμικών η κουβέντα δεν επικεντρώθηκε στα εντυπωσιακά αποτελέσματα της εταιρείας (101,25 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη για την περίοδο 2013 – 2014), αλλά στην αδυναμία της χώρας να βγει από την κρίση.

«Έτσι, όπως πάμε θα αυταναφλεγούμε. Aν συνεχίσουμε έτσι, η επιστροφή στη δραχμή θα επέλθει χωρίς να το καταλάβουμε. Ολοι έχουμε ευθύνες. Για παράδειγμα στον κόσμο των επιχειρήσεων το 99% του management έτσι πως ασκείται είναι τύχη και συγκυρία και μόνο 1% ικανότητα»,
εκτίμησε ο κ. Βακάκης που δαπανά ετησίως το 2% του τζίρου (περίπου 10 εκατ. ευρώ) για τις περιβόητες διαφημίσεις των Jumbo.
Η χρήση 2014 – 2015 ξεκίνησε αρκετά καλά για τα Jumbo αφού οι πωλήσεις το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος είναι αυξημένες κατά 10%, αν και για το σύνολο της χρήσης οι εκτιμήσεις της διοίκησης κάνουν λόγο για αύξηση πωλήσεων 4%-6% σε σχέση με τα 541 εκατ. ευρώ της χρήσης 2013 – 2014. Επίσης, οι προβλέψεις για τα κέρδη είναι ιδιαίτερα συγκρατημένες καθώς από 101,2 εκατ. ευρώ το 2013-2014 θα υποχωρήσουν μεταξύ 90 – 95 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία έχει καθαρό ταμείο 122 εκατ. ευρώ, συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε Ελλάδα και εξωτερικό, απασχολεί 4.098 εργαζόμενους και θα μοιράσει μέρισμα για την περσινή χρήση 0,18 ευρώ (μικτό).

Σήμερα το δίκτυο καταστημάτων Jumbo αριθμεί 67 καταστήματα όπου 53 βρίσκονται στην Ελλάδα, 4 στην Κύπρο, 8 στη Βουλγαρία και 2 στη Ρουμανία καθώς και το ηλεκτρονικό κατάστημα e-jumbo. Χαρακτηριστικό της ανάπτυξης της εταιρείας είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των καταστημάτων το 2009 ήταν 44.
Η διοίκηση ελέγχει το 31% του μετοχικού κεφαλαίου, οι ξένοι θεσμικοί το 60%, οι Ελληνες θεσμικοί το 4% και 5% είναι Ελληνες μικρομέτοχοι.
Η εταιρεία που εκτός από παιχνίδια προσφέρει στα καταστήματά της είδη βιβλιοχαρτοπωλείου, bebe και αξεσουάρ σπιτιού έχει 30.000 κωδικούς προϊόντων με μέση τιμή τα 4,99 ευρώ. Το 70% των προϊόντων της εισάγεται από την Ασία.
Αυτή την περίοδο ο όμιλος επεκτείνεται και εκτός χωρών της ΕΕ (μόνο όμως με το σύστημα της δικαιοχρησίας) και έχει υπογράψει συμβάσεις σε Κόσοβο, Σκόπια και Αλβανία.
Η διοίκηση της εταιρείας ενημέρωσε τους επενδυτές ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 θα ξεκινήσουν να λειτουργούν τα δύο νέα υπερ- καταστήματα του Ομίλου στη Ρουμανία. Το ένα στo Βουκουρέστι (12.000 τ.μ.) και το άλλο στην Oradea (12.000 τ.μ.) ενώ ένα ακόμα υπερ- κατάστημα αναμένεται να λειτουργήσει στην πόλη Arad (12.000 τ.μ.) κατά το δεύτερο μισό της τρέχουσας οικονομικής χρήσης.
Επίσης, κατά την διάρκεια της χρήσης αναμένεται η έναρξη ενός νέου καταστήματος JUMBO στην Κύπρο (12.000 τ.μ.) καθώς και η λειτουργία ενός ακόμα καταστήματος στην Πελοπόννησο (9.000 τ.μ.).
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk